BM, Sudan'da on binlerce kisinin yerinden edilmesinden endise duyuyorMuhammet Ikbal Arslan

BM, Sudan'da on binlerce kisinin yerinden edilmesinden endise duyuyorMuhammet Ikbal Arslan

CENEVRE (AA) - Birlesmis Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Sudan'da süren çatismalar sebebiyle on binlerce kisinin güvenli bir yer bulabilmek için yurt içinde veya sinir ötesine dogru hareket etmek zorunda kalmasindan büyük endise duydugunu belirtti.

Grandi, yaptigi yazili açiklamada, Sudan'da çatismalar baslamadan önce de ülke içinde yerinden edilmis 3,7 milyon kisiyi desteklemek için çok büyük insani yardima ihtiyaç duyuldugunu hatirlatarak "Henüz bir istatistik olmamasina ragmen insani yardima ihtiyaç duyan kisi sayisi hizla artiyor." ifadesini kullandi.

Çatismalardan sonra en az 20 bin Sudanlinin Çad'a kaçtigini belirten Grandi, bu ülkenin halihazirda 600 bin mülteciye ev sahipligi yaptigini kaydetti.

Grandi, siddetin en yogun yasandigi Sudan'in Darfur bölgesinden Çad'a yogun kaçis oldugunu ifade ederek, Sudanlilarin Misir'a da yöneldigine dikkati çekti.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliginin (BMMYK), Misir hükümetiyle uluslararasi korumaya ihtiyaç duyan kisilerin uygun sekilde kabul edilmesi ve islemlerinin yapilmasi konusunda görüstügünü kaydeden Grandi, Sudan'a komsu ülkelere güvenlik ve korunma ihtiyaci duyan insanlar için sinirlarini açik tutmalari çagrisinda bulundu.

Grandi, Sudan'da süren silahli çatismalar sebebiyle on binlerce kisinin güvenlik endisesiyle evlerini terk etmelerinden büyük endise duydugunu belirterek, BMMYK'nin Sudan'dan gelen kisileri kabul eden hükümetlere yönelik destegini artirdigini vurguladi.

- Sudan'daki çatismalar

Sudan'in baskenti Hartum ve diger sehirlerde 15 Nisan sabahi Sudan ordusu ile paramiliter güç Hizli Destek Kuvvetleri (HDK) arasinda silahli çatismalar baslamisti.

Ordu ile HDK arasinda "HDK'nin tamamen orduya katilmasini" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydir yasanan anlasmazlik sicak çatismaya dönüsmüstü.

Sudan Saglik Bakanligi, ordu ile HDK arasinda 15 Nisan'da baslayan çatismalarda düne kadar 512 kisinin öldügünü, 4 bin 193 kisinin yaralandigini bildirmisti.