Bilgiyi Ticarilestirme Merkezi 6 yasindaErgin Garip- BTM Genel Müdürü Ibrahim Elbasi:- "Dünyada ilk 5’e giren bir merkez olarak görev ve sorumluluklarimiz daha da artti. Sadece Türkiye’de degil, globaldeki girisimcilik ekosistemine karsi da bir sorumlulugumuz var artik. 6'nci yilimizla birlikte globalde de tescillenen çalismalarimizi bundan sonraki süreçte de bu bilinç ve sorumlulukla yürütmeye devam edecegiz"
ISTANBUL (AA) - Istanbul Ticaret Odasi (ITO) tarafindan yenilikçi is fikirlerinin hayata geçirilmesi ve girisimciligin yayginlastirilmasi amaciyla kurulan Bilgiyi Ticarilestirme Merkezi (BTM), 6 yasina girdi.
BTM'den yapilan açiklamaya göre, Fulya’daki 3 bin metrekarelik yerleskesinde egitim, mentor destegi, yatirimci eslestirmeleri, danismanlik gibi hizmetlerini 7/24 girisimcilerin kullanimina tamamen ücretsiz olarak sunan BTM, 6 yilda temel girisimcilik programlarini çesitlendirerek, dikeyde de farkli programlari hayata geçirdi.
2023 yilina BTM Kamp’ta 208, Ön Kuluçka’da 65, Kuluçka’da 29, Post Kuluçka’da 20 ve toplamda 322 girisim ile giren BTM’ye, bu zamana kadar 20 bin girisimci basvuruda bulundu. Kuruldugunda 83 girisimci ve 30 startupla çalismalarina baslayan BTM’nin 6 yilda destekledigi toplam girisimci sayisi 7 bin 350 olurken, toplam startup sayisi ise 4 bin 138’e ulasti.
Girisimcilik ekosistemine sundugu hizmetlerle bugüne kadar çok sayida ödül alan BTM, 2019 yilinda girisimcilik ekosisteminin "Oscar"i olarak kabul edilen UBI Global tarafindan “Dünyanin En Gelecek Vadeden Merkezi” seçildi. Bu yil ayni kurum tarafindan bir ödül daha alan BTM, 56 ülkede bulunan kuluçka merkezlerinin degerlendirilmesi sonucunda "Dünyanin En Iyi 5 Kuluçka Merkezi’nden Biri" oldu ve basarisini globalde de tescil ettirdi.
Kuruldugu günden bu yana BTM girisimlerinin aldigi yatirimlarin degerlemesi 3 milyar 58 milyon 855 bin 62 TL’yi asarken, girisimlerin satis rakami ise 270 milyon 516 bin 964 TL oldu.
- Birçok kurumla ortak projelere imza atiliyor
Istanbul’un girisimcilik ekosistemini güçlendirerek, Istanbul ekonomisinin global ölçekteki rekabet gücünü ve bölgesel çekim gücünü artirmayi amaçlayan BTM, birçok kurumla ortak projelere de imza atiyor.
Global dogan startuplara yönelik Winglobal programini Istanbul Kalkinma Ajansi (ISTKA) destekleriyle hayata geçiren BTM, yine ISTKA destegiyle, icadi olan ve icadinin patent veya faydali model basvurusunu yapmis ya da yapacak mucit girisimcilerin ürünlerini ticarilestirmeleri ve yatirimciyla bulusturmalari amaciyla Mucit Girisimci Hizlandirma Programi’ni (Inventrepreneur) sürdürüyor.
Türkiye’de bir ilk olan ve girisimcilik ekosistemine nitelikli yatirimcilar kazandirmak amaciyla "Yatirimci Hizlandirma Platformu: Erken Asama Girisimler Için Yatirimci Gelistirme Programi"ni da ekosisteme kazandiran BTM, ITO liderliginde ve TOBB Istanbul Kadin Girisimciler Kurulu (IKGK) ortakligiyla 14-19 yas araligindaki gençlerin yenilikçilik ve girisimcilik alanindaki kabiliyetlerinin artirilmasi, buna yönelik altyapi ve hizmet modelinin gelistirilmesi amaciyla Erken Girisimci Gelistirme (EGG) Merkezi Projesi’ni hayata geçirdi.
BTM son olarak yürüttügü Grow Up programi ile girisimcilik ve sosyal uyum faaliyetleri yoluyla Türkiye'de girisimcilerin niteliklerini artirmayi ve onlara firsat esitligi saglamayi amaçliyor.
- "Ihtiyaçlar dogrultusunda, kisiye özel faaliyetler sunuyoruz"
Açiklamada görüslerine yer verilen BTM Genel Müdürü Ibrahim Elbasi, 6 yilda çok hizli büyüdüklerini belirterek, sunlari kaydetti:
"6'nci yilimizda hem nitelik hem de kapasite olarak çalismalarimizi ölçekleyerek yürütüyoruz. BTM’de gerçeklestirdigimiz her faaliyet kendine özgü bir mekanizma içerisinde ilerliyor. Ilgili ihtiyaçlar dogrultusunda, kisiye özel faaliyetler sunuyoruz. Dünyada ilk 5’e giren bir merkez olarak görev ve sorumluluklarimiz daha da artti. Sadece Türkiye’de degil, globaldeki girisimcilik ekosistemine karsi da bir sorumlulugumuz var artik. 6'nci yilimizla birlikte globalde de tescillenen çalismalarimizi bundan sonraki süreçte de bu bilinç ve sorumlulukla yürütmeye devam edecegiz."