Bakan Varank, depremden etkilenen Malatya'daki sanayi bölgelerinde incelemede bulundu:Mehmet Akif Parlak,Firat Özdemir- "Küçük, orta ölçekli isletmeler kendileri için ve bir iki çalisanlari için konteyner almak isterlerse biz KOSGEB ile maliyetlerinin bir kismini da ödemeye haziriz. Yeter ki bu dükkanlar ve üretim faaliyete geçsin" - "Gerek acil destek kredilerimizle gerek diger imkanlarimizla ya da burada baslatacagimiz sanayi siteleriyle insallah kiraci olan üretici esnafini da ihmal etmeyeceg

Bakan Varank, depremden etkilenen Malatya'daki sanayi bölgelerinde incelemede bulundu:Mehmet Akif Parlak,Firat Özdemir- "Küçük, orta ölçekli isletmeler kendileri için ve bir iki çalisanlari için konteyner almak isterlerse biz KOSGEB ile maliyetlerinin bir kismini da ödemeye haziriz. Yeter ki bu dükkanlar ve üretim faaliyete geçsin"
- "Gerek acil destek kredilerimizle gerek diger imkanlarimizla ya da burada baslatacagimiz sanayi siteleriyle insallah kiraci olan üretici esnafini da ihmal etmeyeceg

MALATYA (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, "Küçük, orta ölçekli isletmeler kendileri için ve bir iki çalisanlari için konteyner almak isterlerse biz KOSGEB ile maliyetlerinin bir kismini da ödemeye haziriz. Yeter ki bu dükkanlar ve üretim faaliyete geçsin." dedi.

Bakan Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanliginin Cazibe Merkezlerini Destekleme Programi (CMDP) kapsaminda Firat Kalkinma Ajansi ile Malatya Büyüksehir Belediyesi eliyle insaati tamamlanan Kayisi Kent ve Ticaret Merkezi'nde inceleme yapti.

Varank, depremlerde büyük hasar gören Tarihi Sire Pazari esnafinin tasinmasi için planlanan Yeni Sira Pazari Sanayi Sitesi insaati hakkinda da bilgi alarak çalismalarin 15 Nisan'a kadar tamamlanmasi için talimat verdi.

Yapimi devam eden Bugday Pazari'ni da ziyaret eden Varank, Özsan Sanayi Sitesi'nde esnafin talep ve sorunlarini dinledi.

Malatya 1. ve 2. Organize Sanayi Bölgelerinde de inceleme yapan Bakan Varank, konteyner, tekstil ve cam üretimi yapan fabrikalarin yetkilileriyle görüstü.

Malatya 1. OSB’de faaliyet gösteren ve 392 üreticinin 2 bin ton ürününün bulundugu Malatya Lisansli Kuru Kayisi Deposunu da gezerek hasara iliskin yetkililerden bilgi alan Varank, depremin ikinci haftasinda üretime baslayan Ilsan Tekstil'i ziyaret etti.

Varank, burada gazetecilere yaptigi açiklamada, yikimin oldugu kentlerde üretimin yeniden ayaga kaldirilmasi için çalismalarin devam ettigini belirtti.

Türkiye'nin gayrisafi yurtiçi hasilasi içinde sanayinin payinin yüzde 27, depremden etkilenen 11 ildeki sanayinin payinin ise yüzde 40 oldugunu söyleyen Varank, "Biz bu 11 sehri tekrar eski günlerine döndürmek istiyorsak sanayi ve üretimi tekrar ayaga kaldirmak mecburiyetindeyiz. Biz de bakanlik olarak ilk günden itibaren sahadayiz." dedi.

Varank, Malatya'daki tesislerin üretime devam ettigini ifade ederek, "Asagi yukari hepsi yüzde 20, yüzde 30, yüzde 70 olsa da üretimlerine baslamis durumda. Yine bunun yaninda Malatya'da küçük sanayi siteleri, esnafimizi ziyaret ettik. Oralarda da dükkani hasar görmüs olan, yikilmis olan çok sayida isletmemiz var. Onlara dönük neler yapabiliriz, bunlarla ilgili istisarelerimizi yaptik." diye konustu.

- Isletmelere saglanan destekler

Yikima ugramis ilçelerde yatirim yapacak firmalarin en üst seviye olan 6. bölge tesviklerden yararlanabilecegini, bunun müjdesini Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in verdigini ifade eden Varank, KOSGEB'in acil destek kredisini de devreye aldiklarini vurguladi.

Bakan Varank, söyle devam etti:

"Burada özellikle hasar görmüs üretici esnaf ve mikro isletmelere 250 bin liraya kadar, küçük isletmelere 500 bin liraya kadar, orta ölçekli isletmelere 1 milyon liraya kadar tamamen faizsiz 1 yili geri ödemesiz acil destek kredisi verecegiz. Eger esnafimizin dükkani tamamen yikilmissa bu krediyi yüzde 50 arttirarak verecegiz. Yine Sanayi ve Teknoloji Bakanligi olarak KOSGEB'in alacaklariyla ilgili bu seneki alacaklarinin tamamini biz sildik. Tekrar ayaga kalkmak isteyen sanayici esnafimiza da yeni destekler vermek üzere uluslararasi finans kuruluslariyla da çalismalarimizi yürütüyoruz. Biz insallah elimizden gelen bütün gayreti gösterecegiz."

Bakan Varank, yikilan tesislerin yeniden yapilmasi konusunda da Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginin çalisma yürüttügünü, yikilan sanayi sitelerinin yeniden yapilmasiyla ilgili ilk temellerin önümüzdeki günlerde atilacagini, sanayi sitelerinin insasiyla ilgili ciddi bir fonu bakanlik olarak bölgede kullanacaklarini aktardi.

- "Kiraci olanlarin endiseye kapilmasina gerek yok"

Sanayi siteleriyle ilgili kiraci ve mal sahibi ayrimi yapmadiklarini, amaçlarinin küçük sanayide üretimi tekrardan ayaga kaldirabilmek oldugunu dile getiren Varank, sunlari kaydetti:

"Destekleri bilfiil faaliyet gösteren sirketlere verecegiz. Bizim desteklerimizden de bu sirketler faydalanmis olacak. Bakanlik olarak sanayi sitelerine verdigimiz desteklerde de aslinda hak sahipligi anlayisiyla hareket etmiyoruz. Bundan önce verdigimiz destekleri de aslinda üreticiler bu imkanlardan faydalanarak kendi dükkanlarina sahip oluyorlardi ve üretim yapabiliyorlardi. Bundan sonraki dönemde de odagimiza asil üretimi yapan firmalari alacagiz. Burada kiraci olanlarin bir endiseye kapilmasina gerek yok. Biz gerek acil destek kredilerimizle gerek diger imkanlarimizla ya da burada baslatacagimiz sanayi siteleriyle insallah kiraci olan üretici esnafini da ihmal etmeyecegiz, onlara gerekli destekleri vermis olacagiz."

Varank, önemli sikintilardan birinin de geçici barinma oldugunu, devletin bölgede dagittigi çadir sayisinin 500 bine ulastigini aktardi.

Su anda dünyanin dört bir tarafindan uçaklarla çadir tasindigini, Türkiye'de üretilen bütün konteyner kapasitesinin AFAD koordinasyonunda devlet tarafindan satin alindigini dile getiren Varank, sözlerini söyle sürdürdü:

"Burada sanayicilerimizin bizden talepleri oldu, 'biz de konteyner istiyoruz, isçilerimizi yerlestirmek istiyoruz' dediler. Türkiye'deki üretim kapasitesi su anda sinirli. Üretim farkli bir alan. Yani bugün dügmeye bastiginizda bir anda on binlerce konteyner üretme sansiniz yok. Bunun tedarik ve hazirlik süreçleri, emegin bir araya getirilmesi uzun süreler alabiliyor. Su anda Türkiye'nin günlük kapasitesi 1500-2000 konteyner civarinda. Bunun yaninda yurt disindan yine biz konteyner getiriyoruz. Kapasiteler artmaya devam ediyor. Insallah bu gelisler ve kapasitelerin artmasiyla sanayicilerimiz de kendi çalisanlari için konteynerlere ulasmis olacaklar. KOSGEB ile yine bir destek verecegiz. Eger diyelim ki küçük ve orta ölçekli isletmeler, kendileri ve bir iki çalisanlari için konteyner almak isterlerse biz KOSGEB ile bunlara da maliyetlerinin bir kismini ödemeye haziriz. Yeter ki buralarda tekrar dükkanlar ve üretim faaliyete geçsin. Ama konteyner üretimiyle ilgili insallah önümüzdeki günlerde kapasitelerin artmasiyla biraz daha rahatlamayi görmüs olacagiz."

Bakan Varank'a programlarinda Malatya Valisi Hulusi Sahin, Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan, AK Parti Malatya Milletvekilleri Öznur Çalik, Bülent Tüfenkçi ve Ahmet Çakir, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Hasan Büyükdede, Küçük ve Orta Ölçekli Isletmeleri Gelistirme ve Destekleme Idaresi (KOSGEB) Baskani Hasan Basri Kurt da eslik etti.