Koklear implant bebek ve çocuklardaki isitme kaybina çözüm oluyorFurkan Gençoglu- Kulak Burun Bogaz Uzmani Doç. Dr. Secaattin Gülsen:-"Erken müdahaleyle isitme kaybinin giderilmesi, çocugun kendine güvenini artirabilir ve egitim basarisini da olumlu yönde etkileyebilir. Koklear implantasyon süreci, isitme kaybi olan bebekler için oldukça etkili bir tedavi seçenegidir"

Koklear implant bebek ve çocuklardaki isitme kaybina çözüm oluyorFurkan Gençoglu- Kulak Burun Bogaz Uzmani Doç. Dr. Secaattin Gülsen:-"Erken müdahaleyle isitme kaybinin giderilmesi, çocugun kendine güvenini artirabilir ve egitim basarisini da olumlu yönde etkileyebilir. Koklear implantasyon süreci, isitme kaybi olan bebekler için oldukça etkili bir tedavi seçenegidir"

ISTANBUL (AA) - Kulak Burun Bogaz Uzmani Doç. Dr. Secaattin Gülsen, çocuk ve bebeklerde erken müdahaleyle isitme kaybinin giderilmesinin önemine deginerek, koklear implantasyon sürecinin, isitme kaybi olan bebekler için etkili bir tedavi seçenegi oldugunu bildirdi.

Doç. Dr. Gülsen, yaptigi yazili açiklamada, çocuk ve bebeklerde isitme kaybi tedavisine iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Bebek ve çocuklarda yasanabilecek isitme kayiplarinin ebeveynler tarafindan çok iyi takip edilmesi gerektigine isaret eden Gülsen, erken müdahalenin önemini anlatti.

Kimi zaman söylenenlere tepki vermeyen, çevresine karsi kayitsiz olan, ailesiyle iletisim kurmak için yüksek sesle konusan, kimi zaman da kendisini sosyal hayattan izole eden çocuklarin aslinda bir iletisim problemiyle karsi karsiya olduguna dikkati çeken Gülsen, isitme kaybi olan çocuklarin, normal isitme yetenegine sahip olanlarla ayni sosyal ortamlarda bulunmalarinin, arkadas edinmelerinin ve sosyal becerilerini gelistirmelerinin çok önemli oldugunu kaydetti.

Doç. Dr. Gülsen, "Erken müdahaleyle isitme kaybinin giderilmesi, çocugun kendine güvenini artirabilir ve egitim basarisini da olumlu yönde etkileyebilir. Koklear implantasyon süreci, isitme kaybi olan bebekler için oldukça etkili bir tedavi seçenegidir. Dogru uygulandiginda çocuklar yasitlari gibi gelisimlerini saglikli bir sekilde sürdürebilir ve hayatin içine dahil olabilir." ifadelerini kullandi.

Gülsen, tedavi sürecinin her zaman bireysel olarak belirlendigini aktararak, çocuklarda en sik görülen isitme kaybi türlerine iliskin su bilgileri verdi:

"Konjenital isitme kaybi, dogumda var olan isitme kaybidir ve kalitsal veya çevresel faktörlerden kaynaklanabilir. Edinsel isitme kaybi, dogumdan sonra gelisen isitme kaybidir ve enfeksiyonlar, ilaçlar, travmalar veya gürültüye maruz kalma gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Sensörinöral isitme kaybi, iç kulaktaki sinir hücrelerinde veya isitsel yol boyunca sinirlerde hasar nedeniyle olusan isitme kaybidir. Bu tür isitme kaybi, genellikle kalitsal veya edinsel faktörlerden kaynaklanabilir. Iletim tipi isitme kaybi, dis ve orta kulakta meydana gelen sorunlar nedeniyle olusan isitme kaybidir. Bu tür isitme kaybi, kulak kanali veya orta kulagin içindeki kemikçiklerdeki sorunlar nedeniyle olusabilir. Karma (mikst tip) isitme kaybi hem sensörinöral hem de iletim tipi isitme kaybi faktörlerinin birlesimi sonucu olusan isitme kaybidir. Türler oldukça fazla oldugundan her asamada bir uzmanin yönlendirmesi ve takibi önemlidir."

- "Çocukta isitme kaybi varsa aileler hemen doktora basvurmali"

Çocuklarda isitme kaybi belirtilerinin çocugun yasina, isitme kaybinin siddetine ve tipine bagli olarak degistigini belirten Gülsen, isitme kaybi olan çocuklarin, konusma ve dil gelisiminde gecikme yasayabilecegini, televizyonu veya müzigi yüksek sesle isteyebilecegin anlatti.

Gülsen, "Buna ek olarak konusulanlari anlamakta güçlük çekebilir ve yanlis anlayabilir. Kendilerini anlatmak için sik sik yüksek sesle konusabilir veya bagirabilir. Isitsel uyaranlardan yoksun kalmalari nedeniyle dikkat eksikligi ve davranis problemleri yasayabilir. En önemlisi de isitme kaybinin farkinda olmayabilir ve sosyal ortamlarda sessiz veya izole davranabilir. Bu belirtiler, isitme kaybinin derecesine ve tipine bagli olarak degisebilir." degerlendirmesini yapti.

Ebeveynlerin isitme kaybi belirtilerini fark ettikleri anda zaman kaybetmeden bir KBB uzmanina danismalarinin erken teshis ve tedavi açisindan çok önemli oldugunu vurgulayan Gülsen, sunlari kaydetti:

"Doktor, isitme kaybinin nedenini belirler ve bu nedene yönelik medikal tedavi, cerrahi tedavi, isitme cihazi veya koklear implant seçeneklerini degerlendirir. Sinirsel isitme kaybi olan çocuklar için isitme cihazlari veya koklear implantlar, isitme kaybini düzeltmek veya isitme yetenegini gelistirmek için kullanilan cihazlardir. Isitme uzmani, çocugun isitme kaybinin derecesine ve tipine bagli olarak, uygun cihazi veya implanti seçmenize yardimci olabilir. Eger çocukta konusma ve dil becerileri geri kalmissa hizlica isitsel rehabilitasyona baslanabilir. Aileler isitsel rehabilitasyon egitimleri hakkinda bilgi alabilir ve çocuklarinin egitiminde isitme uzmanlarinin yani sira ögretmenleriyle birlikte çalisarak çocuklarinin potansiyellerini maksimize edebilirler."

- Yenidogan taramasi

Yenidogan taramasinda isitme kaybinin derecesini ve sebebini belirlemek için bir dizi test uygulandigini, bu testlerin (ABR, Odyometri, Timpanometri) bebegin dogumundan itibaren baslatildigini ve isitme kaybinin türünü ve derecesini belirlemek için kullanildigini ifade eden Gülsen, "Isitme kaybi, bir bebegin dil gelisimi ve iletisim becerileri için kritik önem tasidigi için erken teshis ve tedavi önemlidir." bilgisini verdi.

Doç. Dr. Gülsen, gerekli testlerle isitme kaybinin derecesi tespit edildikten sonra bebegin genel saglik durumunun degerlendirildigini ve radyolojik görüntüleme yöntemleriyle koklear implantasyon için uygun olup olmadiginin belirlendigini, cerrahi islemin, hastanin genel saglik durumuna ve yasina bagli olarak yapildigini ve genellikle genel anestezi altinda gerçeklestirildigini bildirdi.

Isitme kaybinin tipine göre tedavi yöntemlerinin degisiklik gösterdigine dikkati çeken Gülsen, su degerlendirmede bulundu:

"Eger iletim tipi isitme kaybi varsa genellikle sorun orta kulak iltihabidir ve bunun için medikal tedavi uygulanir. Eger medikal tedavi ile sorun çözülmezse kulak zarina tüp takilabilir. Kulak zarinda delik varsa bu da cerrahi müdahale ile kapatilabilir. Mikst veya sensörinöral isitme kayiplarinda ise isitme kaybinin derecesine, iç kulagin ve isitme sinirinin durumuna göre isitme cihazi, koklear implant veya beyin sapi implanti gibi isitme çözümleri degerlendirilir. Böylece hastaya uygun olan yöntem seçilir. Saglik Bakanligi, Saglik Uygulama Tebligi'ne uygun olarak isitme kaybinin tipine, derecesine ve hastanin iç kulak durumuna göre isitme cihazi, koklear implant ve beyin sapi implanti gibi cihazlarin ödemesini desteklemektedir. KBB uzmanlari ve odyologlar hastalarin tibbi ve anatomik durumlarini birlikte degerlendirerek hasta için en uygun olan tedavi seçenegine birlikte karar verir. Tibbi raporla bu durum belirtilip devlet destegiyle çocuklar için uygun olan cihaz temin edilebilir."