Bilim insanlari, Evren'in en uzak galaksisinde organik moleküller tespit ettiYavuz Aydin

Bilim insanlari, Evren'in en uzak galaksisinde organik moleküller tespit ettiYavuz Aydin

ANKARA (AA) - Bilim insanlari, James Webb Uzay Teleskobu'ndan alinan verileri inceleyerek Dünya'ya 12 milyar isik yili uzaklikta bulunan SPT0418-47 adli galakside organik moleküller tespit etti.

Science Daily'nin haberine göre, Urbana-Champaign Illinois Üniversitesi Astronomi ve Fizik Profesörü Joaquin Vieira ve ekibi, ABD Ulusal Bilim Vakfi'nin (NSF) Güney Kutup Teleskobu (SPT) tarafindan önceden tespit edilen ve toz bulutuyla örtülmüs galaksi olarak tanimlanan SPT0418-47 üzerinde yogunlasti.

Arastirmacilar, Webb Teleskobu verileri yardimiyla, Evren'in en eski dönemlerine ait oldugu düsünülen galaksi SPT0418-47'de karmasik organik molekül izleri buldu.

Verileri inceleyen bilim insanlari, SPT0418-47'deki gazlarin agir elementleri içerdigini, bunun da pek çok yildizin zaman içinde olusup yok oldugunu ve tekrar olustugunu gösterdigini vurguladi.

Arastirmacilar, söz konusu gazlarda, "polisiklik aromatik hidrokarbon (PAH)" molekülleri bulundugunu, karbon zincirlerinden olusan bu organik moleküllerin, yasamin en erken biçimleri için temel yapi taslari olarak kabul edildigini vurguladi.

PAH molekülleri, Dünya'da, içten yanmali motorlarin egzoz gazlarinda ya da orman yanginlari sonucunda açiga çikan gazlarda bulunuyor.

Phadke konu ile ilgili açiklamasinda, "Yeni spektroskopik veriler, galaksinin atomik ve moleküler bilesimini gözlemlememizi saglayarak galaksilerin olusumu, yasam döngüleri ve nasil gelistikleri hakkinda çok önemli bilgiler veriyor." ifadesini kullandi.

Vieira, açiklamasinda "Bu proje, yüksek lisans yaptigim dönemde, tozla gizlenmis ve tespit edilmesi zor olan çok uzak galaksileri incelerken basladi. Toz tanecikleri, Evren'de üretilen yildiz radyasyonunun yaklasik yarisini emerek yeniden yayinliyor. Bu da uzak nesnelerden gelen kizilötesi isinlarini son derece zayif veya tespit edilemez hale getiriyor." degerlendirmesinde bulundu.

- Webb Teleskobu, galaksiyi "Einstein Halkasi" olgusuyla görüntüledi

Galaksinin (SPT0418-47) Dünya'ya uzakliginin 12,5 milyar isik yili oldugu, bunun da galaksinin, Evren'in yaratilisindan 1,5 milyar yil sonra olustugunu gösterdigi kaydedildi.

Söz konusu galaksinin görüntüsünün "Einstein Halkasi" etkisiyle yüzde 30-35 arasinda büyüdügü tespit edildi.

Yeni arastirmada, Webb Teleskobu'nun "doganin büyüteci" olarak adlandirilan bir olgu sonucu meydana gelen bir tespit yaptigini belirten Vieira, "Bu büyütme etkisi, iki galaksinin Dünya'nin konumuna göre mükemmel bir sekilde hizalanmasiyla olusuyor. Arkadaki galaksiden gelen isik, öndeki galaksinin çekimi nedeniyle "Einstein halkasi" adi verilen bir etkiyle bükülerek yüzük seklini aliyor ve görüntü büyüyor." açiklamasini yapti.

Arastirma Nature dergisinde yayimlandi.