Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için Bagisçilar Konferansi 20 Mart'ta yapilacakÖmer Tugrul Çam- AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen: - "AB, diger uluslararasi ortaklara ve küresel bagisçilara bu zor zamanda hasarin büyüklügüyle ayni dogrultuda taahhütlerde bulunarak Türkiye ve Suriye halklariyla dayanisma göstermesi çagrisinda bulunmaktadir"

Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için Bagisçilar Konferansi 20 Mart'ta yapilacakÖmer Tugrul Çam- AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen:
- "AB, diger uluslararasi ortaklara ve küresel bagisçilara bu zor zamanda hasarin büyüklügüyle ayni dogrultuda taahhütlerde bulunarak Türkiye ve Suriye halklariyla dayanisma göstermesi çagrisinda bulunmaktadir"

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB) Komisyonu ile Isveç'in yürüttügü AB dönem baskanligi, 6 Subat'ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerden Türkiye ve Suriye'de etkilenen kisiler için 20 Mart'ta Uluslararasi Bagisçilar Konferansi düzenleyecek.

AB Komisyonundan yapilan açiklamada, daha önce 16 Mart'ta düzenlenecegi açiklanan konferansin, 20 Mart'ta yapilacagi bildirildi.

Türk makamlariyla koordineli düzenlendigi belirtilen konferansin ev sahipligini, AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ile AB dönem baskani Isveç'in Basbakani Ulf Kristersson yapacak.

AB Komisyonunun açiklamasinda, konferansin AB üyesi ülkelere, aday ülkelere ve potansiyel adaylara, komsu ve ortak ülkelere, Rusya hariç G20 üyelerine, Körfez Isbirligi Konseyi üyesi ülkelere, Birlesmis Milletler'e, uluslararasi kuruluslara, insani yardim kuruluslarina, uluslararasi ve Avrupa'da faaliyet gösteren mali kuruluslara açik oldugu kaydedildi.

- "Dayanismamiz güçlü kalmaya devam edecek"

Açiklamada, "AB ve üye ülkeler, Türkiye'ye daha fazla yardim edilmesi, Türkiye'nin toparlanmasi ve yeniden insasi ile Suriye'ye yardimlarin artirilmasi, toparlanmasi ve rehabilitasyonu için ciddi taahhütte bulunma niyetindedir. AB, diger uluslararasi ortaklara ve küresel bagisçilara bu zor zamanda hasarin büyüklügüyle ayni dogrultuda taahhütlerde bulunarak Türkiye ve Suriye halklariyla dayanisma göstermesi çagrisinda bulunmaktadir." ifadesine yer verildi.

Açiklamada görüslerine yer verilen AB Komisyonu Baskani von der Leyen, depremden 6 hafta sonra depremzedeleri desteklemek için bir araya geleceklerini belirterek sunlari kaydetti:

"Dayanismamiz depremden sonraki ilk saatlerde oldugu kadar güçlü kalmaya devam edecek. Türkiye ve Suriye halkina uzun vadede yaninda oldugumuzun sözünü veriyoruz. Özel olsun, kamu olsun tüm ülkeleri ve bagisçilari, kaybedilen canlarin anisini, acil yardim ekiplerinin kahramanligini onurlandirmaya, en önemlisi hayatta kalanlar için daha iyi bir gelecek insa etmeye katki vermeye davet ediyorum."

Isveç Basbakani Ulf Kristersson, can kayiplarindan ve çekilen acilardan duydugu üzüntüyü dile getirerek AB Konseyi Dönem Baskani sifatini tasiyan Isveç'in toparlanma için elinden geleni yapacagini bildirdi.

Konferansin hazirliklarinin AB Komisyonunun komsuluk ve genislemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, Isveç Uluslararasi Kalkinma Isbirligi ve Dis Ticaret Bakani Johan Forssell ve Türk makamlari arasinda devam ettigi, davetiyelerin yakinda gönderilecegi ifade edildi.