TBMM Genel Kurulunda partilerin grup önerileri görüsüldüGazi Nogay- Saadet Partisi, IYI Parti, Yesil Sol Parti ve CHP'nin grup önerileri kabul edilmedi; AK Parti'nin kabul edilen önerisiyle, Meclis'in çalisma takvimi belirlendi

TBMM Genel Kurulunda partilerin grup önerileri görüsüldüGazi Nogay- Saadet Partisi, IYI Parti, Yesil Sol Parti ve CHP'nin grup önerileri kabul edilmedi; AK Parti'nin kabul edilen önerisiyle, Meclis'in çalisma takvimi belirlendi

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, Saadet Partisi, IYI Parti, Yesil Sol Parti ve CHP'nin gündeme iliskin grup önerileri kabul edilmedi.

Genel Kurulda, gündem disi konusmalar ve grup baskanvekillerinin degerlendirmelerinin ardindan siyasi partilerin gündeme iliskin önerilerine geçildi.

Saadet Partisi'nin "Personel istihdaminda mülakatin kaldirilmasi", IYI Parti'nin "Depremden zarar gören illerdeki hijyen sorunu", Yesil Sol Parti'nin "3 Ekim 1993 tarihinde Mus'taki olayin aydinlatilmasi" ve CHP'nin "Kadin haklari" konularinda önergelerinin gündeme alinmasi önerisi ele alindi.

Partisinin grup önerisi adina söz alan Saadet Partisi Grup Baskanvekili Isa Mesih Sahin, AK Parti'nin, 14 Mayis'taki seçimlerinden önce kamuya ise alimlarda mülakat uygulamasinin kaldirilacagini açikladigini ancak bunun gerçeklestirilmedigini söyledi.

Kamuya personel istihdaminda, meslek içi yükselme ve nitelikli görevlere seçilmelerdeki mülakat sisteminin kaldirilmasi gerektigini savunan Sahin, "Mülakatin yerine objektif kriterlere dayali sinavlar getirilmelidir. Istedigimiz budur. Ayricalik degil, olmasi gereken budur. Sadece objektif kriterlere dayali bir sinavdan bahsediyoruz. Simdi bu topu taca atmayin. Gençlerimiz adina nefesimiz ensenizde olacak. Mülakatlar amasiz fakatsiz kaldirilmalidir." diye konustu.

IYI Parti Kayseri Milletvekili Dursun Atas, kamuda ise alim sürecinde uzun yillar süregelen mülakat uygulamasinin özellikle AK Parti iktidariyla amacinin disina çiktigini ve kadrolasma aracina dönüstügünü öne sürerek, önergeyi desteklediklerini belirtti.

Yesil Sol Parti Mardin Milletvekili Beritan Altan Günes, mülakatin ve kayirmaciligin son bulmasini, liyakatin esas alinmasini ve atamalarin yeniden düzenlenmesi gerektigini söyledi.

CHP Tekirdag Milletvekili Nurten Yontar, yazili sinavlarda 95, 100 puan alan gençlerin mülakatlarda elendigini öne sürerek, "Bu evlatlarimizin hakkini hukukunu korumak hepimizin boynunun borcudur." dedi.

AK Parti Ankara Milletvekili Orhan Yegin, mülakat sisteminin AK Parti yönetimleri döneminde getirilmis bir uygulama olmadigini belirterek, bugüne kadar mülakatlarda objektif olmaya azami özen gösterdiklerini dile getirdi. Yegin, söyle konustu:

"Tüm bu hassasiyetimize ragmen, yine de sinavlar ve akabinde yapilan mülakatlarda olusan toplam puanla sonuç alamayan bir aday, kayirma yahut da dislanma oldugu, mezhebinden, inancindan, etnik aidiyetinden, siyasi durusundan dolayi kendisine karsi objektif olunmadigi zannina, hakkinin teslim edilmedigi hissine kapilmis olabilir. Bu his önemlidir, bu hissin giderilmesi için gereken neyse hepimizin vazifesidir, yapilmalidir."

Görüsmelerin ardindan yapilan oylamada, Saadet Partisi, IYI Parti, Yesil Sol Parti ve CHP'nin grup önerileri kabul edilmedi.

Genel kurulda daha sonra AK Parti Grubu'nun gündem ve çalisma saatlerine iliskin önerisi ele alindi.

Kabul edilen öneriye göre Genel Kurulda bugün, Türk Dili Konusan Ülkeler Isbirligi Konseyinin Kurulmasina Iliskin Nahçivan Anlasmasinda Degisiklik Yapilmasina Dair Protokol’ün Onaylanmasinin Uygun Bulunduguna Dair Kanun Teklifi ve Disisleri Komisyonu Raporu görüsülecek. Genel Kurul, ekim ayi içerisinde, rutin çalisma günleri olan sali, çarsamba ve persembe günleri kanun teklifleri ve komisyonlardan gelen isleri görüsecek, saat 24.00'e kadar çalisacak.

Genel Kurulda, CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur'un 7269 Sayili Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayisiyla Alinacak Tedbirlerle Yapilacak Yardimlara Dair Kanunda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi'nin dogrudan gündeme alinmasina iliskin önergesi de yapilan oylamayla kabul edilmedi.