Paris'te emeklilik reformu karsitlarinin düzenledigi gösteride gergin anlar yasaniyorEsra Taskin

Paris'te emeklilik reformu karsitlarinin düzenledigi gösteride gergin anlar yasaniyorEsra Taskin

PARIS (AA) - Fransa Basbakani Elisabeth Borne'nin, bir yasa tasarisinin Meclis'ten oylama yapilmadan geçmesini saglayan Anayasa'nin 49. maddesinin 3. fikrasini emeklilik reformuna iliskin tasari için devreye koymasi sonrasinda, reform karsitlarinin Paris'te düzenledigi protestoda göstericiler ve polis arasinda gerginlik yasaniyor.

Ülkede Ulusal Meclis'te Borne hükümetinin emeklilik yasini 62'den 64'e çikarmayi hedefleyen reforma iliskin yasa tasarisini oylamadan geçirme karari almasinin akabinde, Paris basta olmak üzere ülkenin Lyon, Lille gibi farkli kentlerinde reform karsitlari gösteri düzenliyor.

Paris'te Ulusal Meclis'e yakin Concorde Meydani'nda devam eden gösteride polis ve göstericiler arasinda gergin anlar yasaniyor.

Bazi göstericiler polise tas ve havai fisek gibi cisimler atarken polis göstericilere karsi biber gazi ve tazyikli su ile karsilik verdi.

Polis, göstericileri meydandan tahliye etmeye çalisiyor. Göstericiler, meydanda barikatlari atese verdi.

AA muhabirinin bir polis kaynagindan edindigi bilgiye göre, meydanda binlerce gösterici bulunuyor.

Bu arada, ülkenin farkli isçi sendikalari, emeklilik reformuna karsi bu hafta sonu ve 23 Mart'ta gösteriler düzenlemeye çagirdi.

Sendikalar, 23 Mart'ta ayrica greve gitme çagrisinda bulundu.

- Anayasa'nin 49. maddesinin 3. fikrasi

Anayasa'nin 49. maddesinin 3. fikrasi, yasa tasarisinin oylanmadan Ulusal Meclis'ten geçirilmesi için hükümete yetki veriyor ve buna karsi muhalefetin gensoru önergesi sunmasina olanak sagliyor.

Gensoru önergesi, Meclis'teki milletvekillerinin çogunlugunun destegini alirsa hükümet düsüyor.

Önerge, Meclis'te çogunluk tarafindan desteklenmediginde ise yasa tasarisi, Meclis'te oylanmadan geçilmis sayiliyor ve Senato'nun önüne geliyor.

Borne'nin içerigini 10 Ocak'ta açikladigi emeklilik reformuna karsi kitlesel grev ve gösteriler için Fransizlar defalarca sokaga indi.???????