Yeterli ve dengeli beslenmeyle uyku kalitesi arttiriliyorGökhan Yildiz- Akilli Çocuk Sofrasi projesi danismanlarindan uzman diyetisyen Ayça Alara Aycan: - "Kaliteli ve düzenli uyku sirasinda büyüme hormonumuz salgilaniyor, tokluk hormonumuz görevini yerine getiriyor ve kortizol hormonumuz baskilaniyor"

Yeterli ve dengeli beslenmeyle uyku kalitesi arttiriliyorGökhan Yildiz- Akilli Çocuk Sofrasi projesi danismanlarindan uzman diyetisyen Ayça Alara Aycan:
- "Kaliteli ve düzenli uyku sirasinda büyüme hormonumuz salgilaniyor, tokluk hormonumuz görevini yerine getiriyor ve kortizol hormonumuz baskilaniyor"

ISTANBUL (AA) - Banvit BRF'nin Milli Egitim Bakanligi is birligi ile hayata geçirdigi Akilli Çocuk Sofrasi projesi, saglikli nesillerin yetismesine ve gida israfinin önlenmesine katkida bulunmayi amaçliyor.

Sirketten yapilan açiklamaya göre, vücut fonksiyonlari yeterli ve dengeli beslendigi günlerde daha verimli çalisiyor. Bunun da kaliteli bir uykuya pozitif etkisi oluyor.

Uyku kalitesini düsüren etkenlerden biri olan ve "mide içeriginin (mide girisindeki gevsek kapak sebebiyle) mideden yemek borusuna geri akmasi" olarak tanimlanan reflü hastaligi, Türkiye'deki bireylerin yaklasik yüzde 20'sinde bulunuyor. Kesin bir tani konulmasi için uzmana danisilmasi gerekiyor. Ancak yatmadan önce yenen çok yagli, baharatli, tuzlu, aci, eksi ya da kizartma türü yiyecekler nedeniyle semptomlar gözlenebiliyor ve bunlar dogrudan uyku kalitesini negatif yönde etkileyebiliyor. Reflü semptomlari beslenmeye dikkat edilerek azaltilabiliyor.

Kaliteli bir uyku için triptofandan zengin besinleri tüketmek de önem tasiyor. Serotonin, "mutluluk hormonu" olarak da bilinen duygu, durum ve davranislar üzerinde etkili olan nörotransmitter bir madde. Yeterli salgilandiginda ruh halini olumlu yönde etkiliyor, canlilik ve mutluluk hissi veriyor. Serotonini dogrudan besinlerle almak mümkün degil ancak triptofandan zengin besinler bu konuda yardimci oluyor.

Triptofan badem, ceviz gibi yagli tohumlar, ananas, domates, avokado, muz, kakao, domates, hindi, somon, süt ve süt ürünleri gibi besinlerde bulunan serotonin sentezinde önemli rol alan, degerli bir aminoasit ve triptofan vücutta sentezlenemiyor, besinlerden aliniyor.

Vücuttaki serotonin miktarinin artirilmasinda ise triptofan amino asitiyle birlikte magnezyum, çinko ve omega 3 içeren yiyecekler büyük önem tasiyor. Gün içinde bu besinleri günlük rutine dahil ederek kaliteli uykuya bir adim daha yaklasmak mümkün.

Yorgun ve stresli bir günün sonunda uyuldugunda beyin düsünmeye devam ediyor. Bu da uyku kalitesini dogrudan etkiliyor. Bazi kisiler açlik hissettiginde rahat uyuyamiyor ve hatta mide kazinmasi kisileri uykudan uyandirabiliyor. Böyle bir durumda yatmadan 2-3 saat öncesinde ufak bir ara ögün yapmak bu hissin geçmesine yardimci oluyor. Bu ara ögünde siskinlik yapip rahatsiz etmemesi için laktozsuz süt ve süt ürünleri (triptofan yönünden zengin) ile birlikte bir porsiyon meyve (potasyum içerigi ile özellikle bir küçük boy muz) ya da bir porsiyon yagli tohum (triptofan ve magnezyum içerigi ile 6 adet çig badem) tüketilebilir.

Yatmadan önce çok fazla sivi tüketmek, kaliteli uykunun yarida kesilmesine sebep olabiliyor. Ayni sekilde yatmadan önce yesil çay, kahve, çok koyu siyah çay gibi kafein içeren içecekler içilmesi de uykuya dalmayi geciktirebilir. Onlarin yerine bitki çaylari tercih edilebilir.

Gün sonunda enerjisini harcamis ve yorgun bir vücut uykuyu zorunluluk degil, ihtiyaç haline getirir. Kaliteli uyku, spor performansini da artiriyor. Bunun için de yogun bir antrenman gerekmiyor. Yatmadan 1-2 saat önce hafif tempolu bir yürüyüs yapmak fayda sagliyor.

Eger hava günesliyse saat 10.00'a kadar birkaç dakikaligina da olsa günesin tadini çikarmak, dogrudan sabah günesi almak, gözün retina bölgesine sinyal göndererek "uyku hormonu" olarak da bilinen melatoninin yeniden düzenlenmesini sagliyor.

- "Kaliteli ve iyi bir uyku zinde olmakla dogrudan ilgili"

Açiklamada görüslerine yer verilen Akilli Çocuk Sofrasi projesi danismanlarindan uzman diyetisyen Ayça Alara Aycan, projenin web sitesinde yayinlanan "Uyku Kalitemizi Nasil Artiririz?" baslikli makalesinde, kaliteli bir uyku ile beslenme arasindaki baglantiya dikkati çekti.

Kaliteli ve iyi bir uykunun zinde olmakla dogrudan ilgili oldugunu belirten Aycan, "Kaliteli ve düzenli uyku sirasinda büyüme hormonumuz salgilaniyor, tokluk hormonumuz görevini yerine getiriyor ve kortizol hormonumuz baskilaniyor. Böylelikle daha dinç, daha tok bir güne 'günaydin' diyoruz. Stresli ve yogun geçen günün ardindan derin uykuya geçmekte zorlananlar bu sorunu dengeli beslenmeyle asabilir." ifadelerini kullandi.