Milli Egitim Bakani Özer, Ordu'da Kadin Kooperatifleri Bulusmasi'na katildi:Hayati Akçay,Gültekin Yetgin- "Bugün 443 bin 562 kadinimiz mesleki egitim merkezlerinde çiraklik, kalfalik egitimi aliyor, 11 kat artmis. Tüm bunlarin amaci kadinimizi güçlü kilmak, kadinimizi ayaklari üzerinde duran ve ailenin koruyucusu olarak desteklemek"

Milli Egitim Bakani Özer, Ordu'da Kadin Kooperatifleri Bulusmasi'na katildi:Hayati Akçay,Gültekin Yetgin- "Bugün 443 bin 562 kadinimiz mesleki egitim merkezlerinde çiraklik, kalfalik egitimi aliyor, 11 kat artmis. Tüm bunlarin amaci kadinimizi güçlü kilmak, kadinimizi ayaklari üzerinde duran ve ailenin koruyucusu olarak desteklemek"

ORDU (AA) - Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, "Bugün 443 bin 562 kadinimiz mesleki egitim merkezlerinde çiraklik, kalfalik egitimi aliyor, 11 kat artmis. Tüm bunlarin amaci kadinimizi güçlü kilmak, kadinimizi ayaklari üzerinde duran ve ailenin koruyucusu olarak desteklemek." dedi.

Ordu'dan AK Parti milletvekili adayi gösterilen Bakan Özer, Ordu Kültür Sanat Merkezi'ndeki Ordu Kadin Kooperatifleri Bulusmasi programina katildi.

Özer, buradaki konusmasinda, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez okul öncesi egitimdeki okullasma oraninin diger kademelerdeki okullasma oranini geçtigini söyledi.

Türkiye'de bunu yüzde 65'ten yüzde 99,86'ya çikardiklarini aktaran Özer, Istanbul'da ise yüzde 44'lerde, 47'lerde olan okul öncesi egitimdeki okullasma oraninin yüzde 90'in üzerine çiktigini kaydetti.

Bakan Özer, okul öncesi egitim oraninin artisinin önemine dikkati çekerek, "Kadin istihdama katilmak istiyor, is gücü piyasasinda alacagi maas çocugunu krese verdiginde ödeyecegi maasla karsilastirilabilir seviyede oldugu zaman istihdamdan geri çekiliyor. Iste biz bunu ortadan kaldirmis olduk. Kadinin üreten, istihdam edilebilir ve ayaklari üzerinde kalabilmesi için çok önemli bir hamleyi gerçeklestirmis olduk." diye konustu.

Milli Egitim Bakanligi olarak Hayat Boyu Ögrenme Genel Müdürlügü bünyesindeki Halk Egitim Merkezleri ve Olgunlasma Enstitüleri ile kadinlarin istihdam edilebilirligine katki verecek kurslari sürekli hizmete sunduklarini belirten Özer, 2020 yilinda bu kapsamda tüm Türkiye'de yaklasik 3 milyon, 4 milyon civarinda kursiyere ulastiklarini, bunun yüzde 60-70'inin kadinlardan olustugunu aktardi.

Özer, 2022'de her ay 1 milyon vatandasa ulasma hedefi koyduklarini ifade ederek, bunun da 700 bin kadina ulasmak anlamina geldigini söyledi.

Geçen seneyi 13,5 milyon vatandasa ulasarak tamamladiklarini dile getiren Özer, 2023'de 3 ay içerisinde 4,5 milyon vatandasa ulastiklarini, bunun yüzde 70'inin kadinlar oldugunu kaydetti.

- "Türkiye'deki genç issizligi de adim adim azaltacagiz"

Özer, mesleki egitim merkezleriyle ilgili 2021 yili sonunda çok önemli bir kanun degisikligi yaptiklarini animsatarak, sözlerini söyle sürdürdü:

"Ilk kez isverenin de issiz olanlarin da her iki kesim için de cazip bir mesleki egitim merkezi ortaya koyduk. Kaydolan, asgari ücretin yüzde 30'u kadar ücret aliyor üç yil boyunca çirakliginda, kalfa oldugunda yüzde 50'ye çikartiyoruz asgari ücretin. Hem egitim aliyor hem ücret aliyor. Ayni zamanda is kazalarina ve meslek hastaliklarina karsi da sigortaliyoruz. 2021 yilinin sonunda Türkiye'deki çirak kalfa sayisi 159 bindi, su anda 1 milyon 400 bin. 1 milyon 400 bin genç issizimiz, kadinimiz, gencimiz yas sinirlamasi da yok sadece ortaokul mezunu olmasi yeterli, bir anda mesleki egitim merkezleriyle bulustu. Insallah sadece is gücü piyasasinin ihtiyaç duydugu insan kaynagini yetistirmekle kalmayacagiz, ayni zamanda Türkiye'deki genç issizligi de adim adim azaltacagiz."

Çirak ve kalfa sayi 159 bin iken bunun içerisindeki kadin sayisinin 39 bin 391 olduguna dikkati çeken Özer, "Bugün 443 bin 562 kadinimiz mesleki egitim merkezlerinde çiraklik, kalfalik egitimi aliyor, 11 kat artmis. Tüm bunlarin amaci kadinimizi güçlü kilmak, kadinimizi ayaklari üzerinde duran ve ailenin koruyucusu olarak desteklemek." ifadelerini kullandi.

Bakan Özer, tüm bunlarin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in liderliginde gerçeklestigini vurgulayarak, kendisine minnettar olduklarini söyledi.

Milli Egitim Bakanligi olarak Ordu'daki kadin kooperatiflerini güçlendirmek istediklerini aktaran Özer, sözlerini söyle tamamladi:

"Ordu'da öyle bir model olusturalim ki bu modeli tüm Türkiye'ye yayginlastirmak istiyoruz. Dolayisiyla amacimiz sizleri bu süreçlerde tüm imkanlarimizla desteklemek. Birinci adimimiz su olacak; Sayin Valimiz 19 kadin kooperatifimize yarindan itibaren çok önemli miktarda maddi destek saglayacak. Ikinci müjdemiz; kadin kooperatiflerimizin üretmis oldugu tüm yiyecek, içecek ve diger alanlarla ilgili bizim kullanabilecegimiz, Milli Egitim Bakanliginin pansiyonlarinda, uygulama otellerinde, ögretmenevlerinde kullanilabilecek tüm ürünleri biz bakanlik olarak satin almaya talibiz. Üçüncü destegimiz de her kadin kooperatifine en az bir usta ögretici alacagiz."

Bakan Özer, konusmasinin ardindan kadin kooperatifleri tarafindan açilan stantlari gezdi.