Myanmar'in Arakan eyaletinde Mocha Kasirgasi'nda ölenlerin sayisi 400'ü astiBüsra Selvi Ögütcen

Myanmar'in Arakan eyaletinde Mocha Kasirgasi'nda ölenlerin sayisi 400'ü astiBüsra Selvi Ögütcen

DAKKA (AA) - Myanmar'in Arakan eyaletinde Mocha Kasirgasi'nda hayatini kaybedenlerin sayisi 400'ü geçti.

Arakan Rohingya Ulusal Örgütünden (ARNO) yapilan açiklamada, Mocha Kasirgasi'nin, 14 Mayis'ta Banglades'in Arakanli Müslüman (Rohingya) mültecilere ev sahipligi yapan sahil kenti Cox's Bazar ile Myanmar'in Arakan eyaletinin Kyaukpyu bölgesini vurdugu hatirlatildi.

Merkezi Ingiltere'nin baskenti Londra'da bulunan ARNO'nun açiklamasinda, kasirgada Arakan'da çogu Müslüman en az 400 kisinin yasamini yitirdigi ifade edildi.

Can kaybinin artmasindan endise edildigi belirtilen açiklamada, kasirganin Arakan'in baskenti Sittwe'de büyük yikima yol açtigina dikkat çekildi.

Açiklamada, Arakan'da 10 binden fazla evin zarar gördügü bilgisi yer aldi.

Myanmar'da 2021 darbesiyle yönetimi ele geçiren ordunun kasirgayla ilgili yeterli önlemleri almadigi ve afet müdahalesinde yetersiz kaldigina isaret edilen açiklamada, halkin içme suyu, ilaç, barinma ve gida gibi ihtiyaçlarinin hat safhada oldugu vurgulandi.

Ihtiyaçlar konusunda yardimci olmak için uluslararasi toplum ve sivil toplum kuruluslarina çagrida bulunulan açiklamada, ülkedeki cunta yönetiminden de yardim kuruluslarinin ihtiyaç sahiplerine ulasmasina izin vermesi istendi.

Özgür Rohingya Koalisyonu kurucularindan Nay San Lwin, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Sittwe'deki mülteci kamplarinda, 2012'den bu yana yaklasik 130 bin Arakanli Müslüman'in bulundugunu söyledi.

Bu kamplarda kalanlarin çogunun tahliye edilmedigini belirten Nay San Lwin, bir kampin da sular altinda kaldigi bilgisini paylasti.

Diger yandan uluslararasi basin kaynaklarinda, ölü sayisinin 400'ün de üzerinde olabilecegi ancak internet ve elektrik kesintileri nedeniyle net bilgiye ulasilamadigi belirtildi.

Kasirgada kamplarin yani sira Sittwe'de ev, okul gibi birçok bina ile altyapi sistemleri de zarar gördü.

Bu arada, ABD'nin Dakka Büyükelçisi Peter Haas, yaptigi açiklamada, ABD'lilerin kasirgadan etkilenen Banglades ve Arakanli mültecilerin yaninda oldugunu ifade etti.

Açiklamada ABD'nin, kasirgadan en çok etkilenen Arakanli mülteciler ve Banglades'in bazi bölgelerindeki acil durum çalismalari için 250 bin dolar sagladigi belirtildi.

Birlesik Tayfun Uyari Merkezi, 14 Mayis'ta kasirganin hizinin saatte 217 kilometreye ulastigini duyurmustu.

- Mocha Kasirgasi

14 Mayis'ta meydana gelen Mocha Kasirgasi'nin ardindan arama kurtarma çalismalarinda 5 kisinin cansiz bedenine ulasilmisti.

Siddetli yagmur ve sele yol açan 5. kategori olarak belirlenen Mocha Kasirgasi nedeniyle ülkenin bati kiyisindaki Arakan eyaletinde "acil durum" ilan edilmisti.

Banglades ve Myanmar'da kasirga nedeniyle sahil kesimlerindeki yüz binlerce kisi tahliye edilmisti.

Tahliyeler devam ederken halka, sahil bölgelerinden uzak durmalari çagrisi yapilmisti.

Banglades'te de tahliye edilen kisi sayisinin 700 bini geçtigi tahmin ediliyor.

Myanmar'da 2008'deki Nargis Kasirgasi'nda 135 bin kisi yasamini yitirmisti.