Bakan Varank, sanayide acil kalkinma planina iliskin açiklamalarda bulundu:Mehtap Yilmaz Özdemir- "Zarar gören sanayi bölgeleri ve fabrikalarin yeniden insasindan bölgedeki yatirimlari korumaya, KOBI’lerimize özel desteklerden bölgesel kalkinmaya kadar bir dizi acil eylem planini devreye aliyoruz" - "Isletmede olusan hasara ve isletmenin büyüklügüne göre, 1 milyon liraya kadar faizsiz ve ilk yili geri ödemesiz KOSGEB kredisi verecegiz" - "Malatya genelinde, AFAD'in koordinasyonunda, TESKOMB ve d

Bakan Varank, sanayide acil kalkinma planina iliskin açiklamalarda bulundu:Mehtap Yilmaz Özdemir- "Zarar gören sanayi bölgeleri ve fabrikalarin yeniden insasindan bölgedeki yatirimlari korumaya, KOBI’lerimize özel desteklerden bölgesel kalkinmaya kadar bir dizi acil eylem planini devreye aliyoruz"
- "Isletmede olusan hasara ve isletmenin büyüklügüne göre, 1 milyon liraya kadar faizsiz ve ilk yili geri ödemesiz KOSGEB kredisi verecegiz"
- "Malatya genelinde, AFAD'in koordinasyonunda, TESKOMB ve d

ANKARA (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, zarar gören sanayi bölgeleri ve fabrikalarin yeniden insasindan bölgedeki yatirimlari korumaya, KOBI'lere özel desteklerden bölgesel kalkinmaya kadar bir dizi acil eylem planini devreye aldiklarini belirterek, "Isletmede olusan hasara ve isletmenin büyüklügüne göre, 1 milyon liraya kadar faizsiz ve ilk yili geri ödemesiz Küçük ve Orta Ölçekli Isletmeleri Gelistirme ve Destekleme Idaresi Baskanligi (KOSGEB) kredisi verecegiz." dedi.

Bakan Varank, Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, Disisleri Bakanligi Mevlüt Çavusoglu ile Malatya 1. Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) düzenlenen sanayiciler ile istisare toplantisinin ardindan, basin mensuplarina açiklamalarda bulundu.

Yikilan veya hasarli durumdaki sanayi sitelerini, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ile beraber Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi'nin (AFAD) koordinasyonunda, yeniden insa sürecini baslatacaklarini bildiren Varank, OSB ve Sanayi Sitelerinin hasar gören altyapilarini onardiklarini, bu sanayi bölgelerinin borçlarini 1 yil süreyle ertelediklerini söyledi. Sanayi sitelerinde üst yapilara sagladiklari destek oranini yüzde 70'ten yüzde 100'e çikardiklarina isaret eden Varank, söyle konustu:

"Sanayicilerimizin yani sira, afete maruz bölgedeki KOBI'lerimizin de yanindayiz. Zarar gören sanayi bölgeleri ve fabrikalarin yeniden insasindan bölgedeki yatirimlari korumaya, KOBI’lerimize özel desteklerden bölgesel kalkinmaya kadar bir dizi eylem planini devreye aliyoruz. Bu kapsamda depremden zarar gören imalat sanayisi isletmelerimize yönelik, KOSGEB Acil Destek Kredisi'ni devreye aliyoruz. Isletmede olusan hasara ve isletmenin büyüklügüne göre, 1 milyon liraya kadar faizsiz ve ilk yili geri ödemesiz KOSGEB kredisi verecegiz. Ayrica az, orta ya da agir hasar fark etmeksizin, bölgedeki isletmelerin KOSGEB'e olan 2023 yili borçlarini siliyoruz."

- "Yeni yatirimlarin önünü açacak adimlar attik"

Varank, bölgedeki mevcut yatirimlarin devamini saglarken, yeni yatirimlarin da önünü açacak adimlar attiklarina dikkati çekerek, bu çerçevede depremlerin yikima yol açtigi ilçeleri "Cazibe Merkezleri Programi"na dahil ettiklerini açikladi. Böylece buralara yapilacak tüm yatirimlari, en üst tesvik olan 6. Bölge tesviklerinden faydalandiracaklarinin altini çizen Varank, depremden etkilenen bölgelerdeki yatirimlar için düzenlenen yatirim tesvik belgelerinin süresini 3 yil uzattiklarini kaydetti.

Ar-Ge ve Tasarim Merkezlerindeki gelir vergisi stopaj tesvikini ve SGK Isveren hisse destegini de yüzde 100'e çikardiklarini aktaran Varank, "26 Kalkinma Ajansimizin tüm kaynaklarini afet bölgesindeki sehirlerimize yönlendirerek, Bölgesel Kalkinma Odakli Acil Eylem Plani'ni uygulamaya aliyoruz. Ajanslarimizin deprem bölgelerindeki tüm projelerinde es-finansman modelini kaldiriyor, projelerin finansmaninin tamamini devlet olarak biz üstleniyoruz." ifadesini kullandi.

- "Sosyal girisimcilik seferberligi"

Varank, Sosyal Girisimcilik, Güçlendirme ve Uyum Projesi (SEECO) kapsaminda çadir ve konteyner kentlerde özellikle kadinlar ve gençlerin üretim yapabilecekleri atölyeler kuracaklarini vurgulayarak, burada üretilen ürünleri sirketlerin satin alma garantili olarak alacaklarini belirtti.

Bugün gün boyunca Malatya'da, sehrin sorunlariyla ilgili sanayicilerle ve esnafla bir araya geldiklerini dile getiren Varank, "Geçici is yerleri kurulmasi ile ilgili talebi biz zaten gündemimizi almistik. Malatya genelinde, AFAD'in koordinasyonunda, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birligi'nin (TESKOMB) ve diger kurumlarimizin katkilariyla, 2 bine yakin geçici is yerini biz kurmaya baslayacagiz. Böylece buralarda, ekonominin tekrar canlanmasinda önünü açmis olacagiz." seklinde konustu.

- "Gölge etmeyin baska ihsan istemiyoruz"

Varank, dün Kahramanmaras'i bilim insanlari ile birlikte ziyaret ettiklerini, sanayiciler, is insanlari ve sanayi esnafiyla bir araya geldiklerini ve onlarin sikintilarini nasil giderebileceklerine dair toplantilar gerçeklestirdiklerini hatirlatarak, su degerlendirmelerde bulundu:

"Biliyorsunuz su anda bölgede bir siyasi partinin de lideri var. Bir siyaset yapmadan, tamamen isimize odakli bir sekilde bu depremin yaralarini nasil sarariz diye ugrasirken, o siyasi partinin genel baskani bu aksam üzeri söyle bir ifade kullanabiliyor, 'Ben bugün sanayicilerimizi gezdim, onlara sordum size kimse gelip bir sey sordu mu? Hayir kimse gelip onlara bir sey sormamis, sanayicinin dertlerini dinleyen kimse yok.'

Biz burada Organize Sanayi Bölgesi'nde toplanti yapiyoruz, günlerdir is insanlarimizla, sanayicilerimizle bir aradayiz. Bu gerçekten kabul edilebilir bir tavir degil. Biz diyoruz ki, gölge etmeyin baska ihsan istemiyoruz. Malatyali kardeslerimizle bölgedeki bütün sehirlerimizde el ele verecegiz, tekrar bu afetin etkiledigi bölgeleri ayaga kaldiracagiz. Bunun için devletimiz bütün imkanlarini su anda sunmus vaziyette. El ele verdigimizde de biz tekrar bu sehirdeki bütün üretimi ayaga kaldirmis olacagiz. Bu aksam bizimle beraber olan bütün is insanlarimiza ve sanayicilerimize çok tesekkür ediyorum, onlarin hizmetinde oldugumuzu da tekrar belirtiyorum."