Uruguay'da yasayan Kübalilar, yeni vize sartlari nedeniyle belgesiz kalabilirSinan Dogan

Uruguay'da yasayan Kübalilar, yeni vize sartlari nedeniyle belgesiz kalabilirSinan Dogan

BOGOTA (AA) - Güney Amerika ülkesi Uruguay'da yasayan binlerce Kübali'nin, kendilerinden talep edilen yeni vize sartlari nedeniyle illegal duruma düsme korkusu yasadigi bildirildi.

Ulusal basinda çikan haberde, Uruguay makamlarinin, yillar içerisinde ülkeye kaçak yollardan giris yapan binlerce Kübali göçmenden giris-çikis belgesi talep edecegi öne sürüldü.

Çogunlugunun Brezilya üzerinden ülkeye giris yaptigi ve Kübali göçmenlerin Uruguay'a tekrar alinmalari için Brezilya'dan giris-çikis damgasi istenecegi haberlere yansidi.

Sivil toplum örgütlerinden konuya iliskin yapilan açiklamada, Uruguay hükümetinin Kübali göçmenleri ülkeden göndermek gibi bir niyetinin olmadigi ve amacin göçmenleri kayit altina almak oldugu belirtildi.

Ulusal Göç Direktörü Eduardo Mata da konuyla ilgili çalismalarin yapildigini dogrulayarak, maksadin Kübali göçmenleri ülkeden çikarmak anlamina gelmedigini bildirdi.

Uruguay'da yaklasik 10 bin Kübali göçmenin yasadigi tahmin ediliyor.

El Observador internet sitesinin haberine göre ise Uruguay devletinin bu yolla göçü düzenli hale getirmek istedigi bilgisi yer aldi.

Ayrica iddialara göre, Küba'nin Uruguayli vatandaslara uyguladigi vize sarti nedeniyle Uruguay hükümetinin de mütekabiliyet çerçevesinde yanit vermek istedigi haberlere yansidi.