Küresel piyasalar negatif seyrediyorMurat Aslan

Küresel piyasalar negatif seyrediyorMurat Aslan

ISTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, ABD'deki borç limiti krizi ve ekonomik aktiviteye iliskin endiselerle negatif bir seyir izliyor.

ABD'de hükümetin borç limiti krizine yönelik belirsizlikler, varlik fiyatlari üzerinde etkili olmayi sürdürüyor.

ABD Baskani Joe Biden, dün borç limitine iliskin Kongre liderleriyle bir araya gelirken, ABD Temsilciler Meclisi Baskani Kevin McCarthy, görüsmenin ardindan yaptigi açiklamada, hafta sonuna kadar anlasma saglanmasinin mümkün oldugunu, anlasmanin o kadar da zor olmadigini belirtti.

Senato Azinlik Lideri Mitch McConnell da temerrüde düsülmeyeceginden emin olduklarini vurguladi. Senato Çogunluk Lideri Chuck Schumer ise borç limiti konusunda bir anlasmaya daha yakin olduklarini kaydetti.

Öte yandan, ülkede makroekonomik verilerin karisik sinyaller vermesi risk algisinin yükselmesinde etkili oldu. ABD'de perakende satislar, nisanda aylik bazda yüzde 0,4 yükselisle piyasa beklentilerinin altinda kalirken, sanayi üretimi nisanda aylik bazda yüzde 0,5 artarak öngörüleri asti.

Ayrica, ABD'nin büyük perakende zincirlerinden Home Depot'un ilk çeyrek finansal sonuçlarinin beklentileri karsilayamamasi da piyasalardaki negatif seyirde etkili oldu.

ABD Merkez Bankasi (Fed) yetkilileri, sözle yönlendirmelerine devam ediyor. Dün Richmond Fed Baskani Thomas Barkin, enflasyonun kontrol altina alindigina hala ikna olmak istedigini ve gerekirse faiz oranlarinin daha da artirilmasini destekleyecegini aktardi.

New York Fed Baskani John Williams da enflasyonun kabul edilemez derecede yüksek oldugunu kaydetti. Chicago Fed Baskani Austan Goolsbee ise haziran toplantisi için herhangi bir karar vermedigini belirterek, faiz indirimlerini tartismak için çok erken oldugunu dile getirdi.

Söz konusu gelismelerin ardindan para piyasalarindaki fiyatlamalarda Fed'in gelecek ay politika faizini degistirmeyecegine yönelik beklentiler güçlü kalmaya devam etti.

ABD'de borç limiti krizinin asilmasi halinde hükümetin nakit ihtiyacini karsilamak için tahvil satislarini artiracagi öngörüsü, tahvil piyasalarinda satis baskisini artirirken, altinin ons fiyati dün yüzde 1,4 gerileyerek 1.989 dolara geriledi.

Dün New York borsasinda S&P 500 endeksi yüzde 0,64, Dow Jones endeksi yüzde 1,01 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,18 geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne ise yükselisle basladi.

Avrupa'da açiklanan makroekonomik veriler ekonomik aktiviteye iliskin endiseleri desteklemeye devam ederken, bugün Avro Bölgesi'nde açiklanacak enflasyon verileri yatirimcilarin odagina yerlesti.

Almanya'da yatirimci güveni dünkü verilere göre, enflasyon ve para politikasina yönelik belirsizliklerin ardindan resesyona yönelik endiselerin de artmasiyla mayista 14,8 puan geriledi.

Avrupa Merkez Bankasi (ECB) üyeleri ise "sahin" yönlendirmelerini sürdürüyor. ECB üyesi Robert Holzmann, dünkü açiklamalarinda, faiz oranlarinin yüzde 4'ü asmasi gerektigini ifade etti.

Dün Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,12, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,34, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,16 ve Italya'da MIB 30 endeksi 0,17 geriledi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne düsüsle basladi.

Asya'da pay piyasalari karisik bir seyir izlerken, Japon ekonomisinin ilk çeyrekte beklentilerden güçlü büyümesi Asya'da risk istahini destekledi.

Çin'de ekonomik aktiviteye yönelik endiseler ise Asya'da bölge piyasalarini baskilamayi sürdürürken, analistler, Çin Merkez Bankasi'nin (PBoC) faiz oranlarini indirerek ekonomiyi destekleyebilecegi yönündeki piyasa beklentilerinin günden güne güçlendigini ifade etti.

Bugün Japonya'da açiklanan verilere göre, Japon ekonomisi, yilin ilk çeyreginde yüzde 1,6 büyürken, sanayi üretimi martta aylik yüzde 1,1 artti.

Kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,8 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,6 deger kazanirken, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,5 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,2 geriledi.

Yurt içinde dün alis agirlikli bir seyir izleyen Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanisin yüzde 1,97 üzerinde 4.589,71 puandan tamamladi.

Dolar/TL, dün yüzde 0,3 artisla 19,7261'den kapanmasinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 19,7440 seviyesinden islem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde kisa vadeli borç istatistikleri ve konut fiyat endeksi, yurt disinda ise Avro Bölgesi'nde tüketici fiyat endeksi ile ABD'de insaat izinleri ve konut baslangiç verilerinin takip edilecegini belirterek, teknik açidan BIST 100 endeksinde 4.600 ve 4.750 seviyelerinin direnç, 4.500 puanin destek konumunda oldugunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Türkiye, mart ayi kisa vadeli borç istatistikleri

12.00 Avro Bölgesi, nisan ayi tüketici fiyat endeksi

14.30 Türkiye, mart ayi konut fiyat endeksi

15.30 ABD, nisan ayi insaat izinleri

15.30 ABD, nisan ayi konut baslangiçlari