Vatandaslarin kamuya olan borçlarinin yapilandirilmasina iliskin kanun Resmi Gazete'de yayimlandiMustafa Çalkaya- Vergi dairesine ödenmemis vergi ve diger borçlarin tamami ile bunlara bagli gecikme zammi ve faizi yerine YI-ÜFE oraninda güncelleme yapilarak hesaplanan borç ödenebilecek - Yapilandirilan tutarlar pesin veya aylik dönemlerle azami 48 aya kadar taksitler halinde ödenebilecek, pesin ödemelerde YI-ÜFE oraninda hesaplanan tutardan yüzde 90 indirim yapilacak - Trafik para cezalari ve dig

Vatandaslarin kamuya olan borçlarinin yapilandirilmasina iliskin kanun Resmi Gazete'de yayimlandiMustafa Çalkaya- Vergi dairesine ödenmemis vergi ve diger borçlarin tamami ile bunlara bagli gecikme zammi ve faizi yerine YI-ÜFE oraninda güncelleme yapilarak hesaplanan borç ödenebilecek
- Yapilandirilan tutarlar pesin veya aylik dönemlerle azami 48 aya kadar taksitler halinde ödenebilecek, pesin ödemelerde YI-ÜFE oraninda hesaplanan tutardan yüzde 90 indirim yapilacak
- Trafik para cezalari ve dig

ANKARA (AA) - Hazine ve Maliye Bakanliginin vatandaslarin kamuya olan borçlarinin yeniden yapilandirilmasi imkani getiren "Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasina Dair 7440 Sayili Kanun Genel Tebligi (Seri No:?1)" Resmi Gazete'de yayimlandi.

Buna göre, vergi dairesine ödenmemis vergi ve diger borçlarin tamami ile bunlara bagli gecikme zammi ve faizi yerine YI-ÜFE (Yurt Içi Üretici Fiyat Endeksi) oraninda güncelleme yapilarak hesaplanan borcun ödenmesi, vergi aslina bagli cezalarin (vergi ziyai cezasi) tamaminin silinmesi, vergi aslina bagli olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarinin yüzde 50'sinin silinmesi, dava konusu yapilan ihtilaflarin (vergi tarhiyatlari, vergi cezalari, idari para cezalari gibi) sulh yoluyla sonlandirilmasi, vergi incelemesi ve takdir islemleri devam eden alacaklarin yapilandirilmasi, 2018-2022 dönemine iliskin olarak matrah ve vergi artiriminda bulunan ve sartlari yerine getiren mükelleflere dair vergi incelemesi ve tarhiyat yapilmamasi imkanlari getirildi.

Yapilandirilan tutarlarin pesin veya aylik dönemlerle azami 48 aya kadar taksitler halinde ödenmesi, pesin ödemelerde YI-ÜFE oraninda hesaplanan tutardan yüzde 90 indirim yapilmasi, trafik para cezalari ve diger idari para cezalarinin pesin ödenmesi halinde, ceza asillarindan yüzde 25 indirim yapilmasi, matrah veya vergi artirimi üzerine hesaplanan vergilerin pesin veya aylik dönemler halinde azami 12 esit taksitte ödenmesi, matrah veya vergi artirimi sonucunda tahakkuk eden vergilerin tamaminin ilk taksit ödeme süresi içinde pesin olarak ödenmesi halinde bu vergilerden yüzde 10 indirim yapilmasi, isletme kayitlarinin (kasa mevcudu, ortaklardan alacaklar, emtia, demirbas gibi) cezasiz ve faizsiz olarak gerçek duruma uygun hale getirilmesi ve beyan edilmemis gelirler ve kazançlar için cezasiz ve faizsiz olarak pismanlikla veya kendiliginden beyanda bulunularak taksitle ödenebilmesi gibi kolayliklar saglandi.

Ayrica, Yüksek Ögrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu'nda yapilan düzenleme kapsaminda ögrenim ve katki kredisi alacaklarinin asillarina vade tarihleri ile 9 Kasim 2022 tarihi arasinda gecikme zammi, YI-ÜFE tutari, katsayi tutari gibi alacaklar hesaplanmayacak ve bu alacaklar terkin edilecek, kalan borç yapilandirma kapsaminda ödenebilecek.

Mükellefler basvurularini 31 Mayis 2023'e kadar (bu tarih dahil) Gelir Idaresi Baskanligi internet adresi (www.gib.gov.tr) ya da e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden yapabilecekleri gibi bagli bulunduklari vergi dairesine dogrudan veya posta yoluyla ya da diger vergi daireleri araciligiyla da yapabilecek.

Kanun kapsaminda yapilandirilan borçlar 12, 18, 24, 36 veya 48 ayda aylik esit taksitler halinde ödenebilecek.

Taksitli ödemenin tercih edilmesi halinde seçilen taksit sayisina göre yapilandirilan tutarlara ayrica katsayi uygulanacak. Katsayilar yillik yüzde 9'a tekabül edecek sekilde belirlenmis bulunuyor.

Pesin ödeme yapilmasi halinde ise hesaplanan YI-ÜFE tutarindan yüzde 90 indirim yapilacak ve katsayi ödenmeyecek.

Idari para cezalarinin pesin ödenmesi halinde ceza tutarindan yüzde 25 indirim yapilacak.

Yapilandirilan borçlarini taksitle ödemek isteyen vatandaslarin Kanun'dan yararlanabilmeleri için ilk iki taksiti süresinde ve tam olarak ödemeleri gerekiyor.

Ilk iki taksitin süresinde ödenmesi sartiyla bir takvim yilinda 3 taksitin süresinde ödenememis olmasi ihlal sayilmayacak.

Süresinde ödenememis bu taksitler seçtikleri plana göre son taksiti izleyen ay sonuna kadar bu gün için aylik yüzde 2,5 hesaplanan geç ödeme zammi ile ödenebilecek.

Ancak bir takvim yilinda 3'ten fazla taksit ödenmemisse Kanun'dan yararlanma hakki kaybedilecek.

Ayrica, yapilandirma düzenlemelerinin yani sira Kanun ile tahsilinden vazgeçilen alacaklar ile ilgili düzenlemeler de yapildi.

Vergi dairelerine, vergi, ceza, faiz gibi hangi türden olursa olsun borcu bulunan vatandaslarin 2000 lirayi asmayan borçlarinin silinmesi öngörüldü.

Bir kisinin, 31 Aralik 2022'den önce tüm vergi dairelerine ödenmesi gereken borçlarinin toplami 2000 lirayi asmiyorsa bu düzenleme kapsaminda, bir defaya mahsus olmak üzere, hiçbir sart aramadan borçlari silinecek, alacaktan vazgeçilecek.

Terkin islemleri için basvuru gerekmiyor. Gelir Idaresi Baskanligi, merkezden terkin edilecek alacaklari tespit ederek islemleri tamamlayacak.