Honduras Devlet Baskani Castro, diplomatik tanimanin ardindan Çin'i ziyaret edecekEmre Aytekin

Honduras Devlet Baskani Castro, diplomatik tanimanin ardindan Çin'i ziyaret edecekEmre Aytekin

PEKIN (AA) - Tayvan ile diplomatik iliskilerini kesen ve Çin'i taniyan Orta Amerika ülkesi Honduras'in Devlet Baskani Xiomara Castro'nun Pekin'i ziyaret edecegi bildirildi.

Honduras Disisleri Bakanligindan yapilan açiklama, Castro'nun, "Çin Halk Cumhuriyeti'ni ziyaret ederek önemli anlasmalar imzalayacagi" belirtildi.

Açiklamada ziyaretin tarihine iliskin bilgi verilmezken "yakinda" ifadesi kullanildi.

Honduras hükümeti, 26 Mart'ta Tayvan ile diplomatik iliskilerini kestigini, onun yerine Çin Halk Cumhuriyeti'ni, Çin'in temsilcisi olarak tanindigini duyurmustu.

Honduras Disisleri Bakani Eduardo Reina ve Çinli mevkidasi Çin Gang, diplomatik iliskilerin kurulmasina dair protokolü Pekin'de imzalamisti.

Honduras'in iliskilerini kesmesi sonucu Tayvan'i diplomatik olarak tanimayi sürdüren ülke sayisi 13'e düsmüstü.

Çin'in topraklarinin parçasi oldugunu savundugu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruldugu 1949'dan bu yana fiili bagimsizliga sahip bulunuyor. Çin ana karasi ile Tayvan arasinda iç savasin ardindan ortaya çikan ayrilik hâlâ devam ediyor.

Pekin, "tek Çin" ilkesini vurgulayarak Tayvan'in dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik iliskiler kurmasina, Birlesmis Milletler ve diger uluslararasi kuruluslarda temsil edilmesine karsi çikiyor, kendisini taniyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik iliskileri kesmesini sart kosuyor.