UNESCO, Manas Destani'nin ilk el yazmasini insanligin ortak mirasi ilan ettiNazir Aliyev Tayfur

UNESCO, Manas Destani'nin ilk el yazmasini insanligin ortak mirasi ilan ettiNazir Aliyev Tayfur

BISKEK (AA) - Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Kirgizlarin milli Manas Destani'nin ilk el yazmasini insanligin ortak mirasi ilan etti.

Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov, resmi bir ziyaret için ülkeye gelen UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay'i agirladi.

Azoulay, Cumhurbaskani Caparov'a, manasçi Saginbay Orozbakov'un agzindan yazilan el yazmasinin somut olmayan miras listesine dahil edilmesine iliskin sertifikayi takdim etti.

1000 yildir agizdan agiza dolasan; Kirgiz halkinin ideolojisi ve ansiklopedisi niteligindeki Manas Destani, 1867'de Kirgizistan'in Issik Göl Bölgesi'nde dünyaya gelen Saginbay Orozbakov'un agzindan 180 bin 378 dizenin derlenmesiyle ilk kez yazilmisti.

Ülkede Manas metnini yazdiran ilk manasçi olarak tarihe geçen Saginbay Orozbakov'un agzindan kaleme alinan metnin kayda geçirilmesi 1922'de baslayip 1926'da tamamlanmisti.

Manas Destani halkin gelenek, görenek, töre, inanis, görüs, iktidar savaslari, klanlarla ve baska milletlerle iliskileri, masallari ve ahlak anlayislarini anlatiyor.

Destanin UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ne alindigi 4 Aralik tarihi, her yil Manas Destani Günü olarak kutlaniyor.