Taskent Uluslararasi Yatirim Forumu basladiBahtiyar Abdülkerimov- Özbekistan Cumhurbaskani Sevket Mirziyoyev:- "DTÖ’nün taleplerinin reformlarimizin içerigiyle tamamen uyumlu oldugunu ve bu prestijli kurulusa en kisa zamanda üye olmak istedigimizi özellikle vurgulamak isterim"

Taskent Uluslararasi Yatirim Forumu basladiBahtiyar Abdülkerimov- Özbekistan Cumhurbaskani Sevket Mirziyoyev:- "DTÖ’nün taleplerinin reformlarimizin içerigiyle tamamen uyumlu oldugunu ve bu prestijli kurulusa en kisa zamanda üye olmak istedigimizi özellikle vurgulamak isterim"

TASKENT (AA) - Özbekistan'da, Taskent 2.Uluslararasi Yatirim Forumu basladi.

Foruma, aralarinda Kirgizistan Bakanlar Kurulu Baskani Akilbek Caparov, Islam Kalkinma Bankasi Baskani Muhammed Süleyman Al Jasser, BM Genel Sekreter Yardimcisi Olga Algayerova, Birlesik Arap Emirlikleri Enerji ve Altyapi Bakani Suhail Al-Mazrui, Macaristan Ekonomik Kalkinma Bakani Marton Nad’in da bulundugu 70’e yakin ülkeden binden fazla yetkili ve uzman katildi.

Forumun açilisinda konusan Özbekistan Cumhurbaskani Sevket Mirziyoyev, uluslararasi arenada yasanan karmasik ve tehlikeli süreçlerin ve öngörülemeyen degisimlerin dünya ekonomisini ciddi sekilde etkiledigini kaydederek, bu toplantinin ikili ve çok tarafli is birligini güçlendirmeye ve yeni is firsatlarini kesfetmeye hizmet edecegine belirtti.

Son bir yilda ülke ekonomisini daha da liberallestirmek, ticarete genis yol açmak, hukukun üstünlügünü ve yasal güvenceleri güçlendirmek için yapisal reformlari sürdürdüklerini kaydeden Mirziyoyev, özellikle bölgede en uygun mali sistemin olusturulmasi konusunda büyük degisimlere imza attiklarini, katma deger vergisi oranini yüzde 20’den 12'ye düsürdüklerini vurguladi.

Dis ticareti liberallestirmek için önemli adimlar attiklarini, dis ticaret ve rekabet ortamini yeni bir boyuta tasimak, yeni pazarlara girmek amaciyla Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) üye olmaya yönelik çalismalara hiz verdiklerini kaydeden Mirziyoyev, "DTÖ’nün taleplerinin reformlarimizin içerigiyle tamamen uyumlu oldugunu ve bu prestijli kurulusa en kisa zamanda üye olmak istedigimizi özellikle vurgulamak isterim.

Su anda üye ülkelerle müzakereler ve ulusal mevzuatin DTÖ kurallari ile uyumlastirma süreci tüm hiziyla devam ediyor. Yil sonuna kadar önemli sonuçlar elde etmek için somut planlar yaptik" dedi.

Bürokrasiyi azaltmak, yolsuzlugu ortadan kaldirmak ve verimli bir yönetim sistemini getirmek için idari reformlar baslattiklarini, bu kapsamda hükümeti yeniden düzenleyerek, bakanlik sayisini 61'den 28'e indirdiklerini vurgulayan Mirziyoyev, gerçeklestirmekte olduklari reformlar sonucunda Özbekistan'in bölgedeki en fazla çesitlendirilmis ekonomiye sahip ülke statüsünü daha da güçlendirdiklerini belirtti.

-"Elverisli yatirim ortami ve güvence bulacaksiniz"

Ülkede reformlarin hizla devam etmesi, ticaretin güvenli ve özgürce gelismesi için daha güçlü bir yasal altyapiya ihtiyaç oldugunu, bu çerçevede gelecek günlerde Özbekistan'in güncellenen anayasasinin kabulü için referandum yapilacagini aktaran Mirziyoyev, "Yeni anayasamiz, Özbekistan'in egemen, demokratik, yasal, sosyal ve laik bir devlet oldugunu özellikle belirtiyor. Tüm degisiklikler, 'insan haklari ve özgürlükleri her seyden önce gelir' seklindeki ilkeye dayanmaktadir.

Ayrica, anayasamizda ilk kez devlet, elverisli bir yatirim ve is ortami, mülkiyet dokunulmazligi, piyasa iliskilerinin gelistirilmesi ve adil rekabet kosullarinin yaratilmasi, yargi bagimsizliginin saglanmasini taahhüt etmektedir. Yeni anayasa, süphesiz baslatilan reformlarin tutarli bir sekilde sürdürülmesine temel teskil edecek ve en önemlisi onlari geri dönülmez hale getirecektir." diye konustu.

Bu forumun isadamlarina yeni firsatlar sunacagini, yapilacak görüsmeler sonucunda is insanlarinin Özbekistan'da benzersiz is firsatlarina tanik olacaklarini kaydeden Mirziyoyev, "Sizler, istediginiz huzur ve istikrari, elverisli yatirim ortami ve bununla ilgili güvenceleri aynen bizim ülkede bulacaksiniz. Bunu Cumhurbaskani olarak garanti ediyorum. Yeni Özbekistan’in, sizin ticari faaliyetlerinizde özel bir parlak iz birakacak bir yer olarak hizmet edecegine inaniyorum." ifadelerini kullandi.

Iki gün sürecek forum kapsaminda Özbekistan'daki is ve yatirim imkanlari ve yatirim projeleriyle ilgili sunumlar yapilacak.

Taskent 1.Uluslararasi Yatirim Forumu Mart 2022'de düzenlenmisti.