Seçmenlerce aday gösterilecek cumhurbaskani adaylari için son günAylin Dal- Cumhurbaskani adayligina, seçmenler tarafindan aday gösterilmek isteyenler için dün baslayan basvurular, saat 17.00'de sona eriyor - Adaylik basvurusu kabul edilenler, Yüksek Seçim Kurulunca ilan edilecek ve gerekli 100 bin imza, 22 Mart-27 Mart'ta toplanacak - Adaylarin, basvuruda ödemesi gereken 555 bin 980 lira, 100 bin seçmen tarafindan aday gösterilmesi durumunda talebi halinde iade edilecek, yeterli imzaya ulasamay

Seçmenlerce aday gösterilecek cumhurbaskani adaylari için son günAylin Dal- Cumhurbaskani adayligina, seçmenler tarafindan aday gösterilmek isteyenler için dün baslayan basvurular, saat 17.00'de sona eriyor
- Adaylik basvurusu kabul edilenler, Yüksek Seçim Kurulunca ilan edilecek ve gerekli 100 bin imza, 22 Mart-27 Mart'ta toplanacak
- Adaylarin, basvuruda ödemesi gereken 555 bin 980 lira, 100 bin seçmen tarafindan aday gösterilmesi durumunda talebi halinde iade edilecek, yeterli imzaya ulasamay

ANKARA (AA) - 14 Mayis'ta yapilacak cumhurbaskani seçiminde, cumhurbaskani adayligi için seçmenler tarafindan aday gösterilmek isteyenlerin, Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) yapacaklari adaylik basvurusu, saat 17.00'de sona erecek.

Cumhurbaskani adayligi için TBMM'de grubu bulunan ya da son seçimde yüzde 5 oy alan siyasi partiler ya da 100 bin vatandas, bulunduklari ilçe seçim kuruluna imza vererek aday teklifinde bulunabilecek.

YSK'nin Seçim Takvimi'ne göre, cumhurbaskani adayligi için seçmenler tarafindan aday gösterilmek isteyenlerin, YSK'ye yapacaklari adaylik basvurusu saat 17.00'de sona erecek.

Seçmenlerce aday gösterilmek isteyen kisiler, kimlik ve açik adres bilgilerini içeren basvuru dilekçesi ve seçilme yeterligine iliskin belgelerle YSK'ye bizzat basvuracak.

Bu kisilerin, en yüksek derecedeki devlet memuruna mali haklar kapsaminda yapilan her türlü ödemelerin bir aylik brüt tutarinin on kati olan 555 bin 980 lirayi, ilgili maliye veznesine yatirmasi gerekecek.

Cumhurbaskani adayligi için seçmenler tarafindan aday gösterilmek isteyenlerden adaylik basvurusu kabul edilenler, yarin YSK tarafindan ilan edilecek ve seçmenler tarafindan bagli olduklari ilçe seçim kurullarinda 22 Mart 2023 Çarsamba günü teklifte bulunulmaya baslanacak.

Teklif süresi 27 Mart 2023 Pazartesi günü saat 20.00'de sona erecek. Bu tarihler arasinda gerekli 100 bin imza toplanacak.

100 bin seçmen tarafindan aday gösterilen kisiye, talebi halinde ödedigi ücret iade edilecek. Adaylik için yeterli imzaya ulasamayanlarin yatirdigi ücret ise Hazineye gelir kaydedilecek.

Seçmenler, YSK tarafindan yapilan ilanda belirtilen adaylardan sadece biri için ve bir kez teklifte bulunabilecek.

Cumhurbaskani kesin aday listesi, 31 Mart'ta, Resmi Gazete'de yayimlanacak ve cumhurbaskani seçimi propaganda dönemi baslayacak.