Refik Anadol, Las Vegas'taki dünyanin en büyük LED küresinde eseri sergilenen ilk sanatçi olduSalih Seref

Refik Anadol, Las Vegas'taki dünyanin en büyük LED küresinde eseri sergilenen ilk sanatçi olduSalih Seref

ISTANBUL (AA) - Yeni medya sanatçisi Refik Anadol, ABD'nin Las Vegas kentindeki fütüristtik müzik ve eglence kompleksi olan Sphere'in dis cephesindeki devasa LED ekraninda eseri sergilenen ilk sanatçi oldu.

Refik Anadol'un "Machine Hallucinations: Sphere" adli yapay zeka veri heykeli Sphere'in dis mekanini kapladi.

Haberi sosyal medya hesabinda duyuran Anadol, "Sevgili dostlar, dünyanin en kapsamli teknolojik altyapisina sahip The Sphere medya mimarisi projesinin ilk sanatçisi oldugumu duyurmaktan dolayi çok heyecanliyim. Veri ve yapay zeka ile 4 ay sürecek sanatçi programina teknik, estetik ve baglam katkilarimizi sizlerle paylasacagim." ifadelerine yer verdi.

Dis cephesini 360 derece bir tuval olarak kullanan Anadol, medya sanatlarini mimariye yerlestirerek çevresiyle sürekli etkilesimde bulunan yasayan mimari eserler yaratiyor.

Anadol'un eseri, "Machine Hallucinations: Sphere", mekanda gerçeklesecek Exosphere baslikli sanat programinin açilisini üstleniyor.

1 Eylül'de baslayan enstalasyon, dört ay boyunca ziyaretçilerini agirlayacak.

Sphere, açilis etkinligini 29 Eylül'de Irlandali rock grubu U2'nin konseriyle gerçeklestirecek. Konserin biletlerinin simdiden tükendigi duyuruldu.

- Sphere

Dünya haritasi, basketbol topu, Cadilar Bayrami'nin simgelerinden bal kabagi gibi birçok farkli figürle aydinlatilan yapinin insaati 2019 yilinda basladi.

2,3 milyar dolarlik yatirimla insa edilen Sphere, 18 bin 600 kisi kapasiteli.

111 metre yükseklige ve 157 metre genislige sahip yapi, 580 bin metrekarelik tamamen programlanabilir dev ekraninda 1,2 milyon LED isikla süslenmis animasyonlari izleyicilere sunuyor.

Yapi, "Ekzosfer" olarak adlandirilan devasa LED ekraniyla rekor kiriyor.