AK Parti'li Canikli'den "sermaye kontrolü" iddialarina iliskin açiklama: Ali Kemal Akan- "2022 yilinda döviz harcamalari ve döviz çikisi açisindan zor bir yil olmasina ragmen kur soku yasanmadi ve sermaye kontrolü gelmedi. Bundan sonra da kur soku yasanmaz ve sermaye kontrolü gelmez"
ANKARA (AA) - AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Nurettin Canikli, "Yedili masanin kur soku veya sermaye kontrolü gibi manipülatif yalanlarina kimse inanmiyor." ifadesini kullandi.
Canikli, yaptigi yazili açiklamada, Millet Ittifaki'nin 28 Mayis seçimlerine yönelik stratejisini felaket tellalligi üzerine kurdugunu belirtti.
"Yedili masa, yine kur soku ve sermaye kontrolü yalanlariyla vatandasin kafasini karistirmaya ve piyasalari manipüle etmeye çalisiyor." degerlendirmesini yapan Canikli, söyle devam etti:
"Türkiye ekonomisi 2022 yilinda 350 milyar dolar döviz getirisi sagladi. Yillik 350 milyar dolar döviz girdisi üreten bir ekonomide kur soku yasanir mi? Milli gelirinin yüzde 40'i oraninda döviz geliri elde edilen bir ekonomide kur soku yasanir mi? Elbette yasanmaz. Nitekim yasanmadi. Türkiye ekonomisinin 350 milyar dolarlik döviz gelirinin 254 milyar dolari ihracattan, 54 milyar dolari turizmden,13,1 milyar dolari dogrudan yabanci yatirimcidan, 24,2 milyar dolari Türkiye'yi cazibe merkezi olarak gören ülkelerin vatandaslarindan, kalani da diger kaynaklardan gelen tertemiz paralardan olusmaktadir."
- "Enerjiye erisimde hiçbir sorun yasanmadi"
364 milyar dolarlik ithalatin 97 milyar dolarinin enerji ithalatindan olustuguna dikkati çeken Canikli, "Ayni miktar enerji ithalati için geçmis yillarda en fazla 50 milyar dolar ödeme yapiliyordu. Geçen yil enerji ithalati için 46 milyar dolar daha fazla ödeme yapildi. Dünyadaki enerji krizi, enerji fiyatlarini adeta patlatti ve Türkiye tam 46 milyar dolar daha fazla ödeme yapmak zorunda kaldi. 46 milyar dolarlik fazla ödeme, 2022 yilindaki cari açik rakamina esittir. Türkiye ekonomisi bu döviz ödemelerini gecikmeden ve tereddüt etmeden yapabildi. Enerjiye erisimde hiçbir sorun yasanmadi." degerlendirmesini yapti.
Ekonominin genel ithalat talebinin kesintisiz, tümüyle karsilandigini, finansmanin saglandigini, kur sokunun yasanmadigini vurgulayan Canikli, sunlari kaydetti:
"Yabanci portföy yatirimcisinin döviz talebinin tamami da aninda karsilandi. 2018 yili basinda yabanci portföy yatirimcisinin Türkiye'deki menkul kiymet yatirimlarinin degeri 109 milyar dolar civarindaydi. Ekonomi için yükümlülük ve dolayli bir borç mahiyetinde olan yabanci portföy yatirimi bugün itibariyla 30 milyar dolar seviyesine geriledi. Yurt disina çikan portföy yatirimcisinin istedigi dövizin tamami da saglandi. Sermaye transferinde hiçbir sinirlamaya gidilmedi. Sermaye kontrolü de getirilmedi. 2022 yilinda döviz harcamalari ve döviz çikisi açisindan zor bir yil olmasina ragmen kur soku yasanmadi ve sermaye kontrolü gelmedi. Bundan sonra da kur soku yasanmaz ve sermaye kontrolü gelmez.
Ayrica önümüzdeki dönemde, bir taraftan döviz harcamalari azalirken, yabanci portföy yatirim stoku 30 milyar dolarin altina geriledigi için buradan büyük miktarda döviz talebi gelmez ve sicak para çikisi azalir. Enerji fiyatlari düsüs trendine girdigi için enerji ithalatina ödenen döviz miktari azalir. Diger taraftan, ekonominin döviz gelirleri artmaktadir. Turizm gelirlerinde 15 milyar dolarlik artis beklenmektedir. Dogrudan yabanci sermaye girisinin artacagi tahmin edilmektedir. Döviz açigi önümüzdeki dönemde azalacagi için döviz piyasasi üzerindeki baski da hafifleyecektir."
Merkez Bankasinin brüt döviz rezervlerinin 115 milyar dolar seviyesinde olduguna dikkati çeken Canikli, "Bu rezervler içinde yaklasik 800 tonluk altin rezervleri de bulunmaktadir. 2002 yilinda Merkez Bankasinin altin rezervi 130 ton civarinda idi. 800 tonluk altin rezervinin tamami da fiziki olarak Türkiye'ye getirilmis olup Merkez Bankasinin kasalarinda muhafaza edilmektedir. Bu nedenle yedili masanin kur soku veya sermaye kontrolü gibi manipülatif yalanlarina kimse inanmiyor." ifadesine yer verdi.