Anayasa Mahkemesi sitenin yanina balik hali yapilmasinda "ihlal" karari verdiFirat Çakir

Anayasa Mahkemesi sitenin yanina balik hali yapilmasinda "ihlal" karari verdiFirat Çakir

TEKIRDAG (AA) - Anayasa Mahkemesi (AYM), Tekirdag'da bir sitenin yanina belediyenin yaptirdigi balik hali için "özel hayata saygi hakkinin ihlal edildigi" yönünde karar verdi.

Yüksek Mahkeme, 100. Yil Mahallesi Barbaros Caddesi'nde 2021 yilinda açilan Tekirdag Büyüksehir Belediyesi Su Ürünleri Toptanci Hali'nin, oturdugu sitenin yaninda yapilmasina itiraz eden Sükran Izgi'nin bireysel basvurusunu degerlendirdi.

Ikamet ettigi sitenin yanina çevresel etki degerlendirmesi (ÇED) olmadan balik hali yapilmasina itiraz eden ve bu yönde açtigi davalar reddedilen Sükran Izgi'nin basvurusunun degerlendirilmesi sonucu, özel hayata saygi hakkinin ihlal edildigine hükmedildi.

Sükran Izgi'nin kizi Türkan Izgi, gazetecilere yaptigi açiklamada, balik hali nedeniyle maddi ve manevi olarak zarara ugradiklarini söyledi.

Tekirdag Büyüksehir Belediyesinin "Su Ürünleri Toptanci Hali" insaat çalismasina baslamasiyla ilgili kendileriyle herhangi bir bilgi paylasimi yapilmadigini belirten Izgi, "Insaat çalismalarinda bahçelerimize girilmis oldugunu gördüm. Ayni zamanda 10 metre derinliginde arsalarimiza girilmis. Bu süreçte biz balik halinin mesken yanina, is yeri yanina yapilamaz yönetmeligiyle Idare Mahkemesine basvuruda bulunduk. Idare Mahkemesinin ardindan AYM'ye bir sürecimiz oldu." dedi.

AYM kararinin sonucuna göre davayi kazandiklarini vurgulayan Izgi, binanin yikilmasini beklediklerini dile getirdi.

Izgi, evlerinde olusan çatlakliklardan dolayi korku içerisinde yasadiklarini anlatarak, "Arsalarimiza girilmesi esnasinda 'bizlere kendinizi bosuna yormayin biz bu binayi yapacagiz' denildi. Sinirlarimizin içerisine girerek, bizleri maddi ve manevi olarak zarara ugrattilar. Istinat duvari yapildi ancak duvar suanda bizleri koruyacak durumda degil. Binalarimiz yikilma tehlikesi yasiyor. Büyük derin çatlakliklar söz konusu." diye konustu.

Balik hali insaatini yapan müteahhit hakkinda da suç duyurusunda bulunduklarini belirten Izgi, açtiklari davanin devam ettigini ve bugün bilirkisi heyetinin balik halinde incelemede bulundugunu kaydetti.

Avukat Mert Elekçi ise müvekkili Sükran Izgi'nin komsu parselde koku, yakinlik gibi çevresel sorunlar olusturacagi, meskenlerin yanina balik hali yapilamaz yönetmeligi ve ÇED sürecinin isletilmemesine iliskin iddialariyla ilgili dava açtiklarini anlatti.

Elekçi, sunlari kaydetti:

"Tüm bunlar göz önünde bulundurulmamis. Aslinda o dönem idarenin savunmasi buranin mülkiyeti belediyeye devir edilirken, balik hali olmasi sartiyla devir edilmis. Müvekkilimin alternatif talebi çocuk parki veya okul yapilmasi yönündeydi. Davamiz reddedilmisti. AYM'ye bireysel basvuru yaptik. Özel yasamina ve saglikli bir çevrede yasam hakkinin ihlal edildigini karar verildi. 1. Idare Mahkemesi geçen haftalarda buraya balik hali yatirimina iliskin kararin iptaline karar verdi. Bu karari Büyüksehir Belediyesine sunduk. Diger hukuki süreçleri de baslatacagiz. Suanda burayi yapan müteahhidin yargilandigi dava devam ediyor. Biz de bu yargilamanin kamu görevlilerine genisletilmesi için suç duyurusunda bulunduk. Bu süreç devam ediyor. Bu kararin adi yikilma karari degil. Buraya yatirim yapilmasina iliskin kararin iptali. Bu karar buraya balik hali yapilamayacagina iliskindir. Buranin islevi degistirilebilir. Yikilabilir ama bunu yaparken sunun da göz önüne alinmasi gerekiyor. Burasi müvekkilimin arsasina zarar vermeye devam ediyor. Inanilmaz derin çatlaklar var. Bununla ilgili mücadelemizi de baslatacagiz."

Tekirdag Büyüksehir Belediye Baskani Kadir Albayrak ise AYM'nin "ihlal" karara itiraz ettiklerini belirtti.

Yasal sürecin devam ettigini ve suanda konusmasinin çok dogru olmayacagini aktaran Albayrak, mahkemenin verecegi karara saygi duyulacagini ve karara göre açiklama yapacagini kaydetti.