BM: Myanmar'da ülke içinde yaklasik 2 milyon kisi yerinden edilmis durumdaMuhammet Ikbal Arslan

BM: Myanmar'da ülke içinde yaklasik 2 milyon kisi yerinden edilmis durumdaMuhammet Ikbal Arslan

CENEVRE (AA) - Birlesmis Milletler (BM), Myanmar'da süren çatismalar ve muson yagislarinin yol açtigi seller nedeniyle ülke içinde yaklasik 2 milyon kisinin yerinden edildigini belirtti.

BM Insani Isler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Myanmar ile ilgili yeni rapor yayimladi.

Raporda, "Myanmar'da devam eden çatismalar ve muson selleri, yeni yer degistirmelere, sivil kayiplarina ve sivil mülklerin tahrip olmasina neden olmayi sürdürüyor. Bu durum Myanmar'da zaten vahim olan insani durumu daha da kötülestiriyor. Yaklasik 2 milyon kisi su anda istikrarsiz kosullar altinda ülke içinde yerinden edilmis durumda ve hayat kurtarici yardima ihtiyaç duyuyor." ifadeleri yer aldi.

Raporda, yerel ve uluslararasi insani yardim ortaklarinin, derinlesen ihtiyaçlara yönelik yardim ölçeklerini artirmaya devam ettigi ve 2023'ün ilk yarisinda en az 1,8 milyon kisiye ulasildigi kaydedildi.

BM'nin Myanmar'da mayista yasanan Mocha Kasirgasi ve 2023 yili insani müdahale plani kapsaminda baslattigi 887 milyon dolarlik yardim çagrisinin ise yalnizca yüzde 28'lik kisminin finanse edildigi belirtilen raporda, ülkedeki insani ihtiyaçlarin karsilanabilmesi için ek mali destege ihtiyaç oldugu da aktarildi.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilim yasanmasinin ardindan 1 Subat 2021'de yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve bir yilligina olaganüstü hal ilan etmisti.