Sabanci Üniversitesi'ne Hidrojen Vadisi Projesi için 7,45 milyon avroluk AB hibesiSibel Morrow

Sabanci Üniversitesi'ne Hidrojen Vadisi Projesi için 7,45 milyon avroluk AB hibesiSibel Morrow

ANKARA (AA) – Sabanci Üniversitesi, bölgesel hidrojen ekonomisinin gelisiminin desteklenmesini amaçlayan HYSouthMarmara projesi için 7,45 milyon avro Avrupa Birligi (AB) hibesi almaya hak kazandi.

Sabanci Üniversitesi’nden yapilan açiklamaya göre, toplam bütçesi 36 milyon avro olan projeye saglanacak olan 7 milyon 455 bin 625 avroluk hibe, Türkiye Çerçeve Programlari tarihinde tek seferde alinan en büyük AB hibesi olarak kayitlara geçti.

Proje, bölgesel bir hidrojen ekonomisinin gelisiminin desteklenmesi amaçlanan Temiz Hidrojen Ortakligi (Clean Hydrogen Partnership) 2022 yili sonuçlarina göre??????? söz konusu destege hak kazandi.

Yaklasik 5 yil sürmesi planlanan projenin, temiz hidrojen üretimi ve kullanimina, buna iliskin teknoloji-odakli altyapilarin gelisimine ve Türkiye’nin bu alandaki potansiyelinin güçlendirilmesine önemli katki saglayacagi öngörülüyor.

Türkiye’den Sabanci Üniversitesi ile birlikte 13 ortagin yer aldigi HYSouthMarmara projesi kapsaminda, Hidrojen Vadisi is planinda yer alan yol haritasinin belirlenmesine katki saglanacak, söz konusu vadinin enerji ve iklim alanlarindaki çok boyutlu katkilari analiz edilecek ve projenin yaygin etkisini artirmaya yönelik çalismalar gerçeklestirilecek.

Sabanci Üniversitesi Istanbul Uluslararasi Enerji ve Iklim Merkezi’nin (IICEC) de aktif rol alacagi ve EnerjiSa Üretim ve Güney Marmara Kalkinma Ajansi koordinatörlügünde yürütülecek projede, Kale Seramik Sanayi AS, Sisecam AS, TÜBITAK MAM, Eti Maden Genel Müdürlügü, Universite Mohammed VI Polytechnique ve Universita Di Bologna’nin da aralarinda bulundugu yurt içi ve yurt disindan 16 kurum yer alacak.

Sabanci Üniversitesi Mühendislik ve Doga Bilimleri Fakültesi Dekan Yardimcisi Prof. Dr. Selmiye Alkan Gürsel’in yürütecegi projede Alp Yürüm, Bülent Çatay ve Bora Sekip Güray arastirmaci olarak yer alacak.

- Üretilecek 500 ton yesil hidrojen, sanayide kullanilacak

Proje kapsaminda, Balikesir’de Enerjisa Üretim’in sahasinda üretilecek minimum 500 ton yesil hidrojenin, Linde Gaz tarafindan tasinarak Hidrojen Peroksit, Kale Seramik, Sisecam ve Eti Maden’in tesislerinde kullanilmasi hedefleniyor. Proje ile sadece yesil hidrojen degil türevleri de üretilecek.

Projeyle Türkiye’nin ithalatina bagimli oldugu metanol ve amonyak gibi hidrojen türevlerinin yesil yöntemlerle ve kendi kaynaklariyla üretilmesi amaçlaniyor. Buna ilaveten proje kapsaminda, Türkiye’nin dünya rezervlerinin yüzde 73’üne sahip oldugu bor mineralinin hidrojen depolamadaki avantajlari Balikesir’de kurulacak Sodyum Bor Hidrür Tesisi yatirimi kapsaminda incelenecek.

Açiklamada görüslerine yer verilen Sabanci Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Leblebici, üniversitenin sadece Türkiye’nin degil, dünyanin en taninan arastirma üniversitesi olma hedefine isaret ederek, “Fakültelerimizde ve merkezlerimizde, öncü ve ses getiren arastirmalar yürütüyor ve bu çalismalar için yurt içi ve yurt disi kaynaklardan yüksek oranda proje destegi aliyoruz. Temiz enerji alaninda tüm dünyada en öncelikli konulardan biri olan yesil hidrojen üretim, depolama ve dagitim teknolojilerine yönelik bu proje ile üniversitemizin bilimsel arastirma kapasitesini daha da gelistirebilmeyi ve uygulamali alanlara yöneltebilmeyi hedefliyoruz. Proje kapsamindaki sanayi ortaklarimizla birlikte bu çok önemli alana katki yapiyor olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.” ifadelerini kullandi.