Istanbul'da evini dönüstürmek isteyenlere en az 1 milyon lira kredi verilecekHasan Hüseyin Kul- IBB Meclisi AK Parti Grup Baskanvekili Tevfik Göksu: - "Istanbul'da yapisini dönüstürmek isteyen her bir vatandasimiza, en az 1 milyon lira olmak üzere 2 yil geri ödemesiz 0,69 vadeyle para verilecek. Hiç kimseye ayrim yapilmaksizin" - "Eger ada bazinda dönüsüm yapmak isteyen bir sirket olursa Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan, sirketin ilgili kriterleri yerine getirmesi kayd

Istanbul'da evini dönüstürmek isteyenlere en az 1 milyon lira kredi verilecekHasan Hüseyin Kul- IBB Meclisi AK Parti Grup Baskanvekili Tevfik Göksu:
- "Istanbul'da yapisini dönüstürmek isteyen her bir vatandasimiza, en az 1 milyon lira olmak üzere 2 yil geri ödemesiz 0,69 vadeyle para verilecek. Hiç kimseye ayrim yapilmaksizin"
- "Eger ada bazinda dönüsüm yapmak isteyen bir sirket olursa Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan, sirketin ilgili kriterleri yerine getirmesi kayd

ISTANBUL (AA) - Istanbul Büyüksehir Belediye (IBB) Meclisi AK Parti Grup Baskanvekili ve Esenler Belediye Baskani Tevfik Göksu, "Istanbul'da yapisini dönüstürmek isteyen her bir vatandasimiza, en az 1 milyon lira olmak üzere 2 yil geri ödemesiz 0,69 vadeyle para verilecek. Hiç kimseye ayrim yapilmaksizin." dedi.

IBB Meclisi mart ayi toplantisinin birinci oturumu, Meclis 1. Baskanvekili Zeynel Abidin Okul baskanliginda Saraçhane'deki belediye binasinda yapildi.

Gündem disi konusma yapmak için söz alan AK Parti Grup Baskanvekili Göksu, 6 Subat'ta Kahramanmaras merkezli 11 ilde, 14 milyon kisinin etkilendigi depremler meydana geldigini animsatti.

Insanlik tarihi boyunca kara tabakasinda olmus en büyük depremi bu topraklarda yasadiklarina dikkati çeken Göksu, depremde hayatini kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralilara acil sifalar diledi.

Deprem nedeniyle herkesin seferber oldugunu ve bölgelerde çalismalar yaptiklarini anlatan Göksu, devletin bütün birimlerinin deprem bölgesinde oldugunu vurguladi.

Birlesmis Milletlerden gelen heyetlerin, "Bu kadar büyük bir afette bu kadar hizli organizasyon... Sizi tebrik ediyoruz" dedigini aktaran Göksu, söyle devam etti:

"Bir taraftan biz acimizi yasarken bir taraftan enkazin basinda insan kurtarmanin gayreti içerisinde gözyasi dökerken, maalesef bir taraftan da ikinci deprem olmamis, birinci depremin üzerinden 4 saat geçtikten sonra elinde mikrofon 'Çadirin yok degil mi?', 'Çadirin gelmemis degil mi?' Daha insanlar ortami anlamaya çalisirken, iklimi anlamaya çalisirken bir taraftan da provoke etmek isteyen, buradan nemalanmak isteyenler var. Aziz milletimiz, bu depremde bunlari gördü. Ben sunu gördüm: Ekranlarda, 'Devlet nerede?' diye bagiranlarin ve klavye kahramanlari disinda herkes arazide aziz milletimizin yanindaydi."

Depremlerden çok önemli dersler ve ibretler çikarilacagini dile getiren Göksu, "Bugüne kadar bu kentsel dönüsüme 'hayir' diye bayraktarlik yapanlar, her kentsel dönüsüm projesi için mahkeme kapisinda yatanlar, çikacak bu aziz milletten özür dileyecek." diye konustu.

Bu depremin, siyasi partilerin ya da baska organlarin artik bir paradigma degisimi yapmasi gerektigini de hatirlattigini vurgulayan Göksu, "Ne üzücüdür ki depremde daha herkes yaralari sarmakla ugrasirken, herkes tirlarla esya tasimanin sorumlulugunda ve gayretindeyken maalesef biz muhalefetten sunu gördük: 'Seçimi erteletmeyiz, biz seçim istiyoruz'. Durun, enkazlarin içerisinde canimiz, hayatlarimiz var. Siz bugüne kadar AK Parti'nin seçimden korktugunu gördünüz mü hiç?" ifadesini kullandi.

- "Eskiden sadece CHP dava açiyordu simdi bir de IBB dava açiyor"

IBB Baskani Ekrem Imamoglu'nun göreve geldigi 4 seneden beri sosyal medyada deprem seferberligiyle ilgili ayni paylasimlarda bulundugunu aktaran Göksu, Imamoglu'nun bir konusmasinda Istanbul'un depreme hazir olmasi için 5 yilda bu isi bitirecegini, bir baska konusmasinda ise 100 yilda bile bitiremeyecegini ve kentsel dönüsümün durdurulmasi gerektigini söyledigini kaydetti.

IBB'nin, CHP'den önceki dönemde deprem konusunda neler yaptiklarini anlatan Göksu, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in IBB Baskani'yken 1996 yilinda kentte deprem müdürlügünü ilk kuran kisi oldugunu hatirlatti.

Türkiye'de deprem master plani yapan tek kentin Istanbul oldugunu, bunun 2003 yilinda yapildigini ifade eden Göksu, kent jeolojisi, mikro bölgelendirme, zemin etüdü, deprem hasar analizi, afet risk gösterge sistemi, erken uyari acil müdahale sistemi, geçici toplanma ve barinma alanlari, yapi güçlendirme çalismalari, kentsel dönüsüm çalismalari, strateji çalismalari, tsunami ve heyelan tehlikesi çalismalari da yaptiklarini anlatti.

Van depremi olduktan sonra AK Parti ve CHP'li belediye baskanlariyla bir araya geldiklerini, yasal bir düzenleme çalismasi yaptiklarini, bu çalismanin TBMM'ye gittigini dile getiren Göksu, CHP'nin bu yasa teklifine "hayir" dedigini ama yasanin meclisten geçtigini, bu yasayla 695 bin 813 konutun yenilendigini, 93 bin 51 konutun da yapimina devam edildigini bildirdi.

CHP'nin, bu yasanin iptali için Anayasa Mahkemesine gittiginin altini çizen Göksu, CHP'nin bu engelleri çikarmamasi halinde konut sayisinin 1 milyon 600 bine çikabilecegini belirtti.

Göksu, "1537 dava açmissiniz. Ne yapmissiniz, gördünüz mü? 695 bin kisinin konutunu yenilemis, devam edenlerle beraber 800 bin, ortalama 4 ile çarparsaniz, 3 milyon 200 bin insanin hayatini kurtarmaya 'dur' demissiniz. Eskiden sadece CHP dava açiyordu simdi bir de IBB dava açiyor." sözlerini sarf etti.

Esenler'de dünyanin en büyük kentsel dönüsüm çalismasinin yapildigini, CHP'nin ve IBB'nin 11 dava açtigini vurgulayan Göksu, "Bu konutlarin yapilmasi sizi neden rahatsiz ediyor? Gelin, hep beraber yapalim. Kentsel dönüsüm için ne istiyorsaniz yapalim." görüsünü paylasti.

IBB'ye bagli KIPTAS'in, sitesinde 2300 konuttan bahsettigini aktaran Göksu, bir yerin dönüstügünün söylendigini, bu dönüstügü yerin projesi meclise geldiginde CHP'nin buna "hayir" dedigini dile getirdi.

IBB'nin Eyüp'te 192 konutu dönüstürdügünü, siteye ise müteahhidin yaptigini da ekleyip 700 küsur yazdigini ifade eden Göksu, CHP'nin kentsel dönüsüm düsmanligini birakmasi gerektigini söyledi.

- "2 yil geri ödemesiz 0,69 vadeyle para verilecek"

Istanbul'da yarin veya ertesi gün ilgili bakanlarin açiklayacagi bir müjde oldugunu aktaran Göksu, sözlerini söyle sürdürdü:

"Istanbul'da yapisini dönüstürmek isteyen her bir vatandasimiza, en az 1 milyon lira olmak üzere 2 yil geri ödemesiz 0,69 vadeyle para verilecek. Hiç kimseye ayrim yapilmaksizin. Eger ada bazinda dönüsüm yapmak isteyen bir sirket olursa Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan, sirketin ilgili kriterleri yerine getirmesi kaydiyla sirkete de ayni sekilde insaat yapim kredisi verilecek. Üçüncüsü ise kiracilarin sorunlarini ortadan kaldirmak için devletin yap-islet-devret modeliyle kiralama sisteminin de ayrintilarini Sayin Bakanimiz açiklayacak, bir usul getirilecek. Detaylari da yarin ya da diger gün Maliye ve Hazine Bakanimiz tarafindan açiklanacak. Istanbul'a ve ülkemize hayirli olsun."

Oturumda konusan CHP Grup Baskanvekili Dogan Subasi ise tarih boyunca Türkiye'nin depremler ülkesi olarak yer aldigini söyledi.

Cumhuriyet'ten sonra en büyük depremin 1939 yilinda Erzincan'da yasandigini anlatan Subasi, bu depremden hemen sonra yasa çalismasi yapildigini, zarar görenlere yapilacak yapilar hakkinda kanun çikarildigini animsatti.

Subasi, 1944 yilinda yer sarsintilarindan önce alinacak tedbirler kapsaminda kanun çikarildigini dile getirerek, bunu Italya ile birlikte ilk çikaran ülkenin Türkiye oldugunu vurguladi.

Dogan Subasi, 1950'li yillarda Demokrat Parti döneminde bazi kararlar alindigini, Imar ve Iskan Bakanligi kuruldugunu, 1965 yilinda kurulan Afet Isleri Genel Müdürlügü ile sivil savunmanin birlestirilip 2009 yilindan itibaren AFAD'in kuruldugunu ifade etti.

AFAD'in, depremle ilgili çok dikkate deger çalismalar yaptigini kaydeden Subasi, AFAD'in bu çitayi daha yukari çikarmasi gerektigini, ama öyle olmadigina tanik olduklarini savundu.

"Istanbul'da üst geçit, viyadük, içme suyu, atik su sebekesi, barajlar ve IBB'nin binalarinin 25 yildir kontrol edilmedigini" iddia eden Subasi, 2019 yilinda "Depremde belediye ayakta kalacak mi?" diye sordugunda bunun bir cevabinin olmadigini, ama simdi bunun bir cevabinin oldugunu belirtti.

MHP Grup Baskanvekili ve Silivri Belediye Baskani Volkan Yilmaz da deprem seferberligi ilan eden IBB Baskani Ekrem Imamoglu'nun bugünkü meclis toplantisinda olmadigini söyledi.

Seferlerin bir sunum halinde kendileriyle ve Istanbullularla paylasilmasi gerektiginin altini çizen Yilmaz, su görüslere yer verdi:

"Ama yok. Niye yok biliyor musunuz? Çünkü IBB'nin böyle bir hazirligi yok. Siz Istanbul'a seferberlik ilan edeceksiniz, 4 gün sonra da Cumhurbaskani Yardimcisi diye Ankara'da boy göstereceksiniz. Bu ne perhiz bu ne lahana tursusu? Siz Istanbul'a verdiginiz sözleri, vaatleri yerine getirmeden buradan bir yere gidemezsiniz. Kaldi ki böyle bir seçimi kazanma sansiniz olmadigindan zaten gidemeyeceksiniz de insan sunu söyler: 'Orada o fotografa girmeden 'Böyle bir teklifiniz olabilir ama benim Istanbullu'ya 5 yilda 100 bin deprem konutu sözüm vardi. Dört yili bitirdim, 5. yilda bu konutlari yapmak için benim Istanbul'da mücadele vermem gerekiyor'. Her sey siyaset."

AK Parti'li IBB Meclis Üyesi, Deprem ve Dogal Afet Komisyonu Baskani Kadem Eksi, genel seçimlerde AK Parti milletvekili aday adayi olmak için meclis üyeliginden istifa etti.

Eksi'den bosalan komisyon üyeligine, AK Parti'li Meclis Üyesi Rüstem Dindarol seçildi.