Güney Kore devlet baskaninin esinin köpek etinin yasaklanmasina destegi tepki çektiIbrahim Hakki Çetinkaya

Güney Kore devlet baskaninin esinin köpek etinin yasaklanmasina destegi tepki çektiIbrahim Hakki Çetinkaya

ANKARA (AA) - Güney Kore'de köpek yetistiricileri, Devlet Baskani Yoon Suk yeol'un esi Kim Keon hee'nin köpek etinin yasaklanmasini destekleyen yorumlari nedeniyle gösteri düzenledi.

Irish Examiner sitesinin Güney Kore yerel medyasindan aktardigina göre, Kim'in bir toplantida, esi Yoon'un görev süresinin sonlanacagi 2027'ye kadar ülkede köpek eti tüketimine son vermek için çalisacagina dair sözleri tartismalara yol açti.

Devlet baskaninin ofisinden yapilan açiklamada ise Kim'in açiklamalari dogrulanmazken söz konusu toplantinin basina kapali bir organizasyon oldugu kaydedildi.

Protesto düzenleyen köpek yetistiricileri de açiklamalarinda, Kim'i halkin geçim kaynagini ve mutlulugunu görmezden gelmekle suçlayarak, devlet baskaninin esinin böyle bir düzenleme için söz veremeyecegini, kendisinin resmi bir yetkili olmadigini dile getirdi.

Çiftçiler, yetkililerden daha sagduyulu adim atmalarini veya köpek etini talep eden yasli insanlar ölünceye kadar 15-20 yil daha islerine devam etmek istediklerini belirtti.

- 2021'de köpek etinin yasaklanmasi için çalisma grubu kurulmustu

Güney Kore'de yüzyillardir devam eden yeme aliskanliklardan biri olan köpek eti tüketiminin yasaklamasi için 2021 yilinda çalisma grubu kurulmustu.

Tarim Bakanligi dahil 7 devlet kurumundan yetkililer, uzmanlar ve ilgili kuruluslardan olusan çalisma grubu, köpek eti tüketimini yasaklama konusunda arastirma yapmak ve tavsiyeler sunmak için göreve baslamisti.

Söz konusu çalisma grubu, ülkede konuyla ilgili ilk girisim olsa da hükümet köpek etinin yasaklanmasinin kesin olmadigini açiklamisti.

Gençlerin köpek etine ilgisinin azalmasi ve evcil hayvanlarin popülaritesinin artmasi dolayisiyla Güney Kore'de köpek eti servis eden restoranlarin sayisi azaliyor. Ancak anketler, köpek etini yemese bile çogu insanin köpek etinin yasaklanmasina karsi oldugunu gösteriyor.

Her yil yaklasik 1-1,5 milyon köpegin yenilmesi için öldürüldügü Güney Kore'de köpek eti ne yasal ne de açikça yasakli.

Güney Kore'nin yani sira Kuzey Kore, Çin ve Vietnam'da da köpek eti tüketiliyor.