Alman Commerzbank, yüksek faiz oranlariyla ilk çeyrekte karini ikiye katladiBahattin Gönültas

Alman Commerzbank, yüksek faiz oranlariyla ilk çeyrekte karini ikiye katladiBahattin Gönültas

BERLIN (AA) - Almanya'nin ikinci büyük bankasi Commerzbank, yüksek faiz oranlarindan elde edilen gelirin etkisiyle ilk çeyrekte karini yaklasik iki katina çikardi.

Commerzbank, 2023'ün ilk çeyregine iliskin finansal sonuçlarini açikladi.

Buna göre, banka, 2022'nin ilk çeyreginde 298 milyon avro olan karini, yüksek faiz oranlarindan elde edilen gelirin etkisiyle bu yilin ayni döneminde yaklasik iki kat artirarak 580 milyon avroya yükseltti. Analistlerin beklentisi, bankanin ilk çeyrekte 481 milyon avro kar açiklamasi yönündeydi.

Bankanin net faiz geliri, yillik yüzde 39 artisla yaklasik 1,95 milyar avroya yükseldi.

Commerzbank, maliyetleri düsürmek ve karini artirmak için yeniden yapilanma kapsaminda binlerce çalisanini isten çikariyor ve yüzlerce subesini kapatiyor. Alman devletinin de hissedar oldugu bankada, isten çikarmalar ve bazi subeleri kapatma elestirilere neden oluyor.

Yaklasik 50 bin çalisani ve 900 subesi bulunan Commerzbank, 2008'deki küresel mali kriz sonrasi milyarlarca avro zarar etmis, devlet yardimi almak zorunda kalmisti.

Öte yandan, Avrupa'da yüksek ve yapiskan enflasyona karsi bir yildir keskin sekilde artirilan faiz oranlari nedeniyle bankalarin, ilk çeyrekte yüksek gelir ve kar artisi açiklamasi dikkati çekiyor.