Almanya, Rusya'dan yil sonuna kadar ülkedeki 4 baskonsoloslugunu kapatmasini istediErbil Basay

Almanya, Rusya'dan yil sonuna kadar ülkedeki 4 baskonsoloslugunu kapatmasini istediErbil Basay

BERLIN (AA) - Alman hükümeti, Rusya'dan yil sonuna kadar ülkedeki 4 baskonsoloslugunu kapatmasini istedi.

Almanya Disisleri Bakanligi Sözcüsü Christofer Burger, Berlin'de düzenlenen basin toplantisinda, Rusya'nin nisan ayinda Rusya'daki Alman personel varligini 350 ile sinirlandirma karari aldigini, bu sayiya büyükelçilikte ve konsolosluklarda çalisanlarin yani sira Rusya'daki Alman okullarinda ve Goethe Enstitüsü'nde çalisanlarin dahil oldugunu hatirlatti.

Burger, "Rus hükümetinin gerilimi tirmandirmaya yönelik bir adim attigini" vurgulayarak, bu gerekçesiz kararin, Alman hükümetini Rusya'daki tüm alanlarda önemli kesintiler yapmaya zorladigini kaydetti.

Alman hükümetinin, Rusya'da asgari düzeyde diplomatik varligi sürdürmeyi hedefledigini belirten Burger, Rusya'daki 3 Alman baskonsoloslugunun kasim sonuna kadar kapatilacagina isaret etti.

Sözcü Burger, sadece Moskova'daki Alman Büyükelçiliginin ve Saint Petersburg'daki baskonsoloslugunun hizmet vermeye devam edecegini vurgulayarak, "Bu nedenle Almanya'da faaliyet gösteren 5 (Rus) baskonsoloslugundan 4'ünün faaliyet izninin geri alinmasina karar verdik." diye konustu.

Burger, kararin, bugün Rusya Disisleri Bakanligina bildirildigi bilgisini paylasarak, Rusya'dan bu yönde çalismalarini ivedilikle baslatmasini ve en geç 31 Aralik 2023 tarihine kadar tamamlamasini talep ettiklerini kaydetti.

Sözcü Burger, Rusya'ya, Almanya'da büyükelçilik ve bir baskonsolosluk ile hizmet etmeye izin verilecegini sözlerine ekledi.