Bakan Dönmez, Türk Devletleri Teskilati Enerji Bakanlari Toplantisi sonrasi basina konustu:Gökçe Topbas- "Türkiye olarak Türk Devletleri Teskilati üye ve gözlemci ülkeleri ile her türlü isbirligine, bilgi ve deneyim paylasimina haziriz" - "Dengeli, uzun vadeli ve akilci bir planlama gerektiren enerji arz güvenligimiz açisindan kaynaklarin ve güzergahlarin çesitlendirilmesi son derece büyük önem arz etmekte" - "Hazar'in dogusunu ve batisini birlestirerek teskilatimizin üye ve gözlemci ülkelerinin

Bakan Dönmez, Türk Devletleri Teskilati Enerji Bakanlari Toplantisi sonrasi basina konustu:Gökçe Topbas- "Türkiye olarak Türk Devletleri Teskilati üye ve gözlemci ülkeleri ile her türlü isbirligine, bilgi ve deneyim paylasimina haziriz"
- "Dengeli, uzun vadeli ve akilci bir planlama gerektiren enerji arz güvenligimiz açisindan kaynaklarin ve güzergahlarin çesitlendirilmesi son derece büyük önem arz etmekte"
- "Hazar'in dogusunu ve batisini birlestirerek teskilatimizin üye ve gözlemci ülkelerinin

ANKARA (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Türkiye olarak Türk Devletleri Teskilati üye ve gözlemci ülkeleriyle her türlü isbirligine hazir olduklarini ifade etti.

Bakanliktan yapilan açiklamaya göre, Dönmez, "Türk Devletleri Teskilati Enerji Bakanlari Toplantisi" için geldigi Budapeste'de ilk olarak Azerbaycan Enerji Bakani Perviz Sahbazov ile görüstü.

Ardindan zirvenin düzenlenecegi Puskas Arena Stadyumu'na geçen Dönmez'i burada Macaristan Disisleri ve Dis Ticaret Bakani Peter Szijjarto karsiladi.

Daha sonra Dönmez, Szijjarto, Sahbazov, Kirgizistan Enerji Bakani Talaybek Ibrayev, Özbekistan Cumhuriyeti Enerji Bakan Yardimcisi Azim Akhmedkhadjaev, Kazakistan Enerji Bakan Yardimcisi Askhat Khasseno ve Türk Devletleri Teskilati Genel Sekreteri Kubaniçbek Ömüraliyev toplanti yapti.

Bakan Dönmez, heyetler arasi görüsmelerin ardindan gerçeklestirilen ortak basin açiklamasinda, 6 Subat'ta meydana gelen depremler sonrasi Türkiye'ye yardim eden Türk Devletleri Teskilatina tesekkür etti.

Yaptiklari toplantida afetlere müdahalede isbirliginin artirilmasina yönelik ortak karar aldiklarini belirterek, bunun için de ayrica tesekkür eden Dönmez, üç yili askin bir süredir enerji piyasalari açisindan son derece kritik zamanlarin yasandigina isaret etti.

Dönmez, "Enerji arz güvenligine iliskin endiseler, öngörülemeyen piyasa kosullari ve meteorolojik kosullar nedeniyle de devam etmektedir. Jeopolitik gerilimler de bu kaygilari etkilemekte, piyasalarda istikrarsizliga neden olmakta ve fiyat artislarina yol açmaktadir. Bu nedenle dengeli, uzun vadeli ve akilci bir planlama gerektiren enerji arz güvenligimiz açisindan kaynaklarin ve güzergahlarin çesitlendirilmesi son derece büyük önem arz etmektedir." ifadelerini kullandi.

- "Her türlü isbirligine haziriz"

Böylesine bir dönemde Türk Devletleri Teskilati üyeleri olarak isbirligini artirmanin gerekliligini vurgulayan Dönmez, "Ülkelerimiz birçok alanda birbirini tamamlayici özelliklere sahip ve bu potansiyeli, özellikle çok uluslu petrol, dogal gaz ve elektrik projelerinin gerçeklestirilmesi için sinerji yaratacak sekilde kullanmak zorundayiz. Geçtigimiz yil Kazakistan'daki toplantida belirttigimiz gibi Hazar'in dogusunu ve batisini birlestirerek teskilatimizin üye ve gözlemci ülkelerinin refahina olumlu katkilar yapmis olacagiz." degerlendirmesinde bulundu.

Toplantilarin çok verimli geçtigini belirten Bakan Dönmez, isbirliklerinin ülkeler arasindaki iliskileri gelistirecegini, enerji güvenligini artiracagini ve teskilatin güçlenmesine de büyük katki saglayacagini bildirdi.

Türkiye'nin sürdürülebilir kalkinmayi çok önemsedigine dikkati çeken Dönmez, sunlari ifade etti:

"Yerli petrol ve dogal gaz arama ve üretimini artirmak, petrol ve gaz tedarik kaynaklarini çesitlendirerek ilgili altyapiyi güçlendirmek, bu çerçevede ülkemizde bir gaz ticaret merkezi kurmak, yenilenebilir enerji kullanimini artirmak, enerji çesitliligimizi nükleer santralleri de ilave ederek çesitlendirmek ve enerji verimliligini daha da gelistirmek amaciyla gerekli çalismalarimizi sürdürüyoruz. Türkiye olarak Türk Devletleri Teskilati üye ve gözlemci ülkeleri ile her türlü isbirligine, bilgi ve deneyim paylasimina haziriz."

- TANAP'in kapasitesi 2 katina çikacak

Burada gazetecilerin sorularini da yanitlayan Dönmez, Türkiye'nin hem kendi hem de Avrupa'nin arz güvenligini güçlendirmek ve yardimci olmak için sorumluluk üstlenen ülkelerden biri oldugunu belirtti.

Bakan Dönmez, Türkiye'nin önemli uluslararasi projelere ev sahipligi yaptigina isaret ederek, "Trans Anadolu Dogal Gaz Boru Hatti (TANAP) bunlardan birisi. Azerbaycan gazinin Türkiye'ye, Türkiye üzerinden Avrupa'ya, Italya'ya kadar gönderilmesiyle alakali önemli bir proje. Su andaki kapasitesi yillik 16 milyar metreküp ama çok yakin bir gelecekte kapasiteyi 2 katina kadar artiracagiz. Yine ayni sekilde bu artan kapasiteyle hem Türkiye hem de komsularimiz faydalanmis olacak." bilgisini verdi.

Avrupa'nin dogal gaz krizine hazirliksiz yakalandigini belirten Dönmez, sunlari kaydetti:

"Avrupa sivi dogal gaza yönelmek suretiyle alternatif aradi ama orada da yine terminallerin kapasitesinin ve sayilarinin yetersizligi ve kaynak ülkelerin birdenbire bu kadar artan talebi karsilamaktan uzak olmasi gibi sorunlarla fiyatlar anormal yükseldi. Söz konusu krizden en çok Avrupa etkilendi. En çok istifade eden kim ona bakmak lazim. Dolayisiyla bu kriz kimin isine yariyor kimin isine yaramiyor bunu da öyle degerlendirmek gerekiyor diye düsünüyorum. Bu süreci sadece tasarrufla yönetmek de sürdürülebilir degil. Avrupa kendi içinde bunlari degerlendirip kendi kararini verecektir. Biz Türkiye ve Türk devletleri olarak uzun ve orta dönemli projelerle yine Avrupa'nin, özellikle dost ülkelerin yaninda olmaya devam edecegiz."

Bakan Dönmez daha sonra Macaristan Disisleri ve Dis Ticaret Bakani Szijjarto ile de heyetler arasi bir görüsme yapti.