Cumhurbaskani Erdogan, Türk-Amerikan Is Konseyi Yemegi'nde konustu: (2)Firat Tasdemir,Muhammed Nuri Erdogan- "(Orta Vadeli Program) Ekonomik büyümeden kesinlikle taviz vermeyecegiz. Para, maliye ve gelirler politikalarinin tüm araçlarini uygulayarak, enflasyonu artiran yapisal unsurlarin ortadan kaldirilmasini hedefliyoruz" - "Temel odagimiz, yatirimi, istihdami, üretimi ve ihracati önceleyen politikalarimiz sayesinde sürdürülebilir bir büyüme ikliminin tesisidir" - "(ABD ile) Savunma sanayisi a

Cumhurbaskani Erdogan, Türk-Amerikan Is Konseyi Yemegi'nde konustu: (2)Firat Tasdemir,Muhammed Nuri Erdogan- "(Orta Vadeli Program) Ekonomik büyümeden kesinlikle taviz vermeyecegiz. Para, maliye ve gelirler politikalarinin tüm araçlarini uygulayarak, enflasyonu artiran yapisal unsurlarin ortadan kaldirilmasini hedefliyoruz"
- "Temel odagimiz, yatirimi, istihdami, üretimi ve ihracati önceleyen politikalarimiz sayesinde sürdürülebilir bir büyüme ikliminin tesisidir"
- "(ABD ile) Savunma sanayisi a

NEW YORK (AA) - Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Ekonomik büyümeden kesinlikle taviz vermeyecegiz. Para, maliye ve gelirler politikalarinin tüm araçlarini uygulayarak enflasyonu artiran yapisal unsurlarin ortadan kaldirilmasini hedefliyoruz." dedi.

Birlesmis Milletler (BM) 78. Genel Kurulu'na katilmak üzere New York'ta bulunan Erdogan, Türk-Amerikan Is Konseyince (TAIK) düzenlenen yemekte is dünyasi temsilcileriyle bir araya geldi.

Dünyada son 60-70 yilin zirvelerine çikan enflasyonun dogal olarak Türkiye'nin de sorunu oldugunu söyleyen Erdogan, bu kapsamda geçen hafta 3 yilin yol haritasi mahiyetindeki Orta Vadeli Program'i kamuoyuyla paylastiklarini animsatti.

Büyüme ve ticaretten fiyat istikrari ve finansal istikrara, beseri sermaye ve istihdamdan yesil ve dijital dönüsüme, afet yönetiminden kamu maliyesi ile is ve yatirim ortamina 7 temel alanda öncelikli reform adimlarini belirlediklerini dile getiren Erdogan, söyle devam etti:

"Ekonomik büyümeden kesinlikle taviz vermeyecegiz. Para, maliye ve gelirler politikalarinin tüm araçlarini uygulayarak, enflasyonu artiran yapisal unsurlarin ortadan kaldirilmasini hedefliyoruz. Temel odagimiz, yatirimi, istihdami, üretimi ve ihracati önceleyen politikalarimiz sayesinde sürdürülebilir bir büyüme ikliminin tesisidir. Yüksek katma degerli özel sektör yatirimlarinin öncülügünde ortalama yüzde 4,5 oraninda büyümeyi hedefliyoruz."

Türkiye'nin satin alma gücüne göre dünyanin 11'inci, nominal olarak ise 17'nci büyük ekonomisi oldugunu bildiren Erdogan, "2026 sonunda tarihimizde ilk kez 1,3 trilyon dolari asan bir ekonomik büyüklük ve 14 bin 850 dolara çikan fert basina milli gelire ulasacagiz. 2026 yilinda 300 milyar dolari asan ihracat ve 70 milyar dolarin üzerinde turizm gelirine ulasacagiz. Program döneminde 2,7 milyon istihdam artisi, yillik ortalamada da 900 bin istihdam artisi hedefliyoruz." diye konustu.

- "Türkiye uluslararasi yatirimcilar için güvenli liman olmayi sürdürüyor"

Atilan adimlara bagli olarak döviz kurunun dengeye kavustugunu belirten Erdogan, sunlari kaydetti:

"Türkiye, siyasi istikrari, egitimli is gücü, genç nüfusu, genis iç pazari ve bölgesel pazarlara erisimiyle, stratejik konumu ve modern lojistik altyapisiyla uluslararasi yatirimcilar için güvenli liman olmayi sürdürüyor. Bölge ülkeleriyle tesis ettigimiz yakin diyalog sayesinde bu konumumuzu daha da perçinliyoruz. Geçen ay Suudi Arabistan, Katar ve Birlesik Arap Emirlikleri'ne yaptigimiz ziyarette toplam degeri 50 milyar dolari asan anlasmalar imzaladik.

Rusya-Ukrayna Savasi'na çözüm arayislarimizi ilk günden itibaren sürdürüyoruz. Israil ve Yunanistan ile aramizdaki meseleleri hal yoluna koyma yönünde güçlü bir irade sergiledik. Bu ziyaretimizde her iki ülkenin basbakaniyla bir araya gelerek, gündemimizdeki konulari ele aldik. Misir ile yeniden güçlenen diyalogumuza büyük önem atfediyoruz. Avrupa Birligi'ne tam üyelik hedefimizi önümüze çikarilan engellere ve 60 yildir maruz kaldigimiz haksizliklara ragmen halen koruyoruz."

"NATO'nun en büyük 2'nci kara ordusuna sahip müttefikiyiz." diyen Erdogan, "Türk dünyasiyla isbirligimiz hamdolsun giderek güçleniyor. Afrika kitasindaki mevcudiyetimiz kendini daha fazla hissettiriyor. Dis politikaya genis bir perspektiften yaklasarak ülkemizin stratejik konumunun sagladigi tüm avantajlari en etkili sekilde kullanmaya çalisiyoruz. Diyalog ve diplomasiye imkan tanindiginda tüm ülkelerle ortak bir zeminde bulasabilecegimize inaniyoruz." ifadelerini kullandi.

- "Savunma sanayisi alanindaki engellerin ortadan kaldirilmasini bekliyoruz"

ABD ile çelik ve alüminyum sektöründeki ilave gümrük vergileri gibi tek tarafli uygulamalardan kaynaklanan sorunlari asmayi ümit ettiklerini vurgulayan Erdogan, konusmasini su sözlerle tamamladi:

"Ayni sekilde savunma sanayisi alanindaki isbirligimizin gelistirilmesinin önüne çikarilan engellerin de bir an evvel ortadan kaldirilmasini bekliyoruz. Bölgesinin istikrar abidesi olan Türkiye'nin jeopolitik öneminin ve ekonomide sundugu firsatlarin buralarda tanitilmasinda sizlere de önemli görevler düsüyor. Türkiye-Amerika iliskilerinin ilerletilmesi için özel sektörün, siz degerli is dünyasinin ve is konseylerinin çabalarini her zaman takdirle karsiliyoruz. Bu alandaki gayretlerinizin artarak sürmesini temenni ediyoruz. Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisimizin yani sira büyükelçiliklerimizin, konsolosluklarimizin, ticaret müsavirliklerimizin ve devletimizin tüm kurumlarinin sizlere her türlü destegi vermeye hazir oldugunu tekrar ifade ediyorum."

- Notlar

Cumhurbaskani Erdogan, TAIK üyeleriyle bir araya geldigi yemek öncesi Türkevi önünde toplanan Ahiska Türkleri ile bir süre sohbet etti.

Sohbet sirasinda, Erdogan'i görmek için Philadelphia'dan geldiklerini, 3 çocugu ve 9 torunu oldugunu anlatan bir kadin, "Geldiginiz için tesekkür ederiz, çok dua ediyoruz size. Ayaginiza tas degmesin." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan da bunun üzerine kadina tesekkürlerini ileterek, "Bizlere dua edin." ifadesini kullandi.

(Bitti)