Ragbinin Türkiye'de yayginlasmasi için gönüllü elçilik yapiyorMurat Kaya- Türkiye Ragbi Lig Dernegi (TRLA) Baskani Gürol Yildiz, Ingiltere, Avustralya, Yeni Zelenda ve Güney Afrika'da çok yaygin olan Ragbi sporunun Türkiye'de gönüllü elçiligini yaparak, özellikle çocuklar arasinda yayilmasini amaçliyor - Yildiz: "Bu spor 12-14 yaslarinda ögrenilirse daha farkli bir yere gelinir. Bunun için Dikilitas'ta bir akademi kurduk. 6-7, 12-15 yaslarinda çocuklar gelmeye basladi. Liselerde de bu sporun gel

Ragbinin Türkiye'de yayginlasmasi için gönüllü elçilik yapiyorMurat Kaya- Türkiye Ragbi Lig Dernegi (TRLA) Baskani Gürol Yildiz, Ingiltere, Avustralya, Yeni Zelenda ve Güney Afrika'da çok yaygin olan Ragbi sporunun Türkiye'de gönüllü elçiligini yaparak, özellikle çocuklar arasinda yayilmasini amaçliyor
- Yildiz:
"Bu spor 12-14 yaslarinda ögrenilirse daha farkli bir yere gelinir. Bunun için Dikilitas'ta bir akademi kurduk. 6-7, 12-15 yaslarinda çocuklar gelmeye basladi. Liselerde de bu sporun gel

ISTANBUL (AA) - MURAT KAYA - Türkiye'de gelismekte olan spor dallarindan ragbinin yayginlasmasi için gönüllü elçilik yapan Türkiye Ragbi Lig Dernegi (TRLA) Baskani Gürol Yildiz, çocuk yasta ögrenilmesi durumunda ülkede gelisecegini belirttigi ragbinin, gürese benzemesi nedeniyle Türk halkina uygun oldugunu söyledi.

Gürol Yildiz, AA muhabirine Türkiye'de ragbi sporunun kurulusu ve gelisimini anlatti.

Yildiz, 1820'li yillarda Ingiltere'de yapilan bu sporun zamanla popüler olmaya basladigini, 1895 yilinda amatör ve profesyonel liglerin Manchester bölgesinde kuruldugunu hatirlatarak, ragbinin daha sonra Avustralya, Güney Afrika ve Yeni Zelanda'da da çok popüler sporlardan biri haline geldigini aktardi.

Ragbinin Türkiye'de henüz yayginlasmadigini kaydeden Yildiz, su bilgileri verdi:

"Çünkü dernegimiz 2016'da kuruldu. Bu yildan itibaren 5 takimla basladik. Faaliyetlerimiz gayet güzel gelisiyor. Istanbul, Ankara, Eskisehir'de oyuncularimiz var. Takimlar, üniversite üzerinden kuruluyor. Üniversitede basladigi için oyuncular tabii 18 yasindan sonra ögreniyorlar, orada bir sikinti oluyor haliyle. Bu spor 12-14 yaslarinda ögrenilirse daha farkli bir yere gelinir. Bunun için Dikilitas'ta bir akademi kurduk. 6-7, 12-15 yaslarinda çocuklar gelmeye basladi. Liselerde de bu sporun gelismesi için faaliyetlerimiz var."


- Çocuk Esirgeme Kurumu ragbi takimindan ilk uluslararasi mücadele


Türkiye'de 5 takimli bir lig baslattiklarini kaydeden Gürol Yildiz, "Sonra gelismelere göre 2018-19 yillarinda, Kovid-19 öncesi 8 erkek, 4 kadin, 4 de 18 yas alti olarak liglerimizi kapattik. Ama en güzel tarafi, Çocuk Esirgeme Kurumu'ndan bir takimimizin da baslamasi. Cumhuriyet tarihinde ilk defa Çocuk Esirgeme Kurumu takimi, Türkiye sinirlarindan çikarak Sirbistan'da, Partizan takimina karsi bir maç yapti. Ilk defa uluslararasi çapta bir maç yapilmis oldu." diye konustu.

Bu sporun futbola olan benzerligine ve Türk insanina uyumuna dikkati çeken Yildiz, "Futbolda bir söz var; top geçer adam geçmez, diye. Biraz gürese yönelme gibi bir söz. Güres de zaten ata sporumuz. Dünya çapindaki ragbi liglerindeki her takimda bir veya iki tane güresçi antrenörü var. Çünkü bu sporda güres var. Ondan dolayi ragbi, kadinlarimiz da dahil, Türk halkimiza inanilmaz uygundur. Ragbi'ye hentbol, basketbol, futbol ve güresin karisimi diyebiliriz." ifadesini kullandi.

Gürol Yildiz, dernek olarak 2017'de Avrupa Ragbi Lig Federasyonuna basvurduklarini, kabul edildiklerini ve su an Uluslararasi Ragbi Lig Federasyonuna dahil olduklarini dile getirdi.


- "Ciddi bir seviyedeyiz"


Bodrum'da 2021 Avrupa Sampiyonasi'na ev sahipligi yaptiklari ve Avustralya'da Gelibolu ismiyle bir turnuva gerçeklestigi bilgisini de paylasan Gürol Yildiz, su degerlendirmede bulundu:

"Bu faaliyetlerden sonra biz Ankara'ya basvurduk. Ama Ragbi Lig Union, tenis-masa tenisi, judo-aikido gibi, baktiginiz zaman ayni görünen ancak farkli olan iki ayri spor dalina bakmakta. Ragbi Lig de ayri bir federasyon. Ayni zamanda geçen yil ben, seçimlerde, 27 ülke delegesinin oy birligiyle seçildim. Su anda Avrupa Ragbi Lig Federasyonunun yönetimindeyim. Ve biz bu konuda federasyon olusumu için gereken çalismalarimizi baslattik, devam ettiriyoruz. Çünkü olmasi gerekiyor. Çünkü Türk sporu su an erkeklerde 20, kadinlarda 13. sirada. Iyi bir seviye ama 85 milyon nüfusu düsünürsek daha profesyonel oyuncularimiz ortaya çikar. Avustralya'da Emre Güler gibi, milli takimda oynamis Türk asilli oyuncumuz var. Cansun Turgut, Ingiltere Milli Takimi'nda oynuyor. Erol Carter isimli Türk asilli oyuncumuz var, Yusuf Aydin var. Bundan dolayi ciddi bir seviyedeyiz."

Bu spora ilgisinin nasil basladigi sorusu üzerine Yildiz, Avustralya'da dogup büyüdügünü, Sidney'de ragbi oyunculugu yaptigini, 27 yasinda Türkiye'ye geldigini, bu sporu ruhunda tasidigini ve 2016 yilindan itibaren, ögrendiklerini Türkiye'de zevkle çocuklara ögrettigini ve bu konuda bir nevi elçilik görevi yaptigini anlatti.


- Elif Yilmaz: "Futbol sahalarinin birçogu ragbi sahasina dönüsebilir"


Milli ragbi oyuncusu Elif Yilmaz da bu sporun Türk insanina çok uygun bir spor olduguna dikkati çekti.

Bogaziçi Üniversitesi'nde ekonomi alaninda yüksek lisans ögrencisi olan Yilmaz, 2015 yilindan beri ragbi oynadigini, kuruldugundan beri milli takimin bir parçasi oldugunu ve oynamaktan da izlemekten de çok keyif aldigini kaydetti.

Ragbinin seyir zevkinin çok yüksek oldugunu belirten Yilmaz, bu oyunda çok fazla pozisyon bulundugu, oyunun çok fazla duraksamadigi, ama Türkiye'de birçok spora göre daha az yayginliginin en büyük nedeninin de ülkeye geç gelmesi oldugu bilgisini verdi.

Ragbi'nin Türkiye'de genellikle futbol sahalarinda oynandigina isaret eden Yilmaz, bu sporun çok fazla gereksinimi olmadigini da vurgulayarak, "Futbol sahasiyla ölçüler olarak ayni. Bizde çim saha olmasi daha önemli. Çünkü çok fazla düsme-kalkma oldugu için suni çimde hem sakatlik riski daha çok artiyor hem de pozisyonlarda bu, dezavantaja dönüsebiliyor yer tutmadigi için. Ama çok da ayri bir seye gerek yok. Kaleler çikabilirse futbol sahalarinin birçogu ragbi sahasina dönüsebilir. Ayri bir altyapi yatirimina gerek yok yayginlasmasi için." diye konustu.

"Bu spor Türk insanina uygun mu?" sorusunu yanitlayan Elif Yilmaz, sunlari söyledi:

"Baskan Gürol Yildiz'a katiliyorum. Bence de çok uygun bir spor. Çünkü çok fazla fiziksel mücadele var ve izlemesi çok keyifli. Bizim ata sporumuz güres. Ragbiye de zaten hep 'toplu güres' derler. O yüzden gerçekten Türk halkina uygun bir spor oldugunu düsünüyorum. Ragbi oyuncusu oldugumu sosyal çevreme söyledigimde ilginç karsiliyorlar. Çogunlukla ne oldugunu soruyorlar. Sonra Amerikan futboluyla karistiriliyor genelde. 'Kask mi, koruma mi takiyorsunuz' diye soruyorlar. Bir de sasiriyorlar tabii. Çünkü kadinlarin böyle sert sporlari yapmasi hala bazi insanlari sasirtiyor."