BAE, ABD öncülügündeki Birlesik Deniz Kuvvetleri'nden 2 ay önce çekildigini duyurduMahmut Geldi

BAE, ABD öncülügündeki Birlesik Deniz Kuvvetleri'nden 2 ay önce çekildigini duyurduMahmut Geldi

ISTANBUL (AA) - Birlesik Arap Emirlikleri (BAE), ABD öncülügünde Körfez bölgesinde faaliyet gösteren Birlesik Deniz Kuvvetleri'nden 2 ay önce çekildigini bildirdi.

Ülkenin resmi haber ajansi WAM'da yayimlanan Disisleri Bakanligi açiklamasinda, "BAE, bölgenin güvenlik ve istikrari için ortak hedefleri gerçeklestirme araci olan barisçil diyalog ve diplomasiye baglidir." ifadeleri kullanildi.

BAE'nin deniz güvenligi konusunda ABD ile yürüttügü görüsmelerin basinda yanlis sekilde nitelendirilmesinin reddedildigi vurgulanan açiklamada, su ifadelere yer verildi:

"BAE, tüm ortaklarimizla etkin güvenlik isbirligine yönelik sürekli degerlendirmemizin bir sonucu olarak 2 ay önce Birlesik Deniz Kuvvetleri'nden çekildi."

Açiklamada, BAE'nin, uluslararasi hukuk baglaminda kendi denizlerindeki seyrüsefer güvenligini saglama taahhüdünü sürdürdügü kaydedildi.

- BAE'nin "ABD üzerinde baski kurmaya çalistigi" iddiasi

ABD basininda dün çikan bir haberde, "BAE'nin, Iran'i caydirma konusunda daha güçlü tutumlar sergilemesi için ABD üzerinde baski kurmaya çalistigi" öne sürülmüstü.

ABD ve Körfez'den bazi yetkililere dayandirilan haberde, Abu Dabi'nin söz konusu baski girisimlerini, birkaç hafta önce Körfez'de 2 petrol tankerinin Iran ordusu tarafindan alikonulmasi üzerine baslattigi iddia edilmisti.

ABD öncülügünde Bahreyn'de faaliyet gösteren Birlesik Deniz Kuvvetleri'nin bünyesinde 34 ülkeden birlikler bulunuyor. Birlesik Deniz Kuvvetleri, dünyanin önemli ticaret güzergahlarindan Basra Körfezi ve Kizildeniz'de terör ve korsanlikla mücadele alaninda faaliyet gösteriyor.