Türk Halklari Sinemacilari Forumu Özbekistan’da yapildiBahtiyar Abdülkerimov

Türk Halklari Sinemacilari Forumu Özbekistan’da yapildiBahtiyar Abdülkerimov

TASKENT (AA) - Uluslararasi Türk Kültürü Teskilati (TÜRKSOY) ve Özbekistan Sinemacilar Birliginin isbirliginde organize ettigi Türk Halklari Sinemacilari Forumu Özbekistan'in baskenti Taskent'te düzenlendi.

Foruma TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Kültür ve Turizm Bakanligi Sinema Genel Müdürü Erkin Yilmaz, Azerbaycan Kültür Bakani Danismani Orhan Fikretoglu, Kazakistan Sinema Akademisi yetkilisi Ercan Cumabekov, Kirgizistan Sinemacilar Birligi yetkilisi Gülbara Tolomuseva, "Türkmen Film" Genel Müdürü Arslan Eyeberdiyev ve Rusya'ya bagli Tataristan'in "Tatar Sinema" Stüdyosu Genel Müdürü Milyausa Aytuganova’nin yani sira Türk ülkelerinden çok sayida sinema sanatçisi ve uzman katildi.

Forumun açilisinda konusan Özbekistan Sinemacilar Birligi Baskani Firdavs Abduhalikov, Taskent'te baslayan Taskent Uluslararasi Film Festivali kapsaminda Türk Halklari Sinemacilar Forumu'nun yapilmakta olmasinin kendileri için sevindirici oldugunu kaydederek, forumun Türk dünyasi sinemacilarini bir araya getirmesi açisindan önemli oldugunu belirtti.

Abduhalikov, forumda Türk halklari sinema sanatindaki güncel meselelerin ele alinacagini kaydederek, forumun çalismalarina basarilar diledi.

Raev de, konusmasina baslamadan önce Azerbaycan Parlamentosu Kültür Komisyonu Baskani Ganira Pasayeva'nin vefatindan derin üzüntü duydugunu kaydederek, Pasayeva'nin ailesi ve yakinlarina bassagligi diledi.

Forumun Özbekistan'da yapilmasinin önemine deginen Raev, forumda, Türk Halklari Sinemacilar Birliginin kurulmasiyla ilgili meseleleri ele alacaklarini kaydetti.

Raev, daha sonra forumla ilgili olarak Türk basinina yaptigi açiklamada, Taskent Uluslararasi Film Festivali kapsaminda Türk dünyasinin tüm ülkelerinden sinema sanatçilarinin bir araya geldiklerini kaydetti. Raev, bu toplantinin en büyük amacinin Türk dünyasi sinemacilarini bir araya getirmek ve ortak projeler gerçeklestirmek oldugunu vurguladi.

Forumda, Türk halklari sinemacilarini bir çati altinda birlestirecek bir birligin kurulmasi konusunu detayli olarak ele aldiklarini dile getiren Raev, "TÜRKSOY çatisi altinda Türk Halklari Sinemacilar Birligini kurmak üzeriyiz. Forumda, bununla ilgili fikir alisverisinde bulunduk. Siyasette, ekonomide ve diger alanlarda Türk Dünyasi yogun isbirliginde, kültür ve sinemada da ortak çalismalari gelistirmek istiyoruz. Kurulacak birlik, Türk halklari sinema sanatinin ve düsüncelerimizin yakinlasmasina hizmet edecektir." ifadesini kullandi,

Katilimcilar, Türk Halklari Sinemacilar Birliginin kurulmasiyla ilgili fikir alisverisinde bulunurken, forumda ayrica kurulacak birlik ile ilgili sunum yapildi.