Yeni kalp nakli yöntemi nakil bekleyen hastalara umut olabilirZeynep Katre Oran

Yeni kalp nakli yöntemi nakil bekleyen hastalara umut olabilirZeynep Katre Oran

WASHINGTON (AA) - ABD’li arastirmacilar, 2019'da ilki yapilan kalp nakli yönteminin en az, beyin ölümü gerçeklesen hastalardan alinan kalple yapilan ameliyatlar kadar basarili oldugunu ve kalp donörlerinin sayisini yüzde 30 artiracagini bildirdi.

Duke Health doktorlarinca yürütülen ve “New England Journal of Medicine” dergisinde yayimlanan çalisma, bulunan yeni yöntemin nakil bekleyen hastalarin sansini artirmasi üzerinde duruyor.

Arastirmacilar, "Ani Kalp Ölümü Sonrasi Kalp Nakli (DCD)" adli yeni yöntemin, dolasim sistemlerinin iflasiyla ölen hastalardan alinan kalbin yeniden çalistirilarak nakledilmesi suretiyle uygulandigini belirtti.

- Yeni yöntemle nakiller daha basarili

Arastirma, yarisi yeni metotla, diger yarisi geleneksel metotla kalp nakli olan 180 hasta üzerinde gerçeklestirildi.

Alti ay boyunca gözlemlenen hastalarda yeni yöntemle kalp nakli olanlarda yüzde 94, geleneksel yöntemle nakil yapilanlarda ise yüzde 90 hayatta kalma orani kaydedildi.

Bu yeni yöntemin, kalp donörlerinin sayisini yüzde 30 artiracagini vurgulayan arastirmacilar, binlerce hastanin nakil sansi elde edebilecegini bildirdi.

Duke Üniversitesi Tip Fakültesi Genel Cerrahi Departmani'ndan arastirmaci Dr. Jacob Schroder, iki nakil türünde de kalp tipinin benzer oldugunu gösteren nesnel verilere sahip bulunduklarini belirterek, “DCD” metodu ile nakil merkezlerinde karsilasilan engellerin önüne geçilecegini kaydetti.

Söz konusu yöntem, ilk kez 2019'da ABD'de yine Duke Üniversitesi doktorlari tarafindan kullanilmisti.