Iran ve Suudi Arabistan 7 yil sonra diplomatik iliskilerin kurulmasi konusunda anlastiAhmet Dursun

Iran ve Suudi Arabistan 7 yil sonra diplomatik iliskilerin kurulmasi konusunda anlastiAhmet Dursun

ANKARA (AA) - Iran ile Suudi Arabistan 7 yil aradan sonra diplomatik iliskilerin yeniden baslatilmasi ve büyükelçiliklerin karsilikli olarak açilmasi konusunda anlasti.

Iran devlet televizyonunun haberine göre, Tahran- Riyad iliskilerini normallestirmek için 6 Mart'ta Çin'in baskenti Pekin'de Çinli yetkililerin araciligiyla müzakerelere baslayan Iran ve Suudi Arabistanli üst düzey güvenlik yetkilileri anlasmaya vardi.

Tahran ile Riyad arasinda 7 yil sonra varilan anlasma, Iran, Suudi Arabistan ve Çin tarafindan yapilan ortak açiklamayla duyuruldu.

Açiklamada, Iran ve Suudi Arabistan'in iki ay içerisinde diplomatik iliskilerin yeniden baslatilmasi ve büyükelçiliklerin ve temsilciliklerin karsilikli olarak yeniden açilmasi konusunda anlastiklari belirtildi.

Iki ülke disisleri bakanlarinin da sürecin yürütülmesi ve ayrintilarin netlestirilmesi için yakin zamanda bir araya gelecegi aktarildi.

?- Iran-Suudi Arabistan iliskileri

Suudi Arabistan'da 2 Ocak 2016'da aralarinda Sii din adami Nimr el-Nimr'in de bulundugu 47 kisi "terör" suçlamasiyla idam edilmisti. Idamlara tepki gösteren Iranli yetkililerin pes pese yaptigi açiklamalarin ardindan Suudi Arabistan'in Tahran Büyükelçiligi ve Meshed kentindeki konsolosluk binalari Iran'daki göstericiler tarafindan atese verilmisti. Mart 2015'te baslayan Yemen'deki kriz nedeniyle zaten gergin olan iki ülke arasindaki diplomatik iliskiler tamamen kesilmisti.

Iran ve Suudi Arabistanli yetkililer, Nisan 2021'de Bagdat'ta dogrudan görüsmeler yapmak üzere bir araya gelmis ve Irak'in arabuluculugundaki görüsmeler daha sonra da devam etmisti.