Ankara-Izmir Yüksek Hizli Tren Hatti Projesi, uluslararasi ödülün sahibi olduFatma Eda Topcu- Ankara-Izmir Yüksek Hizli Tren Hatti Projesi, IJ Global Ödülleri'nde "Yilin Ulastirma Projesi-Agir Rayli Sistem" ödülüne layik görüldü

Ankara-Izmir Yüksek Hizli Tren Hatti Projesi, uluslararasi ödülün sahibi olduFatma Eda Topcu- Ankara-Izmir Yüksek Hizli Tren Hatti Projesi, IJ Global Ödülleri'nde "Yilin Ulastirma Projesi-Agir Rayli Sistem" ödülüne layik görüldü

ISTANBUL (AA) - ERG Grup önderliginde hayata geçirilen ve uluslararasi kreditör kuruluslardan saglanan 2,5 milyar avroluk finansman destegi alan Ankara-Izmir Yüksek Hizli Tren Hatti Projesi, Infrastructure Journal Global'den (IJ Global) ödülle döndü.

ERG Grup'tan yapilan açiklamaya göre, dünyanin önde gelen proje ve altyapi finansmani yayinlarindan Infrastructure Journal Global (IJ Global) tarafindan yilin en basarili projeleri ve firmalarinin belirlendigi IJ Global Ödülleri, Ingiltere'nin baskenti Londra’da düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Bu çerçevede ERG Grup sirketleri ERG Insaat Ankara, ERG Uluslararasi Ltd. Londra ve SSB AG Zürih ortakligi tarafindan yürütülen Ankara-Izmir Yüksek Hizli Tren Hatti Projesi, "Yilin Ulastirma Projesi-Agir Rayli Sistem" ödülüne layik görüldü.

Ödül töreninde, ERG Grubu adina ödülü kabul eden SSB Genel Müdürü Burak Sencer, projenin Türkiye’ye ödül getirmesinden mutluluk duyduklarini dile getirerek su ifadeleri kullandi:

"Izmir ile Ankara arasindaki mesafeyi üç saate indirecek Yüksek Hizli Tren Hatti Projesi, yapimi süresince on binlerce kisiye istihdam saglarken, çevresel özellikleriyle de Türkiye’nin iklim degisikligi taahhütlerini yerine getirmesine katki saglayacak. Ulasima açildiginda bölgeler arasinda seyahati daha kisa ve daha ekonomik hale getirerek hat üzerindeki sehir ve bölgelerin kalkinmasina yararli olacak. Üstlendigimiz bu büyük projenin ödüle deger görülmesinden gurur duyuyoruz."

- Ingiltere Hükümeti’nin bugüne kadar verdigi en büyük finansman

Verilen bilgiye göre, Ankara-Izmir Yüksek Hizli Tren Hatti Projesi, Ingiltere hükümetinin bugüne kadar sagladigi en büyük tutarli sürdürülebilir altyapi kredisine sahip olma özelligi tasiyor.

???????Hazine ve Maliye Bakanligi'nin önderliginde ve Ulastirma ve Altyapi Bakanligi bünyesinde, ERG Grup sirketleri çatisi altinda bulunan ERG Insaat AS Ankara, ERG Uluslararasi Ltd. Londra ve SSB AG Zürih ortakliginda hayata geçirilen Ankara-Izmir Yüksek Hizli Projesi Ingiltere, Isviçre, Italya ve Avusturya’da faaliyet gösteren ihracat kredi kuruluslari UKEF, SERV, SACE ve OeKB güvencesiyle 25 uluslararasi kredi kurulusundan toplamda 2,5 milyar avroluk yesil finansman destegi sagladi.

503 kilometreyi asan uzunlugu ile baskent Ankara'yi Türkiye'nin üçüncü büyük sehri Izmir'e baglayacak olan proje, Izmir ve Ankara arasindaki mesafeyi üç saate indirmenin yani sira, Karadeniz, Dogu Anadolu ve Güneydogu Anadolu bölgeleri ile Ege Bölgesi’ni birbirine yaklastirarak çok daha ulasilabilir kilacak.

Yesil finansman Türkiye’nin iklim degisikligi taahhütlerini gerçeklestirmesine yardimci olacak. Yeni hat, iki sehir arasindaki mevcut hava ve kara yollarina daha hizli, daha düsük karbon salinimli bir alternatif sunarak Türkiye'nin COP26'da verdigi iklim degisikligi taahhütlerini yerine getirmesine de yardimci olacak.

Yesil kredi finansmani için temiz ulasim projesi olarak konumlandirilan Ankara-Izmir Yüksek Hizli Tren Hatti, Yesil Kredi Ilkeleri’nin yani sira Ekvator Prensipleri ve Uluslararasi Finans Kurumu Performans Standartlari da dahil olmak üzere uluslararasi kabul görmüs sürdürülebilirlik standartlarini da karsilayacak.

- Mart 2022’de baslayan projede, insaat tüm hiziyla devam ediyor

Açiklamada yer alan bilgiye göre, proje kapsaminda 15 tünel, 25 viyadük ve 51 köprü de dahil olmak üzere 800’ü askin mühendislik yapisi bulunuyor. Toprak isleri kapsaminda ise 11 milyon metreküpü askin kazi ve 26 milyon metreküpü askin dolgu bulunuyor.

Proje, yapimi boyunca yaklasik 10 bin kisiye istihdam ve 40 bin kisiye gelir saglayacak. Iki kent arasindaki genis bölgede ticari aktivitenin artmasinin yani sira hizli trenin geçecegi Ankara’nin Polatli ilçesi, Afyonkarahisar, Usak, Aydin, Manisa ve Izmir’deki istasyonlarin yakininda bulunan il ve ilçelerde yeni is imkanlarinin olusmasi ve ekonomik kalkinmanin gerçeklesmesi bekleniyor.

Mart 2022’de baslayan projede, insaat tüm hiziyla devam ediyor.