Avrupa ülkeleri Sudan'dan tahliyeleri sürdürüyorEsra Taskin,Ayhan Mehmet,Zuhal Demirci

Avrupa ülkeleri Sudan'dan tahliyeleri sürdürüyorEsra Taskin,Ayhan Mehmet,Zuhal Demirci

PARIS/GÜMÜLCINE/LONDRA (AA) - Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, ülkesinin Sudan'dan 209'u Fransiz olmak üzere toplam 538 kisiyi tahliye ettigini duyurdu.

Macron, Elysee Sarayi'nda düzenlenen Milli Savunma ve Güvenlik Kurulu sirasinda, Sudan'daki duruma iliskin açiklamalarda bulundu.

Sagittaire isimli operasyon kapsaminda Fransa'nin, 209'u Fransiz olmak üzere toplam 538 kisiyi tahliye ettigini ifade eden Macron, tahliye edilenler arasinda Afrika ülkeleri vatandaslari da oldugunu kaydetti.

Fransa Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, Sudan'daki Fransiz Büyükelçiliginin ikinci bir emre kadar kapali olacagi belirtilmisti.

- Yunanistan'in tahliye ettigi 17 kisi Atina'ya ulasti

Yunanistan'in Sudan'dan tahliye ettigi 17 kisi, Hava Kuvvetlerine ait uçakla baskent Atina'ya ulasti.

Sudan'daki olaylar sebebiyle bu ülkeden ayrilmak isteyen 13 Yunan vatandasi ve 4 yabanciyi, Cibuti'den alan Yunan Hava Kuvvetlerine ait C-27 askeri nakliye uçagi, bu sabah baskent Atina'daki Elefsina Askeri Hava Üssü'ne geldi.

Söz konusu kisiler arasinda 3 çocuk ve bir yaralinin bulundugu belirtilen haberlerde, tahliye operasyonlarinin devam ettigi aktarildi.

Disisleri Bakan Yardimcisi Andreas Kaçanyotis ve Yunanistan Genelkurmay Baskani Konstantinos Floros, tahliye edilenleri havaalaninda karsiladi.

Kaçanyotis, burada yaptigi açiklamada, yarali Yunan vatandasinin tedavisinin askeri hastanede yapilacagini belirterek, tahliye operasyonlarinda emegi geçen herkese tesekkür etti.

Bir sonraki gelecek grupta baska bir yaralinin daha bulundugunu aktaran Kaçanyotis, "Bundan sonra Avrupa Birligi ile isbirligi içinde tüm Yunanlarin güvenli bir sekilde anavatanlarina dönebilmeleri için gereken her seyi yapacagiz" dedi.

- Ingiltere, Sudan'daki Ingiliz vatandaslari için tahliye uçuslari baslatti

Ingiltere, Sudan'da yasanan kriz nedeniyle Ingiliz vatandaslarinin bu ülkeyi terk etmelerine yardimci olmak üzere tahliye uçuslari baslattigini duyurdu.

Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, bugün itibariyla Ingiliz askeri uçaklarinin, üst düzey diplomatlarin destegiyle baskent Hartum disindaki bir havaalanindan kalkacagi belirtildi.

Uçuslarin, Ingiliz pasaportuna sahip olanlara açik olacagi ve önceligin, çocuklu ailelere, yaslilara veya saglik sorunlari olan bireylere verilecegi kaydedilen açiklamada, su ifadeler kullanildi:

"Bu asamada tahliye için uygun olanlarla dogrudan temasa geçecegiz. Ingiliz vatandaslari, çagrilmadiklari sürece havaalanina gitmemelidir. Sudan'daki tüm Ingiliz vatandaslarinin güvenligi, en büyük önceligimiz olmaya devam etmektedir ve herkesi seyahat tavsiyelerimize uymaya devam etmeye çagiriyoruz. Durum halen istikrarsizdir ve tahliye islemlerini gerçeklestirme kabiliyetimiz kisa sürede degisebilir."

Ingiltere Basbakani Rishi Sunak, Sudan'daki siddet olaylarinin ardindan ülkedeki diplomatlar ve ailelerinin 23 Nisan'da baskent Hartum'dan tahliye edildigini açiklamisti.

Disisleri Bakani James Cleverly de önceliklerinin Ingiliz vatandaslarinin güvenligi olmaya devam ettigini vurgulayarak, hem Sudan'daki çatismalarin sona ermesi hem de ülkedeki Ingilizlere gerekli destegin verilmesi için gece gündüz çalistiklarini söylemisti.

Sudan'da yasayan 4 bin Ingiliz vatandasinin tahliye edilmemesine ise ülkede yasayanlar ve onlarin ülke disindaki aileleri tepki göstermisti.

???????- Sudan'dan 31 Bulgaristan vatandasi tahliye basvurusunda bulundu

Bulgaristan Disisleri Bakanligi Sudan'da ikamet eden Bulgar vatandasi 31 kisinin tahliye edilmek üzere basvuruda bulundugunu tahliye çalismalarinin hizla yürütüldügünü bildirdi.

- Sudan'da ordu ile HDK arasinda çatisma

Sudan'in baskenti Hartum ve diger sehirlerde 15 Nisan sabahi ordu ile paramiliter HDK arasinda silahli çatismalar baslamisti.

Ordu ile HDK arasinda "HDK'nin tamamen orduya katilmasini" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydir yasanan anlasmazlik sicak çatismaya dönüsmüstü.

Sudan Disisleri Bakanligi, Egemenlik Konseyi Baskani ve Ordu Komutani Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'in, orduyla çatisan HDK'nin feshedilmesi ve devlete karsi isyanci güç ilan edilmesi karari aldigini, bu esasa göre davranilacagini bildirmisti.

BM Insani Yardim Koordinasyon Ofisi (OCHA), Sudan'daki çatismalarda simdiye kadar en az 459 kisinin yasamini kaybettigini, 4 bin 72 kisinin de yaralandigini açiklamisti.

HDK, bayramin ilk gününden itibaren 72 saatlik "insani ateskes" uygulayacaklarini açiklamis, ordu da aksam saatlerinde uluslararasi çevrelerin ateskes çagrisina uyacagini duyurmustu.