Kuzey Makedonya Savunma Bakani, NATO üyeliklerinin 3. yil dönümünde AA'ya konustu:Abdula Berisha,Furkan Abdula,Dzihat Aliju- "NATO ittifakinin üyesi olmasaydik devletimizin güvenligini ve istikrarini kimse garantileyemezdi" - "Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’ne bagimsizligindan bu yana her zaman olumlu yaklasmis ve destek vermistir. Bu, takdir edilecek bir seydir"

Kuzey Makedonya Savunma Bakani, NATO üyeliklerinin 3. yil dönümünde AA'ya konustu:Abdula Berisha,Furkan Abdula,Dzihat Aliju- "NATO ittifakinin üyesi olmasaydik devletimizin güvenligini ve istikrarini kimse garantileyemezdi"
- "Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’ne bagimsizligindan bu yana her zaman olumlu yaklasmis ve destek vermistir. Bu, takdir edilecek bir seydir"

ÜSKÜP (AA) - ABDULA BERISHA - Kuzey Makedonya Savunma Bakani Slavjanka Petrovska, NATO'ya üye olmasalardi ülkelerinin güvenligi ve istikrarini kimsenin garanti edemeyecegini belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’ne bagimsizligindan bu yana her zaman olumlu yaklasmis ve destek vermistir. Bu, takdir edilecek bir seydir." dedi.

27 Mart 2020'de resmen NATO'ya üye olan Kuzey Makedonya, ittifakin 30. ve en genç üyesi unvanini tasiyor.

Kuzey Makedonya Savunma Bakani Petrovska, ülkesinin NATO üyeliginin 3. yil dönümü dolayisiyla AA muhabirinin sorularini yanitladi.

Petrovska, ülkesinin NATO'ya üye olmasinin, kurumlara ve is dünyasina birçok fayda sagladigini vurgulayarak, ilk önce kurumlarin ittifakta karar alma sürecine dahil olma firsati elde ettiklerine dikkati çekti.

"Bu, gerçekten çok önemli, kurumlarin kendi kapasitelerini güçlendirmesi anlamina geliyor." diyen Petrovska, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bu durumda Savunma Bakanligindan söz edebiliriz. Bu, ayrica ordumuzun müttefiklerle yani ittifakin diger 29 üye ülkesiyle esit düzeyde katilimi anlamina geliyor. Is dünyasindaki kazanimlar da çoktur. Bunlarin sürekli bir sekilde gelistirilmesi ve tanitilmasi ve ayrica NATO piyasasina katilmalari için firmalari motive etmek için çalisiyoruz çünkü NATO piyasasi, dünyadaki en büyük piyasadir."

- "Ittifak üyesi bir ülkeye yapilan saldiri, ittifaka yapilmis saldiri anlamina gelir"

Petrovska, ülkesinin NATO'ya üye olmasinin önemine dikkati çekerek, "NATO ittifakinin üyesi olmasaydik devletimizin güvenligini ve istikrarini kimse garantileyemezdi." dedi.

Kuzey Makedonya'nin NATO'ya üyelik yolculugunun, uzun ve külfetli oldugunu anlatan Petrovska, "Bugün NATO ordularinin kapasitelerini paylasirken güvenli bir devlet oldugumuzu söyleyebiliriz. Konvansiyonel tipte bir savas tehdidi veya uyarisi olup olmadigi yönünde ise cevabin çok net olduguna inaniyorum ve bu NATO ittifakinin evrakinda çok açikça belirtilmistir. Ittifak üyesi bir ülkeye yapilan saldiri, ittifaka yapilmis saldiri anlamina gelir." degerlendirmesinde bulundu.

Petrovska, NATO'nun hiç kimse için tehdit teskil etmedigini, aksine herkesin çikarina oldugunu dile getirerek, "Sadece ayni demokratik degerleri paylasmadigimiz kisilerce bir tehdit olarak görülebilir." diye konustu.

- "Hibrit savasin amaci toplumu bozmak"

Hibrit savaslara deginen Petrovska, bunun, bir amaca ulasmak için klasik konvansiyonel yöntemler yerine farkli araçlarin kullanildigi modern savas biçimi oldugu görüsünü paylasti.

Petrovska, "Hibrit savasin amaci toplumu bozmak, kurumlarda belirsizlik veya güvensizlik yaratmak ve çogu durumda halk arasinda korku veya panik yaratmaktir. Tüm bunlarin tek amaci, her bir devletin gelisimi için neyin önemli ve neyin gerekli oldugunu odak disi birakmak adina toplumda bir nevi düzensizlik veya uyumsuzluk yaratmaktir." seklinde konustu.

Kuzey Makedonya'nin geçen dönemde "bomba ihbarlari"yla ilgili bir deneyim yasadigini ancak tümünün asilsiz oldugunun kanitlandigini dile getiren Petrovska, bunun amacinin vatandaslarda panik ve güvensizlik yaratmak oldugunu vurguladi.

- “Açik kapi politikasini destekliyoruz”

Petrovska, Bati Balkanlar’in istikrari ve bölge ülkelerinin entegrasyon sürecini sürdürmelerinin Kuzey Makedonya’nin çikarina oldugunu söyledi.

NATO’nun bölgedeki genislemesi ve Kosova’nin gelecekteki olasi üyeligi konusunda Petrovska, su ifadeleri kullandi:

“Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, NATO ittifakinin genislemesiyle ilgili net bir pozisyona sahiptir. O da açik kapi politikasini destekliyoruz. Bu da NATO ittifakina katilmak için egemen karar alan her ülkeyi, bunun için öngörülen sartlar ve kriterleri yerine getirdigi sürece destekleyecegiz. Kosova Cumhuriyeti ile savunma alanindaki isbirligi noktasinda da iyi iliskilere sahibiz. Geçen yil Savunma Bakani'yla isbirligi anlasmasi imzaladik, teknik ve uzman düzeyindeki görüsmeler basladi. Bu kapsamda Kuzey Makedonya’nin NATO ittifakina katilim deneyimini paylasiyoruz. Bu sekilde ek olarak bu araç araciligiyla bölgesel istikrar ve güvenligin garanti altina alinmasina katkida bulundugumuza inaniyoruz.”

Rusya’nin Ukrayna’yi isgalinin, herkesin baris için birlikte çalismasi gerektigini gösterdigini kaydeden Petrovska, “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, her zaman istikrar, baris ve güvenligin savunucusu olmustur. Bizim, özellikle siyasi hükümetin faaliyeti bu yöndedir." diye konustu.

Kosova ile Sirbistan arasindaki diyaloga ev sahipligi yaptiklarini hatirlatan Petrovska, bununla gurur duyduklarini ve sorunlari diyalog yoluyla çözme noktasinda örnek teskil ettiklerini söyledi.

Petrovska, "Her ülke arasindaki diyalogu destekliyoruz. Sorunlarin çözülmesini destekliyoruz, onlarin derinlesmesini degil çünkü ülkelerimizi ileriye tasimanin tek yolu bu." dedi.

- “Birbirimize yardim etmek ve el uzatmanin gururunu yasiyoruz”

Kuzey Makedonya ile Türkiye arasindaki iliskilere de deginen Petrovska, iki ülke arasinda savunma da dahil olmak üzere farkli alanlarda derinlesen isbirligine dikkati çekti.

Petrovska, su ifadeleri kullandi:

“Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’ne bagimsizligindan bu yana her zaman olumlu yaklasmis ve destek vermistir. Bu, takdir edilecek bir seydir. Bu ülke vatandaslari, ayni zamanda hükümet olarak, son derece takdir ediyoruz. Sahip oldugumuz isbirligi tartisilmaz. Bunu çesitli alanlarda, savunma alani da dahil olmak üzere daha da derinlestiriyoruz. Son derece iyi bir isbirligine sahip oldugumuzu gururla söyleyebilirim. Bu, genel olarak siyasi düzeydeki isbirligimizin de bir yansimasidir. Öte yandan iki ülke halklarinin da sahip oldugu isbirligi veya sempati de asikardir. Iyi iliskilere sahibiz, gelecekte de böyle devam edecegiz.”

NATO üyesi devletlerin birbirlerine yardimi sadece görev kabul etmediklerini, ayni zamanda bununla gurur duyduklarini belirten Petrovska, 6 Subat’taki Kahramanmaras merkezli yikici depremlerin ardindan Türkiye’ye gönderilen yardimlari, ittifak ve dostlugun yansimasi olarak nitelendirdi.

Bunun her seyden önce iki ülke arasindaki dostane iliskilerin yansimasi olduguna isaret eden Petrovska, sözlerini söyle tamamladi:

"Az önce de bahsettigim gibi, ayni zamanda evet, NATO üyeleri olarak da. Iki ülke de NATO üyesidir ve birbirimize yardim etme ve el uzatma konusunda bir tür görev degil de onur meselesidir. Bizim gönderdigimiz birlikler, belki de diger ordu ve devletlerinin kapasiteleriyle kiyasen büyük degildi ancak gerçekten imkanlarimiz ve elimizdekiler dogrultusunda yanit verdik. Vermek istedigimiz mesaj, en çok ihtiyacimiz oldugu zaman da elimizi uzatiyoruz çünkü bu sekilde iki ülke arasindaki son derece iyi iliskileri gelistirmeye devam ediyoruz. Ordunun iki kurtarma ekibinin hemen geri dönmesinin akabinde, Türkiye’nin Kuzey Makedonya Büyükelçisi'nin de kendilerine hitap ederek yaptiklari çalismalardan dolayi Türkiye Cumhuriyeti halki adina tesekkürlerini sunmasinin onurunu yasadik.”