TBMM Genel Kurulunda Yaslilarin Sorunlarini Arastirma Komisyonu raporu görüsüldü Gazi Nogay- TBMM Yaslilarin Sorunlarini Arastirma Komisyonu Baskani Erol Kaya: - "Tüm siyasi partilerimiz seçim beyannamelerinde yasli refahini gündemlerine alsinlar ve bunu ülke gündemine tasiyalim" - MHP Kahramanmaras Milletvekili Sefer Aycan: - "Yaslinin mümkün oldugu kadar kendi sosyal çevresinde ve aktif olarak yasamasini sürdürmeye yönelik önlemler almamiz lazim" - IYI Parti Gaziantep Milletvekili Imam Hüseyin

TBMM Genel Kurulunda Yaslilarin Sorunlarini Arastirma Komisyonu raporu görüsüldü Gazi Nogay- TBMM Yaslilarin Sorunlarini Arastirma Komisyonu Baskani Erol Kaya:
- "Tüm siyasi partilerimiz seçim beyannamelerinde yasli refahini gündemlerine alsinlar ve bunu ülke gündemine tasiyalim"
- MHP Kahramanmaras Milletvekili Sefer Aycan:
- "Yaslinin mümkün oldugu kadar kendi sosyal çevresinde ve aktif olarak yasamasini sürdürmeye yönelik önlemler almamiz lazim"
- IYI Parti Gaziantep Milletvekili Imam Hüseyin

TBMM (AA) - TBMM Yaslilarin Sorunlarini Arastirma Komisyonu Baskani ve AK Parti Istanbul Milletvekili Erol Kaya, "Tüm siyasi partilerimiz seçim beyannamelerinde yasli refahini gündemlerine alsinlar ve bunu ülke gündemine tasiyalim." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, yaslilarin, hayatin çesitli alanlarinda yasadiklari sorunlarin arastirilarak alinmasi gereken tedbirlerin belirlenmesi amaciyla kurulan Meclis Arastirma Komisyonu Raporu görüsüldü.

IYI Parti Grubu adina konusan Gaziantep Milletvekili Imam Hüseyin Filiz, Dünya Saglik Örgütünün (DSÖ) 65 yasi, yasliligin baslangici olarak belirledigini, 65 yas üstünü de yasli olarak kabul ettigini belirtti. Dünyada her 10 kisiden birinin 65 yas üzerinde oldugunu belirten Filiz, son 5 yilda Türkiye'deki yasli nüfusun yüzde 24 arttigina dikkati çekti.

Filiz, "Raporda 16 baslikta toplanan tespitler, 21 yildan beri iktidarda olan AK Parti hükümetlerinin her alanda oldugu gibi yaslilar konusunda da sistematik bir çalisma yapmadigini göstermektedir. Ancak bu rapor, yaslilar konusunda yapilacak planlamayla ilgili bir yol haritasidir." dedi.

Filiz, TBMM Yaslilarin Sorunlarini Arastirma Komisyonu'nun Meclis'te daimi bir komisyon haline getirilmesi gerektigini savundu.

- "Yasli demenin aslinda 'bu dünyada isi bitmis' anlamina gelmemesi lazim"

MHP Kahramanmaras Milletvekili Sefer Aycan, Türkiye'nin artik yasli nüfuslu bir ülke olarak kabul edilmesi ve artan yasli nüfusa göre mutlaka yeni politikalarin belirlenmesi gerektigini ifade etti.

Türkiye'nin, yaslisina deger veren bir sosyokültürel yapisi oldugunun altini çizen Aycan, söyle konustu:

"Nüfusumuz ve yasam seklimiz degisiyor. Özellikle sehirlerde ayri yasam sorunlari ortaya çikmaya basliyor. Degisen sosyolojik yapimizla özellikle büyük sehirlerde yaslilar yalniz yasamaya baslamistir. Yaslinin mümkün oldugu kadar kendi sosyal çevresinde ve aktif olarak yasamasini sürdürmeye yönelik önlemler almamiz lazim. Yasli demenin aslinda 'bu dünyada isi bitmis' anlamina gelmemesi lazim. Hayatinin son gününe kadar mutlaka onu da aktif bir sekilde hayatin içinde tutmamiz lazim. Kendi yasina, becerilerine uygun bir is yapmasini saglamak yani aktif yasamasini saglamak zorundayiz. Her kurumun özellikle yerel yönetimlerin bu alanda önlem almasi gerektigini düsünüyoruz."

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz ise yaslilarin sorunlarinin ciddi sekilde ele alinmasi ve onlarin geçmislerini unutmadan, geleceklerini de güvence altina almak için çaba içerisinde olunmasi gerektigini söyledi.

Türkiye'de yaslilar için yapilanlarin dünya ortalamasiyla kiyaslandiginda yetersiz kaldigini savunan Peköz, "Bugüne kadar yaslilar için parça parça adimlar atilmis olmasina ragmen dünya ile kiyasladigimiz zaman çok gerilerdeyiz. Yaptigimiz gezilerde olumlu seyleri gördük ama eksiklikler de tespit edildi. Bunlari gidermeliyiz." degerlendirmesinde bulundu.

Peköz, en düsük yaslilik maasinin asgari ücret seviyesine çikarilmasi, emekli sendikalarinin hukuki statülerinin taninmasi, yasli ve engelli bakim sorumlulugunu üstlenen kisilere verilen evde bakim ayliginin da en az asgari ücret seviyesine çikarilmasi gerektigini kaydetti.

CHP Istanbul Milletvekili Nazir Cihangir Islam da Türkiye'nin yoksul ve yasli bir ülke oldugunu savundu.

Son 20 yilda yaslilarin sorunlarini çözme noktasinda yeterli planlama yapilmadigini öne süren Islam, TBMM Yaslilarin Sorunlarini Arastirma Komisyonu'nun kurulmasinin faydali bir girisim oldugunu ifade etti.

Islam, yaslilarin sorunlarinin çözümünün güçlü bir sosyal devlet, güçlü bir sosyal güvenlik ve saglik sistemi, güçlü bakim hizmetleri, güçlü yerel yönetimler ve güçlü bir ekonomiden geçtigini belirterek, "Yoksullasarak yaslandigimizin farkindayiz. Sosyal politikalarla, emekli maasini asgari ücretin altina düsürmemekle, aktif yaslanma ve dijital okur yazarligi arttirmakla, yasli dostu kentler imar etmekle ve hak temelli sosyal devlet anlayisiyla bu sorunun üstesinden gelebilecegimize inaniyorum." ifadelerini kullandi.

- "Siyasi partilerimiz seçim beyannamelerinde yasli refahini gündemlerine alsinlar"

AK Parti Istanbul Milletvekili ve TBMM Yaslilarin Sorunlarini Arastirma Komisyonu Baskani Erol Kaya, Meclisin ilk defa yaslilarla ilgili bir arastirma komisyonu kurdugunu, komisyon olarak da iyi bir çalisma yaptiklarini söyledi.

Türkiye'nin, nüfusunun yüzde 9,7'sinin 65 yas ve üstünde olmasi nedeniyle artik yasli bir toplum kategorisinde olduguna isaret eden Kaya, 2025 yilina gelmeden Türkiye nüfusunun 'çok yasli toplum' kategorisinde yer alacagina dikkati çekti. Türkiye'de dogurganlik oraninin da düstügünü dile getiren Kaya, "Sayin Cumhurbaskanimizin özellikle 3 çocuk çagrisini bazi arkadaslarimiz belki siyasi bir polemik olarak gördüler ama ben tesekkür ediyorum." dedi.

Türkiye'de yaslilar için yapilan iyilestirmeleri anlatan Kaya, yasli destek programiyla 31 ilde yaslilara hizmet verildigini, 820 bin kisiye yaslilik maasi ödendigini, 1 milyon 250 bin kisinin de evde saglik hizmetlerinden faydalandigini belirtti. Kaya, yaslilar için bayram ikramiyesi, ücretsiz seyahat, emekli esnaf kesintisi, konutta aylik ödemesi gibi çesitli alanlarda sosyal destek ve manevi hizmetler verildigini söyledi.

Evrensel yasli haklariyla ilgili hukuki bir norm bulunmadigini aktaran Kaya, sözlerini söyle devam etti:

"Bunu biz BM'ye de önermek istiyoruz. Ekonomik olarak Türkiye'de bakim maliyetleri yüksek ve istihdam imkanlari kisitli. Ülkemizde 65 yas üstü çalisan orani yüzde 10. Japonya'da bu rakam 65-69 yas arasinda yüzde 49, 70-74 yas arasinda yüzde 32. Akliniza su gelebilir, çok mu çalistirmak istiyorsunuz? Hayir ama çalismak isteyen yaslilarimizin önündeki hukuki ve sosyal engelleri kaldirmamiz lazim. Bir emekli çalisirken maasindan yaptigimiz kesintilerle ilgili iyilestirme yapmamiz gerekiyor."

"Bütün siyasi partilerimizin, siyasetçilerimizin, akademisyenlerimizin ve sivil toplum örgütlerimizin gündemine almasi gereken bir konu." diyen Kaya, "14 Mayis'ta seçim var, komisyonumuz adina tüm siyasi partilerimizden bir ricamiz var: Tüm siyasi partilerimiz seçim beyannamelerinde yasli refahini gündemlerine alsinlar ve bunu ülke gündemine tasiyalim." dedi.

Konusmalarin ardindan yapilan oylamada rapor kabul edildi.