Eski Minneapolis polis memuru Thao, Floyd'un ölümünde Chauvin'e yardimdan suçlu bulunduIbrahim Hakki Çetinkaya

Eski Minneapolis polis memuru Thao, Floyd'un ölümünde Chauvin'e yardimdan suçlu bulunduIbrahim Hakki Çetinkaya

ANKARA (AA) - ABD'nin Minneapolis kentinde eski polis memuru Tou Thao, gözaltina aldigi siyahi George Floyd'un boynuna dizleriyle bastirarak ölümüne neden olan eski polis memuru Derek Chauvin'e yardim etmekten suçlu bulundu.

Yargiç Peter Cahill, 177 sayfalik kararda, "Olaya karismadan kenardan izleyenler gibi Thao da boynu kistirildiginda Floyd'un giderek hayatini kaybettigini görebiliyordu." dedi.

Cahill, buna ragmen Thao'nun, Floyd'un ölümüne bilfiil katilmak için bilinçli karar verdigini belirterek "Ilgili görgü taniklarini geride tuttu ve hatta o an görevde olmayan bir Minneapolis itfaiyecisinin Floyd'un çok ihtiyaç duydugu acil müdahaleyi yapmasini bile engelledi." ifadesini kullandi.

Thao, Floyd cinayetinde Chauvin'e yardimci olduklari için hüküm giyen 3 eski polisin sonuncusu olurken hakkindaki hükmün 7 Agustos'ta kesinlesecegi kaydedildi.

- George Floyd olayi

Minnesota'nin Minneapolis kentinde 25 Mayis 2020'de polis memuru Derek Chauvin, 46 yasindaki siyahi George Floyd’u dolandiricilik süphesiyle gözaltina aldigi sirada, 9 dakika 29 saniye boyunca diziyle boynuna basarak ülke gündemine damga vurmustu.

Dakikalarca "nefes alamiyorum" diye yalvaran Floyd, olay yerine gelen acil saglik ekiplerince hastaneye kaldirilmis ancak daha sonra öldügü belirtilmisti.

Olayla ilgili görüntüler ülkede siyahilere yönelik polis siddeti tartismalarini alevlendirmis ve birçok sehirde aylarca süren siddetli protestolara neden olmustu.

Floyd'un ölümüne neden olmakla suçlanan Chauvin, olaydan 4 gün sonra gözaltina alinmis, hakkinda açilan 2. ve 3. dereceden cinayet ve 2. dereceden adam öldürme suçlamalariyla yargilanarak 22,5 yil hapis cezasina çarptirilmisti.

Floyd'un ölümünde kusurlu bulunan diger 3 eski polis memuru da daha önce 750 bin dolar tutarindaki kefalet bedelini ödemeleri üzerine tutuksuz yargilanmak üzere saliverilmisti.

Daha sonra 3 eski polis hakkinda federal ve eyalet savcilari tarafindan ayri ayri dava açilmisti.