MediaMarktSaturn Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayinlandiAbdulkadir Günyol- MediaMarktSaturn, kendi ticari operasyonlarindan kaynaklanan CO2 emisyonlarini 2015'den bu yana yüzde 78,5 azaltti- Ayrica marka, 550 bini magazalardaki SmartBarlarda olmak üzere yaklasik 3,2 milyon cihazi onardi

MediaMarktSaturn Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayinlandiAbdulkadir Günyol- MediaMarktSaturn, kendi ticari operasyonlarindan kaynaklanan CO2 emisyonlarini 2015'den bu yana yüzde 78,5 azaltti- Ayrica marka, 550 bini magazalardaki SmartBarlarda olmak üzere yaklasik 3,2 milyon cihazi onardi

ISTANBUL (AA) - MediaMarktSaturn, sürdürülebilirligin sirketlerin ekonomik basarisi üzerinde uzun vadeli olumlu bir etkisi olduguna inanarak, bu alandaki farkindaligi artirmayi, iç süreçlerini degistirerek ve emisyonlarini azaltarak faaliyetlerini daha da sürdürülebilir hale getirmeyi amaçliyor.

MediaMarkt'ten yapilan açiklamaya göre, sürdürülebilirligi kurumsal stratejilerinin temel bir bileseni olarak gören MediaMarktSaturn, 2021/22 mali yili Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayinladi.

Rapordan elde edilen verilere göre, MediaMarktSaturn, kendi ticari operasyonlarindan kaynaklanan CO2 emisyonlarini 2015'den bu yana yüzde 78,5 azaltti. Sirket, 2018/19 mali yilindan bu yana toplam enerji tüketimini yüzde 12 azaltti.

Markanin, 2020/21 mali yilinda yüzde 81 civarinda olan yenilenebilir enerjinin elektrigindeki payi yüzde 90'lara ulasti. 2020/21 mali yilina kiyasla yüzde 158,8 daha fazla sürdürülebilir ürün sunan MediaMarktSaturn'ün 25'i askin kategoride 3 bin 207 çevre dostu ürünü bulunuyor. MediaMarktSaturn, 550 bini magazalardaki SmartBarlarda olmak üzere yaklasik 3,2 milyon cihazi onardi.

MediaMarktSaturn'ün sürdürülebilirlik hedefleri arasinda, müsterilerine Avrupa'daki en sürdürülebilir tüketici elektronigi ürün yelpazesini sunmak, yeni bir sürdürülebilirlik vaadi yaratmak ve iklim açisindan nötr bir alisveris deneyimi sunmak yer aliyor. Marka, bu hedeflere ulasmak için, deger zinciri boyunca ticari faaliyetlerinin dogrudan veya dolayli olarak neden oldugu emisyonlarin sorumlulugunu üstleniyor. Isletme süreçlerini optimize etmek, böylece karbon ayak izini iyilestirmek için sürekli olarak yeni önlemler gelistiriyor.

- Paris Anlasmasi rehberlik ediyor

MediaMarktSaturn'e, küresel iklim degisikligini sinirlandirmaya yönelik Paris Anlasmasi'nin hedefleri rehberlik ediyor. Bu hedeflerden biri de CO2 emisyonlarinin 2050'ye kadar yilda yüzde 4,5 azaltilmasi olarak öne çikiyor.

Buna dayanarak, 2023 sonuna kadar Kapsam 1 ve 2 emisyonlarini net olarak sifirlamayi hedefleyen marka, önümüzdeki 10 yil içinde tedarik zincirindeki tüm Kapsam 3 emisyonlarini azaltmayi planliyor.

MediaMarktSaturn, küresel zorluklarin üstesinden gelinmesinde öncü bir rol oynamakta kararli oldugunu vurguluyor. Alman Perakende Federasyonu'nun (HDE) eylem ilkelerinin, Çesitlilik Sarti'nin ve BM Küresel Ilkeler Sözlesmesi'nin bir parçasi olan MediaMarktSaturn, ayni zamanda Avrupa Komisyonu'nun Yesil Tüketim Taahhüdü Girisimi'ni de imzaladi.

Açiklamaya göre, MediaMarktSaturn, Yesil Tüketim Taahhüdü'ne imza atarak asagidaki hedeflere ulasmayi taahhüt etmis bulunuyor:

"OEF yöntemi ile ölçülen Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonlari için 2023 sonuna kadar net sifir emisyona ulasilmasi. Ilgili Kapsam 3 emisyonlarinin net CO2 yogunlugunun 2033 yili sonuna kadar baz yil olan 2019'a kiyasla yüzde 30 azaltilmasi. Müsteriler için daha sürdürülebilir bir yasam tarzini mümkün kilmak üzere ürün yelpazesindeki çevre dostu ürünlerin sayisinin sürekli olarak artirilmasi. Sürdürülebilir ürün sayisinin 2023'ün sonuna kadar iki katina çikarilmasi."

- CO2 emisyonlarini sifira indirmeyi hedefliyor

Bir tüketici elektronigi perakendecisi olarak ticari faaliyetlerinin iklim ve kaynaklarin bulunabilirligi üzerinde etkisi oldugunun bilincinde olan MediaMarktSaturn, ekolojik açidan sorumlu bir ekonomik büyüme saglamak istiyor. Küresel iklimin korunmasina açik ve kanitlanabilir bir katki saglamayi amaçlayan marka, bunu basarmak için net hedefler belirledi.

Buna göre, 2019/2021 referans yilina kiyasla 2033 yili sonuna kadar satin alinan mallarin ve hizmetlerin iç operasyonlar için tasinmasindan kaynaklanan net CO2 yogunlugunu ve marka emisyonlarinin net CO2 yogunlugunu yüzde 30 azaltmak, sirket içi operasyonlardan kaynaklanan dogrudan ve dolayli net CO2 emisyonlarini 2023 yili sonuna kadar sifira indirmek hedefleniyor.

- Bulmasi kolay: BetterWay

MediaMarktSaturn, müsterilerinin sürdürülebilir ürün ve hizmetlerini hizli ve net bir sekilde tanimalarina yardimci olmak için 2021/22 mali yilindan bu yana ürünleri BetterWay/Daha Iyiye logosuyla etiketliyor.

Müsterilerine ürün bilgileri sunarak ve ürünlerin karsilastirilabilir olmasini saglayarak mümkün oldugunca sürdürülebilir satin alma kararlari vermelerine yardimci olan MediaMarktSaturn, 2023 sonuna kadar ürün yelpazesindeki sürdürülebilir ürün sayisini iki katina çikarma hedefi koydu.

Bunun için marka, fiziksel ve çevrim içi magazalarinda yaklasik 1000 sürdürülebilir ürüne sahip oldugu 2020 yilini baz yil olarak aliyor. Bu hedef 2021/22 mali yilinda halihazirda asildi ve marka su anda müsterilerine yaklasik 3 bin 200 sürdürülebilir ürün sunuyor.

Bu ürünler, beyaz esya kategorisinde buzdolabi, çamasir makinesi, firin ve bulasik makineleri ile ev aletleri grubundaki elektrikli süpürgeler ve kahve makineleri dahil olmak üzere 25 ürün kategorisine yayiliyor.

- Elektronik atiklarin agirligi Eyfel Kulesi'ne esit

MediaMarktSaturn'ün tüm magazalarinin giris alaninda bir SmartBar ve bir satis sonrasi hizmet masasi bulunuyor. Bu SmartBarlarda, sirket içi teknisyenler müsterilerin cep telefonlarini onariyor, ayrica yerinde onarimdan ekran korumasina ve uzatilmis garantilere kadar birçok yenilikçi hizmeti de sunuyor.

Döngüsel ekonomi yaklasimini daha da pekistirmek için gelecekte SmartBarlarin, ürünlerin ömrünü uzatmaya ve kaynaklari korumaya yardimci olan diger hizmetler için de merkezi bir irtibat noktasi olmasi amaçlaniyor. 2021/22 mali yilinda 3,2 milyon cihaz onaran MediaMarktSaturn, ürünler çöpe atilmak yerine kullanimda kaldigi için 2021/22 mali yilinda elektronik atiklari yaklasik 8 bin 700 ton azaltti. Bu rakam neredeyse Eyfel Kulesi'nin agirligina esit bulunuyor.

Açiklamaya göre, ayrica MediaMarktSaturn Grubu sürdürülebilirlige katki saglamak için sunlari yapiyor:

"Marka, Almanya'daki merkez binasinda fotovoltaik sistem kullaniyor. Kargo bisikletleri ve elektrikli araçlar kullanarak sifir son adim teslimat projelerini hayata geçiriyor. Atik hacmini azaltmak için çalisiyor. 2021/22 mali yilinda, yaklasik 39 bin 788 ton eski elektrikli cihaz geri alinarak geri dönüsüm için atik yönetimi sirketlerine verildi. Ambalaj atiklarinda ise 2021/22 mali yilinda grup genelinde atiklarin yaklasik 14 bin 652 tonu geri dönüsüme gönderildi. Ambalaji ürüne göre uyarlayarak dis ambalaj ve dolgu malzemesi ihtiyacini ortadan kaldirarak, otomatik bir paketten ürün paketleme makinesi kullaniyor. Ambalaj atigini azaltmak amaciyla magazalara teslimat için yeniden kullanilabilir tasima konteynerleri kullaniliyor. Magazalarinda akilli telefon geri alim makineleri kullaniyor. Bu makineler, müsterilerin cihazlarinin degerini belirleyebiliyor ve es deger bir hediye karti ile takas edebilmelerini sagliyor. 2021/22 raporlama döneminde, takas hizmetleri araciligiyla 70 binden fazla cihaz satin alinarak yeniden islendi ya da sertifikali bir geri dönüsüm sürecine dahil edildi."