Sisecam'dan ABD'de lojistik alanina yatirim karari Hatice Senses Kurukiz- Sisecam Yönetim Kurulu Baskani ve Murahhas Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kirman: - "Denmar US LLC'nin izin ve ruhsat alimlarini tamamladigi Kaliforniya-Stockton Liman Isletmesi Projesi'ne ortaklik karari aldik. Stockton Liman Isletmesi Projesi kapasitesinin 2027 yilinda yillik 3 milyon tondan baslatilmasi, 2029 yilinda da yillik 5 milyon tonluk tam kapasiteye çikartilmasi planlaniyor"

Sisecam'dan ABD'de lojistik alanina yatirim karari Hatice Senses Kurukiz- Sisecam Yönetim Kurulu Baskani ve Murahhas Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kirman:
- "Denmar US LLC'nin izin ve ruhsat alimlarini tamamladigi Kaliforniya-Stockton Liman Isletmesi Projesi'ne ortaklik karari aldik. Stockton Liman Isletmesi Projesi kapasitesinin 2027 yilinda yillik 3 milyon tondan baslatilmasi, 2029 yilinda da yillik 5 milyon tonluk tam kapasiteye çikartilmasi planlaniyor"

ISTANBUL (AA) - Sisecam'in yüzde 100 sahipligindeki bagli ortakligi Sisecam Chemicals USA, devam eden soda külü yatiriminin potansiyel ihracatinda kullanilacak lojistik altyapiyi kurmak üzere yillik 5 milyon ton kapasiteli Stockton Liman Isletmesi Projesi'ni yürütecek Denmar US LLC'ye ortak olacak.

Sirketten yapilan açiklamaya göre, Sisecam, devam eden ABD'deki dogal soda külü yatiriminin potansiyel lojistik ihtiyaçlari için Ciner Grubu ile yeni bir is alanina yatirim karari aldi.

Stockton Liman Isletmesi yatiriminin, Sisecam'in 2028 yilina kadar kademeli olarak devreye alinmasi planlanan dogal soda külü yatirimiyla uyumlu olarak 2027 yilinda faaliyete baslamasi hedefleniyor.

Sisecam, yeni yatirimiyla ABD'de dogal soda külü ihracati hedeflerine ulasmasini saglayacak tedarik zinciri yapilanmasini kurarak sürdürülebilir büyümeyi garanti altina alacak.

- "Girdigimiz her yeni alan global büyüme stratejimizi güçlendiriyor"

Açiklamada görüslerine yer verilen Sisecam Yönetim Kurulu Baskani ve Murahhas Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kirman, Sisecam'in 2021'de dogal soda külü alaninda ABD'deki varliklarini güçlendirme kararini duyurduklarini belirterek, sunlari kaydetti:

"Büyüyen pazar ve artan talepler, aldigimiz kararin isabetli oldugunu kanitlamaya devam ediyor. Dogal soda külü faaliyet alani bugün Sisecam operasyonlari içinde en yüksek karliliga sahip is alanlarindan biri. Planlamalar çerçevesinde devam eden Pasifik Projesi'ne ait 5 milyon ton dogal soda kapasitesinin 2028 yilina kadar kademeli olarak devreye alinmasiyla birlikte Sisecam ve Ciner ortakliginin ABD soda operasyonlari toplam üretim kapasitesi 7,5 milyon tona ulasacak. Uluslararasi pazara erisim maliyetini azaltmak, operasyonun yönetimini kolaylastirmak ve tedarik zinciri kaynakli riskleri bertaraf etmek için çoklu liman erisiminin önemli oldugunu degerlendirdik. Bu kapsamda, Denmar US LLC'nin izin ve ruhsat alimlarini tamamladigi Kaliforniya-Stockton Liman Isletmesi Projesi'ne ortaklik karari aldik. Stockton Liman Isletmesi Projesi kapasitesinin 2027 yilinda yillik 3 milyon tondan baslatilmasi, 2029 yilinda da yillik 5 milyon tonluk tam kapasiteye çikartilmasi planlaniyor."

Kirman, yatirim kararini destekleyen 3 temel stratejik faktör oldugunu vurgulayarak, yeni liman isletmesinin ABD dogal soda külü yatirimlari kapsaminda ihracat operasyonlarina yönelik ihtiyaç duyulan lojistik altyapinin olusturulmasini saglayacagini aktardi.

Kirman, "Çoklu liman stratejisi kapsaminda tedarik zinciri operasyonlarimiz güvence altina alinacak ve belirsizliklerle dolu küresel pazarda Sisecam’a esneklik kazandiracak. Lojistik maliyetlerden tasarruf etmemizi de saglayacak olan liman yatiriminin, halihazirda kritik izin ve ruhsatlara sahip olmasi, projenin daha hizli ve saglikli devam etmesini kolaylastiracak. Bu kapsamda Denmar Holdings LLC sirketinin yüzde 100 sahipligindeki Denmar US LLC sirketine, Sisecam Chemicals USA tarafindan, sermaye artirimi yöntemiyle ve 12 milyon dolar karsiliginda yüzde 50 oraninda ortak olunacak." ifadelerini kullandi.

Belirsizliklerin is planlarini sürekli degistirdigi günümüz dünyasinin, kurumlarin büyüme hedeflerini ve engelleri sürekli hesaplayarak adim atmalarini gerekli kildigina isaret eden Kirman, Sisecam'in böyle bir ortamda basarisini öngörülü ve saglam adimlarla sürdürülebilir kildigini aktardi.

Kirman, "2022'de yatirimlarimizda sürdürülebilirligi saglamak için Italya'da refrakter üreticisi Refel'i satin almistik. Simdi de ABD'deki büyüme planlarimizi garanti alina alacak liman isletmesi yatirimimizla benzer bir adim atiyoruz. Yaptigimiz her yatirim mevcut is kollarimizin büyümesini desteklerken, girdigimiz her yeni alan global büyüme stratejimizi güçlendiriyor." görüsünü aktardi.

- Sisecam dünyanin en büyük soda külü üreticisi olacak

Verilen bilgiye göre, Sisecam'in ABD'de soda külü alanindaki yatirim geçmisi 2019 yilina uzaniyor. Dogal soda külü üretimi alaninda küresel ayak izini genisletme karari alan Sisecam, 2019'da Ciner Grubu ile esit ortak olarak ABD'de yeni bir dogal soda külü üretim tesisi kurmak üzere sözlesme imzalamisti.

2 yillik ortaklik süresince dogal sodanin çevre dostu ve sürdürülebilir yapisi, soda külü talebinde beklenen güçlü artis Sisecam'i bu alandaki yatirimlarini artirma, ABD gibi önemli bir pazardaki varligini güçlendirme yönünde harekete geçirmisti.

2021 yilinda Sisecam, Ciner Grubu ile esit oranda ortak oldugu Pasifik Projesi'ndeki payini yüzde 60 seviyesine çikartti. Ayrica, ortaklik alanini genisleterek Ciner Grubu'nun ABD'de yönetimini sürdürdügü Wyoming tesisinde sahip oldugu hisselerin de yüzde 60'ina ortak olma karari aldi.

Bunun yani sira tamami Ciner Grubu'na ait olan ve dogal soda külü üretimi için planlanan Atlantik Projesi'ne de yüzde 60 oraninda pay sahibi olmak üzere el sikisti. Dünyanin en büyük 3 soda üreticisi arasinda yer alan Sisecam 2028 yilina kadar kademeli olarak devreye alinmasi planlanan ABD dogal soda yatirimiyla birlikte yönetimindeki 10 milyon tonu asan global soda külü üretim kapasitesiyle dünyanin en büyük soda külü üreticisi haline gelecek.