ABD, Kuzey Kore'nin uzun menzilli balistik füze denemesini siddetle kinadiTugçenur Akgün

ABD, Kuzey Kore'nin uzun menzilli balistik füze denemesini siddetle kinadiTugçenur Akgün

NEW YORK (AA) - ABD, Kuzey Kore'nin uzun menzilli balistik füze denemesini siddetle kinayarak, müzakere masasina oturmasi için diplomatik angajman çagrisi yapti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, konuya iliskin yazili açiklamasinda, "ABD, Kuzey Kore'yi uzun menzilli balistik füze denemesi nedeniyle siddetle kiniyor." ifadesine yer verdi.

Baskan Joe Biden'in ve ulusal güvenlik ekibinin, müttefikler ve ortaklarla yakin koordinasyon halinde durumu degerlendirdigini belirten Watson, Kuzey Kore'nin füze firlatma denemesinin BM Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararlarinin "küstahça ihlali" oldugu degerlendirmesinde bulundu.

Watson, söz konusu denemenin gerilimi gereksiz yere yükseltip, bölgedeki güvenligi istikrarsizlastirma riskini artiracagina isaret ederek, "Bu eylem, Kuzey Kore'nin yasa disi kitle imha silahlarina ve balistik füze programlarina, halkinin refahindan daha çok öncelik vermeye devam ettigini gösteriyor." ifadesini kullandi.

Tüm ülkeleri bu ihlalleri kinamaya ve Kuzey Kore'yi müzakereler için masaya oturmaya çagirdiklarini belirten Watson, bu kapsamda diplomasi kapisinin açik oldugunu kaydetti.

Watson, Pyonyang'i, istikrarsizlastirici eylemlerine derhal son verme ve diplomatik angajmani tercih etmeye çagirarak, ABD'nin kendi ve müttefikleri Güney Kore ile Japonya'nin güvenligini saglamak için gerekli tüm tedbirleri alacaginin altini çizdi.