ÖZEL HABER GÜNDEMI / 9 Mart 2023EkipANADOLU AJANSI

ÖZEL HABER GÜNDEMI / 9 Mart 2023EkipANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Hatay'da depremde ikiye bölünen zeytinligin bulundugu bölge için kritik uyari

- Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Yusuf Kagan Kadioglu:

- "(Hatay'in Altinözü ilçesi Tepehan Mahallesi) Öngörüm, ilkbaharda yagmurlarin yagmasiyla burasi yine kayacak. Orasi tamamen yerlesime kapatilmali"

- "Bu yapinin nasil gerçeklestigini yer içi görüntülemeyle tespit ettik. Zeytin agaçlarinin bulundugu bölgede yollarda açilan yariklari ve kaymalari da inceledik. Derin görüntülemelerimiz ile yarigin 44 metreye dogru hareket ettigini sonrasinda da durdugunu tespit ettik"

(Selma Kasap/Ankara) (Fotografli-Görüntülü)


2- Adiyaman'da depremde dagdan kopan devasa kayalar evleri teget geçti

- Kahta ilçesi Alidam köyü sakinlerinden Ersin Bektas:

- "Kaya parçalari gözümüzün önünde köye yuvarlandi. Büyük korku yasadik. Sabah aydinlik oldugunda çok sasirdik. Köyün yarisi büyük tehlike atlatti. Kayalar evleri siyirip geçti"

(Mesut Varol-Özkan Bilgin/Adiyaman) (Fotografli-Görüntülü)


3- Kadin kooperatiflerine geçen yil 13,7 milyon lira hibe saglandi

- Ticaret Bakanliginin Kooperatiflerin Desteklenmesi Programi kapsaminda, 54 ildeki 141 kooperatifin 144 projesine destek verildi

- Bakanligin kadin kooperatiflerine yönelik egitimlerinden de geçen yil 1429 katilimci yararlandi

(Deniz Çiçek/Ankara)


4- Yilin ilk 2 ayinda makine ihracati 4,4 milyar dolara yükseldi

- Ilk 2 ayda geçen yilin ayni dönemine göre ihracatini yüzde 13 artiran sektör, en yüksek dis satimi Almanya, Rusya ve ABD'ye yapti

- Makine Ihracatçilari Birligi Baskani Kutlu Karavelioglu:

- "Depremin yaralarini sarmak ve bölgeye destek vermek için seferber oldugumuz bir ayin sonunda dahi ihracat artisi gerçeklestirdik"

(Ugur Aslanhan/Istanbul)


5- Suudi Arabistan'a ihracat 30 kattan fazla artti

- Türkiye'nin Suudi Arabistan'a ihracati ocak-subat döneminde geçen yilin ayni dönemine göre 32 katina çikarak 11 milyon 209 bin dolardan, 367 milyon 363 bin dolara yükseldi

- Suudi Arabistan, 356 milyon 153 bin dolarla Türkiye'nin ihracatini en fazla artirdigi 2. ülke olarak kayitlara geçti

(Burhan Sansarlioglu/Istanbul)


6- Yargiya tasinan tartismanin kazanani sokak hayvanlari oldu

- Sikayetçi oldugu sürücü ile sokak hayvanlarina 20 kilogram mama almasi sartiyla uzlasan Beykoz Devlet Hastanesi Güvenlik Görevlisi Melis Aksu:

- "Benim de aklima kedi ve köpek mamasi almasi geldi, böyle bir fikir sundum. Karsi tarafin da çok hosuna gitti"

(Muhammed Gencebay Gür/Istanbul) (Fotografli-Görüntülü)


7- Müzeler sürdürülebilir bir gelecek için farkindalik uyandirmayi hedefliyor

- Gelecek Için Müzeler Hareketi Türkiye Koordinatörü Dr. Emek Yilmaz:

- "Müzelerin, hem faaliyetlerinde hem de kullandiklari binalarda, nasil sürdürülebilir olabilecegini anlatmaya çalisiyoruz. Bizim müzeler olarak sürdürülebilirlik bilincini aktarma gibi bir sorumlulugumuz var"

- (Iklim aktivistlerinin müzelerdeki eserlere yönelik saldirilari) Onlar eserlerin bir camla korundugunu bildiklerini söylüyorlar. Ama daha bilinçsiz kisiler bundan esinlenip bu derece korunmayan diger eserlere ya da kamusal alandaki diger kültürel miraslara ciddi anlamda zarar verebilir"

(Yeter Ada Seko/Istanbul) (Fotografli-Görüntülü)


8- Fatih Çintimar, Avrupa Salon Atletizm Sampiyonasi'ni degerlendirdi:

- "Sportif yönüyle matematiksel olarak çok basarili olduk çünkü organizasyonu 14. sirada tamamladik. Ama en az 3 madalya bekledigimiz için de 'basarili olamadik' diyebiliriz"

- "Bizim çocuklarimizin da artik teknik branslarda Avrupa ve dünyada kürsüye çikabilecegini herkes gördü. Tugba bir madalyadan fazlasini kazandirdi, onu örnek alacak çok fazla çocuk olacak"

- "2024 Dünya Yürüyüs Sampiyonasi'na da adayiz. Ya Ispanya ya da bize verecekler. 21 Mart'ta açiklanacak. Bu organizasyonu da bize vereceklerine inaniyoruz"

(Erkan Tiryaki/Ankara) (Fotografli-Görüntülü)


***

Anadolu Ajansinin yayimladigi haber, görüntü, fotograf ve internet ile wap için olusturdugu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafindan hiçbir sekilde kullanilamaz. Abonelerimiz de sözlesme kapsami disinda bu yayinlari çogaltamaz, baska kurum ve kuruluslara aktaramaz. Aykiri davrananlar hakkinda hukuki ve cezai her türlü basvuru hakkimiz saklidir.