Güney Kore ve Japonya, ikili iliskilerini gelistirmek için zirve düzenleyecekDilara Karatas

Güney Kore ve Japonya, ikili iliskilerini gelistirmek için zirve düzenleyecekDilara Karatas

SEUL (AA) - Güney Kore Devlet Baskani Yoon Suk Yeol ve Japonya Basbakani Kisida Fumio, 16-17 Mart'ta, ikili iliskileri gelistirmek amaciyla Japonya'da düzenlenecek zirvede bir araya gelecek.

Güney Kore Devlet Baskanligi Ofisinden yapilan açiklamada, Tokyo hükümetinin daveti üzerine Japonya'ya iki günlük ziyarette bulunacak Yoon'un, Japonya'daki zirveye katilacagi belirtildi.

Söz konusu zirvenin iki ülke iliskilerinin gelismesinde "dönüm noktasi" olacagi belirtilen açiklamada, zirve vesilesiyle "hassas sorunlarin asilmaya çalisilmasinin" yani sira ekonomi, güvenlik ve diger alanlardaki isbirliginin güçlendirilmesinin de amaçlandigi kaydedildi.

Bu kapsamda Yoon ve Kisida, söz konusu zirvede görüsecek.

Japonya Kabine Bas Sekreteri Matsuno Hirokazu da ziyaret davetinin Yoon'un Mayis 2022'de Güney Kore Devlet Baskanligini üstlenmesinden bu yana gelisen ikili iliskilerin bir sonucu oldugunu söyledi.

Matsuno, "Güney Kore, uluslararasi toplumda çesitli alanlarda isbirligi yapmamiz gereken önemli bir komsu. Bu ziyaretle, diplomatik iliskilerimizin normallesmesinden bu yana iki ülke arasindaki baglarin dostluk ve isbirligine dayali olarak daha da gelismesini diliyoruz." ifadelerini kullandi.

- Iki komsu ülkenin "hassas sorunlari"

Japonya'nin Kore Yarimadasi'ni kolonilestirdigi 1910-1945 döneminde "zorla çalistirilan Koreli isçiler" konusu, Dogu Asya'nin iki komsusu arasindaki hassas sorun olarak biliniyor.

Seul yönetimi, 35 yillik koloni döneminde 780 bin Korelinin Japon firmalarca zorla çalistirildigini iddia ediyor.

Tokyo hükümeti ise hibe ve kredi doluyla yaklasik 800 milyon dolarlik tazminat paketini kapsayan 1965 mutabakatinin sorunu çözüme kavusturdugunu savunuyor.

Güney Kore, 12 Ocak'ta Japonya'nin Kore Yarimadasi'ndaki sömürge yönetimi döneminde zorla ve ücretsiz çalistirdigi isçilere tazminat verilmesi için fon olusturmayi planladiklarini bildirmisti.

Güney Kore Devlet Baskani Yoon Suk Yeol, Japonya'nin, "zorla çalistirilan Koreli isçilere" yönelik tazminat ödemelerini Japon firmalarinin destegi olmadan kendilerinin yapacagini açiklamisti.