AYM, 28 Subat davasinda müebbet hapse çarptirilan 3 eski generalin ihlal basvurusunu reddettiIsmet Karakas- Yüksek Mahkeme, eski generaller Ahmet Çörekçi, Cevat Temel Özkaynak ve Çetin Dogan'in suçta ve cezada kanunilik, hakkaniyete uygun yargilanma hakki ve kanuni hakim güvencesi haklarinin ihlal edilmedigine hükmetti

AYM, 28 Subat davasinda müebbet hapse çarptirilan 3 eski generalin ihlal basvurusunu reddettiIsmet Karakas- Yüksek Mahkeme, eski generaller Ahmet Çörekçi, Cevat Temel Özkaynak ve Çetin Dogan'in suçta ve cezada kanunilik, hakkaniyete uygun yargilanma hakki ve kanuni hakim güvencesi haklarinin ihlal edilmedigine hükmetti

ANKARA (AA) - Anayasa Mahkemesi (AYM), "postmodern darbe" olarak anilan 28 Subat 1997'deki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantisi ve sonraki süreçte sorumluluklari bulunduklari gerekçesiyle yargilanan ve müebbet hapse mahkum edilen eski generaller Ahmet Çörekçi, Cevat Temel Özkaynak ve Çetin Dogan'in hak ihlali iddiali bireysel basvurulari reddetti.

Kararlar, Resmi Gazete'nin bugünkü sayisinda yayimlandi. Kararlara göre, 28 Subat sürecinden sorumlu tutularak yargilandiklari davada "54. Türkiye Cumhuriyeti Icra Vekilleri Heyetini cebren iskat veya vazife görmekten cebren men etmek suçuna istirak" suçundan müebbet hapse mahkum edilen dönemin Hava Kuvvetleri Komutani Ahmet Çörekçi, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanligi Istihbarat Dairesi Baskani Cevat Temel Özkaynak ve dönemin Genelkurmay Harekat Baskani Çetin Dogan, hak ihlali iddiasiyla Anayasa Mahkemesine basvurdu.

Basvurularda, suç olusturmayan bir eyleme iliskin cezalandirilma nedeniyle suçta ve cezada kanunilik ilkesinin, hukuka aykiri elde edilen delillerin mahkumiyete esas alinmasi nedeniyle hakkaniyete uygun yargilanma hakkinin, yargilamanin Yüce Divan'da yapilmamasi nedeniyle kanuni hakim güvencesinin ihlal edildigi ileri sürüldü.

Basvurulari inceleyen Yüksek Mahkeme, Anayasa'nin 38'inci maddesinde güvence altina alinan "suçta ve cezada kanunilik ilkesi"nin, 36'inci maddesinde güvence altina alinan "hakkaniyete uygun yargilanma hakki"nin ve 37. maddesindeki "kanuni hakim güvencesi"nin ihlal edilmedigine hükmetti.

- Kararin gerekçesinden

AYM'nin kararinda, saniklarin mahkumiyetine hükmeden Ankara 5. Agir Ceza Mahkemesinin gerekçeli kararinda, saniklarin eylemlerinin neticeyi olusturmaya elverisli olmadigina, cebir ve siddet içermedigine, hükümetin kendi rizasi ile istifa ettigine dair savunmalarina itibar etmedigini açikladigi bildirildi.

Yerel mahkemenin, "suçun eksik kalmayip tamamlandigini" kabul ettigi animsatilan AYM kararinda, suçta ve cezada kanunilik ilkesine iliskin, "Derece mahkemesinin yargilama konusu fiillerin görevin ifasi kapsaminda bulunmadigina ve suçun unsurlari itibariyla olustuguna dair degerlendirmelerinin temelsiz, suçun özü ile uyumsuz ve öngörülemez oldugu söylenemez. Anayasa Mahkemesi açiklanan gerekçelerle suçta ve cezada kanunilik ilkesinin ihlal edilmedigine karar vermistir." degerlendirmesinde bulunuldu.

Kararda, deliller arasinda yer alan 5 numarali CD'nin sahte olduguna dair iddialar yönünden de yargilama evresinde uzman mütalaasina basvuruldugu hatirlatildi.

CD'nin hukuka aykiri sekilde elde edildigi yönünde mahkemenin gerekli degerlendirmeyi yapmadigi, cezalari onayan Yargitay dairesinin de CD muhtevasindaki belgelerin hükme esas alindigi yönünde gerekçe belirtmedigi ifade edilen kararda, basvurucular açisindan tek delilin sadece belirtilen CD olmadigina dikkat çekildi ve bu nedenle hakkaniyete uygun yargilanma hakkinin ihlal edilmedigine hükmedildigi vurgulandi.

Yüksek Mahkemenin kararinda, basvurucularin "görevle ilgili suçlama" nedeniyle Yüce Divan'da yargilanmalari gerektiginden bahisle, "kanuni hakim ilkesinin ihlal edildigi" yönündeki basvurularinin ret gerekçesi olarak da yerel mahkeme ve Yargitayin "suçun görevle ilgili bulunmadigini" kabul ederek hüküm kurmalari gösterildi.