Ukrayna Devlet Baskani Zelenskiy, Putin'in eski gücünü kaybettigini düsünüyorCüneyt Karadag

Ukrayna Devlet Baskani Zelenskiy, Putin'in eski gücünü kaybettigini düsünüyorCüneyt Karadag

BERLIN (AA) - Ukrayna Devlet Baskani Volodomir Zelenskiy, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin'in iktidarinin zayifladigi görüsünde oldugunu belirtti.

Zelenksiy, Alman Axel Springer medyaya bagli gazetelere yaptigi açiklamada, Putin'in yasanan sikintinin farkinda oldugunu iddia ederek, "Bence is ortaklari ona olan inançlarini kaybetti. Bu da hem orduyu hem de diger pek çok seyi etkiliyor. Putin eskiden sahip oldugu gücü kaybetti." ifadelerini kullandi.

Düzenli Rus ordusu ile Wagner grubu arasindaki iliskiye atifta bulunan Zelenskiy, hem devlet hem de özel olmak üzere farkli ordular arasinda çok ciddi bir siyasi mücadele oldugunu savundu.

Ülkesinin NATO'ya üyeligi konusuna da deginen Zelenskiy, Vilnius'ta yapilacak NATO zirvesine isaret ederek, "Ukrayna elbette zirvede yer almak istiyor. Ancak eger NATO bizi gelecekteki bir üye olarak görmüyorsa, neden oraya gidelim?" diye sordu.

Kuzey Akim boru hatlarina yönelik saldirilarda Ukrayna'nin dahli oldugu iddialarini sert bir dille reddeden Zelenskiy, "Ben Cumhurbaskani'yim ve buna göre emir veririm. Ukrayna tarafindan böyle bir sey yapilmadi. Ben asla böyle bir sey yapmam. Bu konuda hiçbir sey bilmiyordum. 'Bize kanit gösterin.' diyorum. Eger ordumuzun bunu yapmis olmasi gerekiyorsa, bize kanit gösterin." degerlendirmesinde bulundu.

Zelenskiy, Rusya'yi Kahovka Baraji'nin havaya uçurulmasinin ardindan kurtarma çalismalarini büyük ölçüde engellemekle suçlayarak, "Insanlari isgal altindaki bölgeden çikarmak çok zor. Yardim görevlilerimiz onlari kurtarmaya çalisir çalismaz üzerlerine ates açiliyor." ifadelerini kullandi.

Sular altinda kalan yerlesim birimlerindeki halkin çektigi acilara da dikkati çeken Zelenskiy, sunlari kaydetti:

"Insanlar, hayvanlar öldü. Sular altinda kalan evlerin çatilarindan bogulmus insanlarin yüzdügü görülüyor. Sonuçlar ancak su biraz çekildikten sonra görülebilecek."

Birlesmis Milletler ve Uluslararasi Kizilhaç'i bu konuda sert bir dille elestiren Zelenskiy, felaketin üzerinden saatler geçmesine ragmen BM ve Kizilhaç'in bölgeye yardima gelmedigini belirtti.

Ukrayna Devlet Baskani, daha fazla silah talebini yineleyerek, "Savas uçaklari ve Patriot hava savunma sistemleri konusunda Basbakan Olaf Scholz'un destegine ihtiyacimiz var." dedi.