Alman hükümetinden esrari yasallastirma adimiCüneyt Karadag- Iki ayakli plan, kenevir ürünleri için ticari tedarik zincirleri olusturulmasini da kapsiyor

Alman hükümetinden esrari yasallastirma adimiCüneyt Karadag- Iki ayakli plan, kenevir ürünleri için ticari tedarik zincirleri olusturulmasini da kapsiyor

BERLIN (AA) - Almanya'da hükümet, hazirlanacak yasa tasarisiyla esrari iki adimda yasallastirmayi planliyor.

Saglik Bakani Karl Lauterbach ile Gida ve Tarim Bakani Cem Özdemir, Berlin'de düzenledikleri ortak basin toplantisinda, esrarin yasallastirilmasi konusunda iki ayakli bir model sundu.

Buna göre, ilk adimda, yetiskinlerin bu yilin sonuna kadar 25 grama kadar esrar bulundurmasina ve kisisel tüketim için 3 bitki yetistirmesine izin verilecek.

Derneklerin en fazla 500 üyesine kendi yetistirdikleri kenevir ürünlerini tedarik etme izinleri olacak.

Ikinci adim olarak 5 yillik bir sürede bölgesel pilot projelerde kenevir ürünleri için ticari tedarik zincirleri olusturulacak.

Gida ve Tarim Bakani Özdemir, buna gerekçe olarak esrarin serbest birakilmasinin uluslararasi hukuk ve AB hukuku ile uyumluluguna iliskin sorunlari gösterdi.

Esrar kullaniminin sosyal bir gerçeklik oldugunu savunan Özdemir, "On yillardir süren yasaklama politikasi, bunu görmezden geldi ve bu da her seyden önce gençlerimizin, kullanicilarin sagliginin ve kolluk kuvvetlerinin aleyhine sorunlara neden oldu. Simdi özel ekimi, bulundurmayi ve tüketimi yasal hale getirerek perspektifli, tutarli ve pragmatik bir esrar politikasi olusturuyoruz." ifadesini kullandi.

- "Önceki esrar politikasi basarisiz oldu"

Saglik Bakani Lauterbach, esrarin Almanya'da siklikla yasa disi olarak sunulup kullanildigini aktararak, "Bu nedenle de çogu zaman sagligi tehlikeye atiyor. Özellikle gençler, esrar nedeniyle sosyal ve bilissel gelisimlerinde olumsuz etkilenmektedir. Buna ragmen giderek daha fazla sayida genç, bu uyusturucuyu tüketmektedir." dedi.

Lauterbach, "Karaborsa mallari genellikle saglik riskleri yaratmaktadir, bunu daha fazla kabul edemeyiz. Bu nedenle esrarin, yetiskinlere net sinirlar dahilinde kontrollü dagitimina izin vermeye ve gençlere yönelik önleyici tedbirlerle kusatilmis karaborsayi geri püskürtmeye cesaret ediyoruz. Sagligin korunmasi ön plandadir. Önceki esrar politikasi basarisiz oldu, simdi yeni bir yol izlemeliyiz." degerlendirmesini yapti.

Almanya'da hükümeti olusturan koalisyon ortaklarinin öngördükleri gibi kenevir ürünlerinin genel serbest satisi simdilik gerçeklesmeyecek.