Müzisyen Zeynep Öykü, hem çaldigi hem üretimini yaptigi arp ile dünyayi geziyorÖmer Faruk Yildiz- "Üretime basladigimiz zaman, elimde arp kalmamaya basladi. Hatta öyle ki örnek olarak gösterecegim bir arpa bile talip oldular. Daha sonra yavas yavas yurt disina da açilmaya basladik" - "Israil, Afrika, Japonya ve ABD'ye arp sattik simdiye kadar. Asya'da arp üreticisi neredeyse yok denecek kadar az. Onun disinda Suudi Arabistan ve Azerbaycan'da da pazar var. Hedefimiz Asya pazarina da girmek"

Müzisyen Zeynep Öykü, hem çaldigi hem üretimini yaptigi arp ile dünyayi geziyorÖmer Faruk Yildiz- "Üretime basladigimiz zaman, elimde arp kalmamaya basladi. Hatta öyle ki örnek olarak gösterecegim bir arpa bile talip oldular. Daha sonra yavas yavas yurt disina da açilmaya basladik"
- "Israil, Afrika, Japonya ve ABD'ye arp sattik simdiye kadar. Asya'da arp üreticisi neredeyse yok denecek kadar az. Onun disinda Suudi Arabistan ve Azerbaycan'da da pazar var. Hedefimiz Asya pazarina da girmek"

ISTANBUL (AA) - Türkiye'de ilk kez yerli arp üreterek dikkati çeken barok müziginin basarili isimlerinden Zeynep Öykü, "Arp üretmek her zaman için büyük bir hayaldi. Su an yaptigim sey büyü gibi geliyor bana." dedi.

"Anatolian Harps" marka arplari üretmeye 2019'da baslayan ve simdiye kadar birçok ülkeye arp satisi yapan Öykü, müzik çalismalarinin yani sira milli arp üretimine baslama sürecini AA muhabirine anlatti.

Öykü, erken dönem barok müzigiyle ilgilendigini belirterek, "900'lü yillarda baslayip 1600'lerde noktalanan, bir klasik müzisyenin genelde elini sürmedigi bir dönemle ilgileniyorum." seklinde konustu.

- "Yeter, artik biz üretelim dedim"

Yerli arp üretmeye baslamasinin nedenlerine deginen sanatçi, sunlari aktardi:

"Çok fazla talep var ve ülkede bu taleplere yetisecek kadar arp yok. Çogu kez bizden ders almak isteyen ama arp bulamayan ögrencilere rastladik. Daha sonra bu sikintilar birike birike, 'Yeter, artik biz üretelim.' dedim. Üretime basladigimiz zaman, elimde arp kalmamaya basladi. Hatta öyle ki örnek olarak gösterecegim bir arpa bile talip oldular. Daha sonra yavas yavas yurt disina da açilmaya basladik."

Zeynep Öykü, barok türü arplarin ustalarinin dünyada çok az olduguna vurgu yaparak, "Arp egitimimi ABD'li müzisyen Howard Bryan'dan aldim. Onun ölçüleriyle ve uzun yillar biriktirdigi bilgileri kullanarak arp üretmeye basladim." dedi.

Yerli arpin üzerindeki islemeleri de kendisinin yaptigini belirten Öykü, markadaki Anadolu vurgusunu sekle yansitabilmek için arplarini Türk motifleriyle süsledigini söyledi.

Müzisyen Öykü, yerli arpin diger aksamlarini da kendi atölyesinde üretmek istedigini kaydederek, "Agaç olarak genellikle ceviz agacini kullaniyoruz. Arplarin metal aksamini da kendimiz üretiyoruz. Sadece tellerini ABD'den aliyorum. Onlari da artik, tel üretimi yapan bir fabrikayla is birligi içine girerek kendim üretmek istiyorum." ifadelerini kullandi.

- "Ürettigimiz küçük arptan büyük arp kadar ses çikiyor"

Yurt disi konserlerinde Anatolian Harps'in beklenenin çok üstünde begeni aldigini vurgulayan Öykü, su bilgileri verdi:

"Ilk yaptigimiz arpi ABD'ye sattik. ABD'den Türkiye'ye gelen Amber James isimli bir arpist beni buldu. Arp yaptigimi ögrenince, benden Anadolu motifli bir arp yapmami istedi. Kendisine çini motifleriyle bir arp yaptik. Daha sonra bir konser için Japon bir arp sanatçisi gelmisti. Arplarimizi denemek istedi ve sok geçirdi, küçük arptan nasil bu kadar gür ses çiktigini görünce. Çünkü bizim ürettigimiz küçük arptan da büyük arp kadar ses çikiyor. Bu da benim ustam Bryan'in ölçüleri sayesinde oldu. Onun disinda Güney Afrika'da çok fazla arp çalan var. Orada büyük bir arp magazasi var ve arp festivali yapiliyor her yil. Onlara örnek bir arp götürdüm ve orada 2 konser yaptik. O arp de çok begenildi."

Zeynep Öykü, yerli arp üretimini Bilecik'teki atölyesinde sürdürdügünü ve atölyenin tadilati bittikten sonra seri üretime geçmeyi planladigini kaydetti.

- "Hedefimiz Asya pazarina girmek"

Yurt içi ve yurt disinda Anatolian Harps için ciddi talep oldugunun altini çizen Öykü, "Israil, Afrika, Japonya ve ABD'ye arp sattik simdiye kadar. Asya'da arp üreticisi neredeyse yok denecek kadar az. Onun disinda Suudi Arabistan ve Azerbaycan'da da pazar var. Hedefimiz Asya pazarina da girmek." dedi.

Öykü, yerli arp üretimine öncülük etmesine iliskin de sunlari söyledi;:

"Arp üretmek her zaman için büyük bir hayaldi, özellikle ustam Howard Bryan ile tanistigimdan beri. Su an yaptigim sey büyü gibi geliyor bana. Bir sey yapiyoruz, yoruluyoruz, ugrasiyoruz ve sonunda sanki agaca can veriyoruz. Sonunda ortaya çikan, uzun yillar insanlari mutlu eden bir enstrüman oluyor."

Konserlerini Türk üretimi arp ile veriyor olmaktan gurur duydugunu kaydeden Öykü, 17 Haziran'da New York'ta verecegi konserde de Anatolian Harps'i tanitacagini dile getirdi.

- Zeynep Öykü kimdir?

Zeynep Öykü 1991'de Istanbul'da dogdu.

Müzik egitimine 10 yasinda piyano ile baslayan Öykü, resim egitimi aldigi Cambridge'de 13 yasinda arp ile tanisti.

Öykü, Türkiye'de Ceren Necipoglu ve Sirin Pancaroglu ile arp egitimine basladi, dünyanin dört bir yaninda en büyük arp ustalarini gezerek egitimine devam etti.

Profesyonel müzik hayatina atildiktan sonra, ABD'li "Wolves in The Throne Room", Finlandiyali "Imperia" basta olmak üzere çok sayida yerli ve yabanci metal gruplarinin albümlerinde ve "Taksim Taksim" isimli Osmanli saray müzigi ve danslari projesinde yer aldi.

Sanatçi, "Erken dönem müzigi" üzerine uzmanlasarak, klasik arp dünyasinda bu türün önemli isimlerinden Isabelle Perrin, Marie Pierre Langlamet, Sylvain Blassel, Erika Waardenburg, Ernestine Stoop ve Saskia Kingma'nin yani sira caz arpisti Rosetty de Ruiter ile çalisti.

Barok müzige büyük ilgi duyan Öykü, dünyada çok az kisinin çaldigi "Arpa Doppia" olarak bilinen barok dönemin arpini Türkiye'de çalabilen tek müzisyen olarak biliniyor.

Sanatçinin 2020'de piyasaya sürdügü "1685" adli solo albümünde agirlikli olarak 1685 yilinda dogmus Bach, Handel ve Scarlatti'nin eserleri yer aliyor.