Meksika'da 2014'te 43 ögrencinin kaybolmasiyla ilgili tutuklanan belediye baskani aklandiSinan Dogan
BOGOTA (AA) - Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador, ülkede "Ayotzinapa davasi" ismiyle bilinen, 2014'te gözaltina alindiktan sonra kendilerinden haber alinamayan 43 ögrencinin sorusturmasi kapsaminda tutuklanan Iguala belediye baskaninin suçsuz bulundugunu bildirdi.
Ulusal Saray'daki günlük basin toplantisinda konusan Lopez Obrador, belediye baskani Jose Luis Abarca'nin ögrencilerin kaybolma davasindan aklandigini ancak baska suçlardan dolayi cezaevinde kalmaya devam edecegini belirtti.
Lopez Obrador, mahkemenin kararinin, davanin aydinlatilmasi sürecini engellemeyecegini savunarak, gerçeklerin aydinlatilmasi için taahhütlerinin arkasinda olduklarini söyledi.
Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) yetkilisi, davaya iliskin açiklamasinda, sürecin ilerletilmesi hususunda mevcut hükümetin gayret gösterdigini ancak ordunun halen önemli bilgi ve kanitlari saklamaya devam ettigini kaydetti.
- Encinas, olayi "devlet suçu" olarak nitelemisti
Meksika Devlet Baskanliginca ögrencilerin kaybini sorusturmak için kurulan hakikat komisyonu agustosta bir rapor hazirlamisti.
Komisyona baskanlik yapan Içisleri Bakanligi Insan Haklari, Nüfus ve Göç Müstesari Alejandro Encinas, rapora iliskin düzenledigi basin toplantisinda, ögrencilerin hayatta olduguna dair herhangi bir iz bulunmadigini ifade etmisti.
Encinas, tüm delil ve ifadelerin, ögrencilerin öldürüldügü ve ortadan kaldirildigina isaret ettigini belirtmisti.
Olayi, hükümetin her kademesinden yetkilinin karistigi "bir devlet suçu" olarak niteleyen Encinas, federal ve yerel yetkililerin, kaçirildiklari aksam boyunca ögrencilerin yerleri hakkinda bilgi sahibi oldugunu söylemisti.
Encinas, söz konusu yetkililerin, "eylemleri, ihmalleri ve katilimlarinin" ögrencilerin kaybolmasina olanak tanidigina dikkati çekmisti.
- 43 ögrencinin kaybolmasi
Guerrero eyaletine bagli Iguala kentinde, 26 Eylül 2014'te ögretmenlerin çalisma kosullarini protesto eden ögrenciler ile polis arasinda çikan çatismada, polisin ögrencileri tasiyan araçlara ates açmasi sonucu 6 kisi hayatini kaybetmis, 25 kisi yaralanmisti. Çatismalarin ardindan 43 ögrenci, araçlara zorla bindirildikten sonra kaybolmustu.
Önceki hükümet, ögrencilerin polis tarafindan uyusturucu karteline teslim edildigini, kartel üyelerinin de ögrencileri öldürüp cesetlerini Cocula kentindeki çöp alaninda yaktigini açiklamisti.
Amerikan Devletleri Örgütüne bagli Amerikalilar Arasi Insan Haklari Komisyonu tarafindan atanan uluslararasi uzmanlar ise hükümetin açikladigi senaryonun dogru olamayacagini savunmus ve sorusturmada ciddi bosluklar oldugunu bildirmisti.
Uzmanlar, insan bedenini küle çevirecek boyutta bir atesin çöplükte yakilamayacagina isaret etmisti.